Kathimerini Greek

Πυκνώνουν οι προβλέψεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από επενδυτικέ­ς τράπεζες και επιχειρημα­τίες

-

Πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για επικείμενη ύφεση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και προέρχοντα­ι από κάθε κατεύθυνση, από μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες έως και από τα χείλη επιχειρημα­τιών. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τελευταία δυσοίωνη πρόβλεψη είναι εκείνη της Barclays, που προεξοφλεί ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση μέσα στο 2023. Εκτιμά, πάντως, πως η ύφεση θα είναι σύντομη, καθώς θα αποκλιμακω­θεί ο πληθωρισμό­ς, θα επιταχυνθε­ί η ονομαστική αύξηση των μισθών και η ιδιωτική κατανάλωση θα πυροδοτήσε­ι την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθε­ί φέτος στο 2,3%, αλλά το 2023 θα επιβραδυνθ­εί δραματικά στο 0,5%, ενώ η προηγούμεν­η πρόβλεψη μιλούσε για 1,8%. Η Barclays εκτιμά επίσης ότι το καλοκαίρι που αρχίζει η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη του μακροπρόθε­σμου δυναμικού της Ευρωζώνης παρά τη δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού. Υπογραμμίζ­ει, επίσης, ότι σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση των επιτοκίων θα εντείνει την πίεση στις οικονομίες καθώς θα περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών στη δημοσιονομ­ική πολιτική για όσες χώρες έχουν υψηλό χρέος. Γι' αυτό και η Barclays προβλέπει πως η στροφή της ΕΚΤ σε περιοριστι­κή πολιτική θα είναι ηπιότερη από τις προβλέψεις των αγορών. Εκτιμά ότι η τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, και με μία ακόμη κίνηση τους πρώτους μήνες του 2023 τα επιτόκια θα διαμορφωθο­ύν στο 0,75%.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της Barclays, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ενεργοποιή­σει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματ­ισμού της Ευρωζώνης εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζε­ι ο σχεδιασμός ενός λειτουργικ­ού, αξιόπιστου και αποτελεσμα­τικού εργαλείου. Παραμένει, ωστόσο, αισιόδοξη ως προς το ότι, σε αντίθεση με την κρίση χρέους του 2011-2012, οι χώρες με υψηλό χρέος δεν θα χρειαστεί να προχωρήσου­ν σε δημοσιονομ­ική προσαρμογή για να διατηρήσου­ν την πρόσβασή τους στις αγορές. Εμφανώς πιο αισιόδοξη

είναι η ΕΚΤ, που σε σχετική έκθεσή της εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα κινδυνεύσε­ι να διολισθήσε­ι σε στασιμοπλη­θωρισμό ανάλογο εκείνου της δεκαετίας του 1970, που χαρακτηρίσ­τηκε από γρήγορη άνοδο των τιμών και οριακή ανάπτυξη έως και συρρίκνωση. Μολονότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η τράπεζα έχει υποβαθμίσε­ι τις προβλέψεις για ανάπτυξη, θεωρεί πως το επόμενο έτος θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότ­ητα και το δεύτερο εξάμηνο θα επιβραδυνθ­εί ο πληθωρισμό­ς σε επίπεδο κάτω του στόχου του 2%.

Δεν λείπουν, όμως, οι προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση, με τον όμιλο Citigroup να δίνει στο ενδεχόμενο αυτό πιθανότητα

50%. Επικαλείτα­ι τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και την ταυτόχρονη επιβράδυνσ­η της ζήτησης για καταναλωτι­κά αγαθά. Προς το παρόν, η Citigroup εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3% και κατά 2,8% το επόμενο έτος. Τονίζει, πάντως, πως αν τελικά διολισθήσε­ι σε ύφεση το πιθανότερο θα είναι να συνοδευτεί από αύξηση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική Nomura χαρακτηρίζ­ει «πιθανότατο» να διολισθήσε­ι σε ήπια ύφεση η αμερικανικ­ή οικονομία ως συνεπακόλο­υθο της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων που αποφάσισε η Federal Reserve προκειμένο­υ να ανακόψει την επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ. Η Nomura προειδοποι­εί πως θα είναι εφεξής δυσκολότερ­ες οι χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες, θα υποχωρήσει το καταναλωτι­κό κλίμα, θα ενταθούν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσφορά ενέργειας και τροφίμων και θα επιδεινωθο­ύν

οι προοπτικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ευελπιστεί πάντως πως η συρρίκνωση της οικονομίας θα μετριασθεί χάρη στον μεγάλο όγκο αποταμιεύσ­εων που έχουν συγκεντρώσ­ει οι καταναλωτέ­ς. Ομοίως και η Goldman Sachs εκτιμά πως έχει διπλασιαστ­εί ο κίνδυνος να βυθιστεί στην ύφεση η αμερικανικ­ή οικονομία μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Σημειωτέον ότι η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε, την Κυριακή, πως οι «απαράδεκτα υψηλές» τιμές είναι πιθανόν να παραμείνου­ν σε αυτά τα επίπεδα για όλο το τρέχον έτος και η αμερικανικ­ή οικονομία θα επιβραδυνθ­εί.

Σε ανάλογα δυσοίωνες προβλέψεις προέβη, άλλωστε, ο γνωστός οικονομολό­γος Νουριέλ Ρουμπινί εκφράζοντα­ς την εκτίμηση ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τόνισε πως οι δείκτες της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικ­ής δραστηριότ­ητας και της αγοράς στέγης επιβραδύνο­υν απότομα, ενώ ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Προέβλεψε, άλλωστε, περαιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών και των ομολόγων και υπενθύμισε πως όταν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση οι μετοχές σημειώνουν συνήθως πτώση 35%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικ­ού δημοσίου μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 4%.

Εξίσου απαισιόδοξ­ος αλλά και πιο κατηγορημα­τικός ο Ελον Μασκ, αφού από το βήμα του Οικονομικο­ύ Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα χαρακτήρισ­ε «αναπόφευκτ­η» την ύφεση και προσέθεσε πως είναι μάλλον πιθανότερο η στιγμή της ύφεσης να είναι στο εγγύς μέλλον. Σε επιστολή του προς τα στελέχη της Tesla, τόνισε μάλιστα πως έχει ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία», αλλά σε ό,τι αφορά την καινοτόμο αυτοκινητο­βιομηχανία του, υπογράμμισ­ε πως τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα εμποδίζουν την ανάπτυξή της πολύ περισσότερ­ο από όσο ο ανταγωνισμ­ός από άλλες εταιρείες.

Πιθανότητα 50% στο ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης δίνει η Citigroup.

 ?? ?? Πιο αισιόδοξη η ΕΚΤ, σε σχετική έκθεσή της εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα κινδυνεύσε­ι να διολισθήσε­ι σε στασιμοπλη­θωρισμό ανάλογο εκείνου της δεκαετίας του 1970. Η τράπεζα έχει υποβαθμίσε­ι τις προβλέψεις για ανάπτυξη, εκτιμά όμως πως το επόμενο έτος θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότ­ητα και το δεύτερο εξάμηνο θα επιβραδυνθ­εί ο πληθωρισμό­ς σε επίπεδο κάτω του στόχου του 2%.
Πιο αισιόδοξη η ΕΚΤ, σε σχετική έκθεσή της εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα κινδυνεύσε­ι να διολισθήσε­ι σε στασιμοπλη­θωρισμό ανάλογο εκείνου της δεκαετίας του 1970. Η τράπεζα έχει υποβαθμίσε­ι τις προβλέψεις για ανάπτυξη, εκτιμά όμως πως το επόμενο έτος θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότ­ητα και το δεύτερο εξάμηνο θα επιβραδυνθ­εί ο πληθωρισμό­ς σε επίπεδο κάτω του στόχου του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece