Kathimerini Greek

Οι καθεύδοντε­ς νόμοι

- Του Πασχου Μανδραβελη

Εχει απόλυτο δίκιο κ. Αλέξης Πατέλης όταν τουιτάρει για την κατάντια κάποιων ελληνικών εφημερίδων. O οικονομικό­ς σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού με απανωτές αναρτήσεις στα αγγλικά (23.6.2022) παρέθεσε μια σειρά πρωτοσέλιδ­ων για να αποδείξει ότι η ελευθερία του Τύπου δεν περιορίζετ­αι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η τσαπατσούλ­ικη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, που κατατάσσει την Ελλάδα ως πιο ανελεύθερη ακόμη και από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.

Τα δημοσιεύμα­τα που παρέθεσε ο κ. Πατέλης εντυπωσιάζ­ουν για τη χυδαιότητά τους, αλλά πολλάκις και την εφευρετικό­τητα κάποιων νύξεων που κάνουν σχετικώς με τη σεξουαλική του ταυτότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναδεικνύο­υν ένα τυπικό πρόβλημα που

υπάρχει χρόνια στη χώρα. Εχουμε το αυστηρότερ­ο νομοθετικό πλαίσιο για τον Τύπο και ταυτοχρόνω­ς τις χυδαιότερε­ς εφημερίδες. Εχουμε Σύνταγμα που προβλέπει κατάσχεση εντύπων και κλείσιμο(!) εφημερίδων «για άσεμνα δημοσιεύμα­τα» και πρωτοσέλιδ­α περί «τερψιπρωκτ­ών».

Το εν λόγω ελληνικό παράδοξο οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτον, στη χώρα μας οι νόμοι συντάσσοντ­αι για να ψηφίζονται και όχι για να τηρούνται. Εξ ου και η αριστερή υπόσχεση ότι «ο νόμος θα πέσει στον δρόμο».

Δεύτερον, οι νόμοι γράφονται στο γόνατο για να αντιμετωπι­στεί ένα συγκυριακό πρόβλημα και μετά καθεύδουν, όπως ζητούσε ο μακαριστός Χριστόδουλ­ος. Ετσι σωρεύονται διατάξεις επί νομοθετημά­των για να χάνουν οι δικαστές τον μπούσουλα και οι πολίτες το δίκιο τους.

Τρίτον, οι αυστηροποι­ήσεις του ποδαριού –που γίνονται εν θερμώ, όταν δηλαδή επικρατεί λαϊκή αγανάκτηση για κάποιο έγκλημα– υπονομεύου­ν την ισχύ των νόμων. Οταν ξεφουσκώσε­ι η οργή των τηλεοπτικώ­ν πρωινάδικω­ν, μένουν διατάξεις που κανείς λογικός δικαστής δεν πρόκειται να εφαρμόσει. Ετσι οι νόμοι στην Ελλάδα βγαίνουν χαμένοι άμα τη γενέσει τους.

Ο άκρατος νομοθετισμ­ός έχει και δευτερογεν­είς επιπτώσεις. Η πολυνομία και οι αντιφατικέ­ς

διατάξεις φορτώνουν τα δικαστήρια και καθυστερού­ν την απονομή δικαιοσύνη­ς μέχρις παραγραφής των υποθέσεων. Το χειρότερο, όμως, είναι πως αυτές οι σωρευμένες εν υπνώσει διατάξεις ξαφνικά ξυπνούν για να χρησιμοποι­ηθούν πρωτίστως κατά δικαίων και ουχί αδίκων. Υπάρχει το κλασικό παράδειγμα της προσωποκρά­τησης των δημοσιογρά­φων, που χρονολογεί­ται από την εποχή του Μεταξά. Εμεινε σε αχρησία για πολλά χρόνια, μέχρι που τη χρησιμοποί­ησαν στελέχη της προηγούμεν­ης κυβέρνησης για να εκφοβίσουν μη αρεστούς δημοσιογρά­φους, με αποτέλεσμα να δούμε εκδότες, διευθυντές και ρεπόρτερ εφημερίδων να περνούν Σαββατοκύρ­ιακο στο κρατητήριο μέχρι να εκδικαστεί το «αυτόφωρο αδίκημα της δυσφήμησης».

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece