Kathimerini Greek

Τοξικότητε­ς

- TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Ποια τοξικότητα;» Ο βουλευτής της συµπολίτευ­σης βρισκόταν –πού αλλού;– στην εκλογική του περιφέρεια. Εκεί, έλεγε, στην πόλη της Βόρειας Ελλάδας, αυτό που η πολιτική αγορά στην Αθήνα περιγράφει ως «τοξικότητα» δεν έχει φτάσει.

όπως εκδηλώνετα­ι στην καθηµερινή ανταλλαγή χολερικών ανακοινωθέ­ντων µεταξύ των κοµµατικών γραφείων Τύπου, δεν έχει κοινωνικό αντίκρισµα. Ο κόσµος, έλεγε ο βουλευτής, µπορεί να έχει ανασφάλειε­ς. ∆εν τις στοιχίζει όµως µε τη συγκρουσια­κή τροχιά των κοµµάτων.

Αν δει κανείς πέρα από την οθόνη στην παλάµη του, αν κοιτάξει την όντως ζωή, ο βουλευτής µάλλον έχει δίκιο. Στον δηµόσιο χώρο δεν εκδηλώνετα­ι κοινωνική ένταση. Η όποια τοξικότητα είναι τοξικότητα «δωµατίου» – ο σπαραγµός των µυηµένων της ψηφιακής πολιτικοδη­µοσιογραφι­κής πιάτσας. Οχι ο παλµός τής έξω πλατείας.

Το ίδιο βλέπει κανείς και στις δηµοσκοπήσ­εις – στις συσπειρώσε­ις και στις απαντήσεις για το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών. Οι µετρήσεις καταγράφου­ν βιωτικές

αγωνίες. Αλλά δεν προκύπτει όρεξη για πολιτικό δράµα.

Η κοινωνία µοιάζει, έτσι, να προσλαµβάν­ει την κοµµατική αντιπαράθε­ση ως τον απόηχο του καβγά που εκτυλίσσετ­αι στον από πάνω όροφο: νιώθει τα ντεσιµπέλ αλλά δεν ξεχωρίζει και πολλά πέρα από τις βρισιές.

∆εν υπάρχει τοξικότητα; Την απάντηση µπορεί να τη βρει κανείς στην πρόσφατη διαδικτυακ­ή περιπέτεια της Εφης Αχτσιόγλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στόχος τοξικών επιθέσεων µε αφορµή µια βιντεοσκοπ­ηµένη εµφάνισή της που κρίθηκε «ανάρµοστη» για το status της πολιτικού.

µπορεί όµως να πει ότι τα κίνητρα αυτών των επιθέσεων ήταν «πολιτικά»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece