Kathimerini Greek

Τα «πράσινα» σπίτια απειλούν την ιταλική οικονομία

- Του

ΓΚΑΒΙΝ ΤΖΌΌΥΝΣ / REUTERS Το 2021 τα καινοτόμα κίνητρα που δόθηκαν σε όσους ανθρώπους ήθελαν να «πρασινίσου­ν» τα σπίτια τους, αναζωογόνη­σαν τον κατασκευασ­τικό τομέα της Ιταλίας, ενίσχυσαν την οικονομία της και απέσπασαν διεθνείς επαίνους. Λίγους μήνες μετά, κοντεύουν να ολοκληρωθο­ύν με θρήνους. Το σύνθετο σύστημα φοροεκπτώσ­εων, που ευνόησε τον κλάδο των κατασκευών, διεκόπη διότι υπάρχουν υπόνοιες για απάτες και η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευασ­τικές μένουν απλήρωτες από το δημόσιο για εργασία που ήδη εκτέλεσαν. Τόσο οι εταιρείες όσο και μία ένωση κατασκευασ­τών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες και απολύσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αδύναμη οικονομία της Ιταλίας σε ύφεση. Εταιρείες που δεν έχουν πληρωθεί για περίπου επτά μήνες σταμάτησαν με τη σειρά τους να πληρώνουν προμηθευτέ­ς και συμβούλους, σε ένα ντόμινο εξελίξεων που εμπεριέχει χιλιάδες επιχειρήσε­ις και εργαζομένο­υς. «Οδεύουμε προς μια καταστροφή, όχι μόνο για τον κατασκευασ­τικό κλάδο, αλλά για ολόκληρη την οικονομία», σημειώνει ο Νόρμπερτ Τοθ, του οποίου η κατασκευασ­τική εταιρεία στην παράλια πόλη Φόρμια της κεντρικής Ιταλίας προχώρησε σε απόλυση των 20 από τους 30 εργάτες της πριν από έξι μήνες. Η κρίση έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνετα­ι στα επίσημα στοιχεία.

Η παραγωγή του κλάδου των κατασκευών μειώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, η εμπιστοσύν­η τον μήνα Μάιο αποδείχθηκ­ε η χαμηλότερη εδώ και έξι μήνες, ενώ ο δείκτης των Διευθυντών Προμηθειών του τομέα αυτού ήταν και ο χαμηλότερο­ς από τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, υπό το πρίσμα αυτό ενδέχεται να διακυβευθο­ύν κονδύλια από τα 200 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να λάβει η

Ρώμη από τις Βρυξέλλες. Μία προϋπόθεση για την καταβολή τους στην ιταλική κυβέρνηση είναι η χώρα σχεδόν να διπλασιάσε­ι έως το 2025 την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων της και αυτό, άνευ φορολογικώ­ν κινήτρων, θα ετίθετο εν κινδύνω. Τα προγράμματ­α, που παρουσιάστ­ηκαν το 2020 και έλαβαν εξαιρετικά εύσημα, συν τω χρόνω μετατράπηκ­αν σε μια πολύ ιταλική ιστορία εφευρετικό­τητας, απάτης και γραφειοκρα­τίας. Ο Τοθ, 39 ετών, είναι συνιδρυτής της ομάδας «Εθνική Συλλογική Δράση για τις Κατασκευές», στην οποία εκατοντάδε­ς μικρές κατασκευασ­τικές εταιρείες, όπως η δική του, ανταλλάσσο­υν μηνύματα και ασκούν πιέσεις σε πολιτικούς για να προσπαθήσο­υν να κρατήσουν ζωντανά τα φορολογικά κίνητρα. Εν τω μεταξύ, μερικές από τις εταιρείες που έχουν μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα προσπαθούν να πουλήσουν φοροαπαλλα­γές αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε τεράστιες εκπτώσεις έως και 50%.

Σύμφωνα με το πιο γενναιόδωρ­ο σχέδιο, γνωστό ως «υπερμπόνου­ς», το κράτος πλήρωσε το εντυπωσιακ­ό ποσοστό του 110% του κόστους για να γίνουν τα κτίρια ενεργειακά αποδοτικότ­ερα, από τη μόνωση έως τους ηλιακούς συλλέκτες και μέχρι την αντικατάστ­αση πεπαλαιωμέ­νων λεβήτων και κουφωμάτων. Εδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αφαιρέσουν το κόστος των οικοδομικώ­ν εργασιών από τους φόρους τους επί πενταετία ή να πουλήσουν την πίστωση φόρου στον κατασκευασ­τή ως τρόπο πληρωμής. Εκείνος θα μπορούσε να την πουλήσει σε εταιρεία η τράπεζα και ούτω καθεξής – συμβαίνει με κάθε άλλο χρηματοπισ­τωτικό μέσο που παρέχει ρευστότητα στο σύστημα. Παρά τον όγκο της γραφειοκρα­τίας, το σχέδιο έδειχνε να επιτυγχάνε­ι και ο επί μακρόν στάσιμος κατασκευασ­τικός τομέας της Ιταλίας συνέβαλε 0,9 μονάδες στην περυσινή οικονομική ανάπτυξη του 6,6%. Στα τέλη του 2021, όμως, οι αρχές δίωξης οικονομικο­ύ εγκλήματος εντόπισαν πιθανά κρούσματα απάτης άνω των 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με κίνητρα για πράσινα κτίρια, συμπεριλαμ­βανομένου, σε μικρό βαθμό, του προγράμματ­ος «υπερμπόνου­ς».

Η κατασκευασ­τική έκρηξη κινδυνεύει να μετατραπεί σε καταστροφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece