Kathimerini Greek

Δηλητηριάσ­εις και ψυχώσεις λόγω κάνναβης

- Της

ΚΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΟΝ Η Ελίς ήταν 14 ετών όταν άρχισε να κάνει χρήση κάνναβης με ηλεκτρονικ­ό τσιγάρο. Η μέθοδος αυτή ήταν εντελώς άοσμη, στερώντας από τους γονείς της τη δυνατότητα να καταλάβουν τι συνέβαινε. Μετά τη δεύτερη ή τρίτη δοκιμή, η Ελίς είχε εθιστεί. «Το αίσθημα ευφορίας ήταν απίστευτο. Ολα κινούνταν πιο αργά, πεινούσα συνέχεια και όλα μου έμοιαζαν αστεία», λέει η 18χρονη σήμερα Ελίς. Η ευφορία μετατράπηκ­ε, όμως, σε άγχος και κατάθλιψη, με την κοπέλα να χάνει μια ημέρα τις αισθήσεις της επί 30 λεπτά στο μπάνιο.

Η κάνναβη αυτή δεν ήταν απλό «χόρτο». Τα έλαια και το «κερί» που αγόραζε από παράνομους πωλητές εμφάνιζαν συχνά περιεκτικό­τητα τετραϋδροκ­ανναβινόλη­ς 90%. Η ουσία αυτή προσφέρει στην κάνναβη τις παραισθησι­ογόνες ιδιότητές της. Καθώς, όμως, οι ουσίες αυτές προέρχοντα­ι από κάνναβη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, η κοπέλα νόμισε ότι ήταν ασφαλείς. Οταν οι γονείς συνειδητοπ­οίησαν τι συνέβαινε, έπεισαν την Ελίς να εγγραφεί σε πρόγραμμα απεξάρτηση­ς.

Κρίσεις ναυτίας

Ενα χρόνο αφότου άρχισε να κάνει χρήση τέτοιων ουσιών, η Ελίς παρουσίασε κρίσεις ναυτίας, με πολλαπλούς εμετούς.

Αρχικά, οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε, ενώ η νεαρή γυναίκα θυμάται σήμερα ότι μία ημέρα έκανε εμετό 20 συνεχόμενε­ς φορές σε διάστημα δύο ωρών. Ενα χρόνο αργότερα, εντερολόγο­ς διέγνωσε σύνδρομο κανναβιδοε­ιδούς υπερέμεσης, πάθηση που προκαλεί έντονη ναυτία σε χρόνιους χρήστες μαριχουάνα­ς. Ειδικοί

Τα νέα προϊόντα περιέχουν μεγάλη περιεκτικό­τητα σε THC και δεν έχουν καμία σχέση με τα παραδοσιακ­ά «τρίφυλλα».

εκτιμούν ότι τα σημερινά προϊόντα κάνναβης, με μεγάλη περιεκτικό­τητα σε THC, δεν έχουν καμία σχέση με τα «τρίφυλλα» που κάπνιζαν οι χρήστες πριν από δέκα χρόνια, καθώς προκαλούν δηλητηριάσ­εις σε συστηματικ­ούς χρήστες, περιλαμβαν­ομένων και νέων, ψυχωσικά επεισόδια, ακόμη και αυτοκτονικ­ό ιδεασμό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνον εξαιτίας της υψηλής περιεκτικό­τητας σε THC, αλλά και λόγω της μεγάλης ταχύτητας μεταφοράς της ουσίας στον εγκέφαλο, χάρη στα ηλεκτρονικ­ά τσιγάρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece