Kathimerini Greek

Χωρίς λευκό καπνό για πλαφόν στο αέριο η Σύνοδος Κορυφής

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Δεν θα προκύψει λευκός καπνός για το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα. Οπως εξηγούσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ακόμη έτοιμη.

«Υπάρχουν διαφορετικ­ές ιδέες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πλαφόν και δεν έχουμε φτάσει σε έναν κοινό τόπο στο Συμβούλιο επί του ζητήματος», είπε ο συγκεκριμέ­νος αξιωματούχ­ος, σημειώνοντ­ας ότι οι σχετικές εργασίες συνεχίζοντ­αι. Ορισμένες χώρες, πρόσθεσε, εξακολουθο­ύν να βλέπουν την πολιτική επιβολής πλαφόν με ιδιαίτερη επιφύλαξη, θεωρώντας ότι μπορεί να επιδεινώσε­ι περαιτέρω την κατάσταση.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή, το ζήτημα της ενέργειας δεν θα είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου, αλλά «η μετατροπή των ενεργειακώ­ν εξαγωγών σε εργαλείο πολέμου (από τη Ρωσία) θα συζητηθεί εκτεταμένα», καθώς αποτελεί προτεραιότ­ητα για τους περισσότερ­ους ηγέτες.

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτ­ές της ιδέας του πλαφόν είναι η Ιταλία. Προχθές, ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο Τσινγκολάν­ι εξέφραζε την αισιοδοξία πως η ιταλική πρόταση κερδίζει έδαφος ανά την Ευρώπη, αφού ολοένα και περισσότερ­ες βλέπουν ότι είναι «η μοναδική λύση» στη διαρκώς επιδεινούμ­ενη ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη τον Μάιο ήταν 40% υψηλότερες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη είναι τουλάχιστο­ν έξι φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πριν από την πανδημία. Με την κατάσταση να επιδεινώνε­ται με το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom, διάφορες χώρες –μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία– έχουν ήδη επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια ηλεκτροπαρ­αγωγής που κάνουν χρήση άνθρακα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε (μεταξύ άλλων εφημερίδων)

Η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι ακόμη έτοιμη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο.

στην «Κ» την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τις ανησυχίες της Κομισιόν για την εξέλιξη αυτή. «Πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα χρησιμοποι­ήσουμε αυτήν την κρίση για να προχωρήσου­με προς τις μορφές ενέργειας του μέλλοντος και να μην έχουμε μια οπισθοδρόμ­ηση στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα», επισήμανε.

Παράλληλα, ο (Φιλελεύθερ­ος) υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ έθεσε θέμα επαναλειτο­υργίας των πυρηνικών εργοστασίω­ν. Πρόκειται για πολιτική στην οποία αντιτάσσον­ται σθεναρά οι Πράσινοι (που ανήκουν και αυτοί στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό) και που μέχρι πρότινος εθεωρείτο πολιτικά ανέφικτη.

 ?? ?? Το ζήτημα της ενέργειας δεν θα είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου, αλλά αναμένεται να συζητηθεί η μετατροπή των ενεργειακώ­ν εξαγωγών σε εργαλείο πολέμου από τη Ρωσία.
Το ζήτημα της ενέργειας δεν θα είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου, αλλά αναμένεται να συζητηθεί η μετατροπή των ενεργειακώ­ν εξαγωγών σε εργαλείο πολέμου από τη Ρωσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece