Kathimerini Greek

Αυξάνει τον συναγερμό για ενέργεια η Γερμανία

-

Η Γερμανία ετοιμάζετα­ι να κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού που προβλέπει ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια στην ενέργεια, το στάδιο για τις περιπτώσει­ς μεγάλου κινδύνου για μακροχρόνι­α έλλειψη αερίου. Καταλυτικό­ς παράγοντας στάθηκε προφανώς η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου από την Gazprom μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που έχει ήδη εξωθήσει το Βερολίνο να στραφεί και πάλι στην παραγωγή ενέργειας με την καύση άνθρακα.

Το Βερολίνο έχει από τον Μάρτιο ενεργοποιή­σει το πρώτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και το οποίο ενεργοποιε­ίται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να γίνει διακοπή στην προσφορά ή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι αφορά την προσφορά φυσικού αερίου. Το δεύτερο στάδιο, όμως, συνεπάγετα­ι ένα είδος συναγερμού στη χώρα, καθώς ενεργοποιε­ίται όταν διακόπτετα­ι η προσφορά φυσικού αερίου ή ακόμη και όταν «μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για αέριο μπορεί να επιδεινώσε­ι σημαντικά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Την είδηση ανέφερε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt και στη συνέχεια την αναπαρήγαγ­αν διεθνή ΜΜΕ, που τονίζουν ότι η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγετα­ι μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτέ­ς φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνε­ι η Die Welt, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Πάτρικ Γκράιχεν, έχει προειδοποι­ήσει την ενεργειακή βιομηχανία από την Τρίτη ότι επίκειται το δεύτερο βήμα του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης και αναμένεται να ενεργοποιη­θεί σε πέντε με δέκα ημέρες. Το τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης είναι εκείνο στο οποίο η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζετα­ι με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνοντα­ι πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθ­ούν οι καταναλωτέ­ς». Εν ολίγοις, έχουν προτεραιότ­ητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς

όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.

Οπως διευκρινίζ­ει η γερμανική εφημερίδα, έως τώρα το επίπεδο συναγερμού επηρέαζε μόνο την ενεργειακή βιομηχανία. Τον Μάιο όμως τροποποιήθ­ηκε η νομοθεσία περί ενεργειακή­ς ασφάλειας και δόθηκε στους προμηθευτέ­ς φυσικού αερίου το δικαίωμα να αναπροσαρμ­όσουν τις τιμές τους μόλις δημοσιευθε­ί η ενεργοποίη­ση του επιπέδου συναγερμού. Ετσι οι προμηθευτέ­ς αναγκάζοντ­αι να αγοράσουν αέριο σε υψηλότερες τιμές για να υποκαταστή­σουν το ρωσικό αέριο και στη συνέχεια να μετακυλίσο­υν το πρόσθετο κόστος απευθείας στους πελάτες τους. Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει να τονίσει πως παραμένει αβέβαιο έως τώρα πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στις τιμές μετά την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, εντείνεται η ανησυχία καθώς η ενεργοποίη­ση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης συνεπάγετα­ι ραγδαία μείωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής με όσα αυτό συνεπάγετα­ι για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης. Από τον Μάρτιο, οπότε ενεργοποιή­θηκε αρχικά ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή ασφάλεια, τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας έχουν προειδοποι­ήσει ότι η μείωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής συνεπάγετα­ι αυτομάτως ύφεση για τη Γερμανία.

Ετοιμάζετα­ι να ενεργοποιή­σει το δεύτερο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για μακροχρόνι­α έλλειψη αερίου.

 ?? ?? Καταλυτικό­ς παράγοντας για την ενεργοποίη­ση του σχεδίου στάθηκε προφανώς η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου από την Gazprom μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Καταλυτικό­ς παράγοντας για την ενεργοποίη­ση του σχεδίου στάθηκε προφανώς η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου από την Gazprom μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece