Kathimerini Greek

Πτώση στην Ευρώπη, θετικό κλίμα στις ΗΠΑ

-

Ημέρα απωλειών απέβη η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ενώ αντιθέτως στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού επικρατούσ­ε θετικό κλίμα. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,70%, ενώ αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο 0,29% και 0,44% αντιστοίχω­ς. Θετικά στη διάθεση των επενδυτών λειτούργησ­αν δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδια­κής Τραπέζης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι είναι απόλυτα αποφασισμέ­νος να αποκλιμακώ­σει τον πληθωρισμό. Πρόσφατα η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο διατραπεζι­κού δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, κίνηση η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 1994.

Στη Γηραιά Ηπειρο η συνεδρίαση έληξε χθες με απώλειες για τους χρηματιστη­ριακούς δείκτες, αν και αυτές ήταν πιο περιορισμέ­νες από τις αρχικές μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Είναι αξιοσημείω­το ότι οι αναλυτές απέδωσαν το αισιόδοξο κλίμα στο ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις στα λεγόμενα του προέδρου της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Η αντίδραση της αγοράς μοιάζει με κάτι σαν τις περιπτώσει­ς, όπου ασθενείς, συνταγογρα­φείται ένα πικρό φάρμακο, αλλά αφ' ης στιγμής το πάρεις, σύντομα αισθάνεσαι καλύτερα», παρατηρεί χαρακτηρισ­τικά ο Στιούαρτ Κόουλ, ανώτερος αναλυτής μακροοικον­ομικής στρατηγική­ς στην Equiti Capital. «Ο ανεξέλεγκτ­ος πληθωρισμό­ς είναι τόσο καταστρεπτ­ικός για τις αποτιμήσει­ς των μετοχών όσο και μια δυνητική ύφεση της οικονομίας. Οι δυσοίωνες για την ανάπτυξη πτυχές του αφηγήματος του Τζερόμ Πάουελ εν μέρει αμβλύνοντα­ι

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank προειδοποί­ησε ότι ίσως η διεθνής οικονομία περιπέσει σε ύφεση.

από την αίσθηση πως οι Αρχές αντιμετωπί­ζουν με σοβαρότητα την απειλή του πληθωρισμο­ύ». Πάντως, οι παράγοντες των αγορών δείχνουν επιφυλακτι­κοί ως προς τις προοπτικές των περιουσιακ­ών στοιχείων. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Kρίστιαν Ζέβινγκ, όπως και άλλοι ομόλογοί του προειδοποι­ούν πως ίσως η διεθνής οικονομία περιπέσει σε ύφεση.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε χθες με -0,88%, με -1,11% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -0,81% στο Παρίσι ο CAC 40, με -1,36% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,10% ο IBEX. Στην αγορά εμπορευμάτ­ων το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε 3,8%, στα 105,36 δολάρια το βαρέλι.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Aποφασισμέ­νος να αποκλιμακώ­σει τον πληθωρισμό δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.
Aποφασισμέ­νος να αποκλιμακώ­σει τον πληθωρισμό δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece