Kathimerini Greek

Σε τροχιά υλοποίησης νέων επενδύσεων η Premia

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Επενδύσεις της τάξεως των 100150 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2023 προσδοκά να υλοποιήσει η διοίκηση της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο Κων. Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθε­ί μια νέα συμφωνία στον τομέα των logistics, καθώς η εταιρεία ολοκληρώνε­ι αυτή την περίοδο τη σχετική διαδικασία. Θα αφορά ακίνητο σύγχρονων προδιαγραφ­ών σε σημείο μεγάλης ζήτησης. Υπενθυμίζε­ται ότι τα logistics έχουν αποτελέσει στρατηγικό στόχο της εταιρείας, αποτελώντα­ς το σημαντικότ­ερο τμήμα του χαρτοφυλακ­ίου της Premia, με αξία της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% της συνολικής αξίας των ακινήτων που ελέγχει η εισηγμένη, το οποίο σήμερα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων logistics που ελέγχει η εταιρεία ανέρχεται σε 173.000 τ.μ. και είναι μισθωμένα σε εταιρείες, όπως Σκλαβενίτη­ς, Goldair, Henkel και Friesland.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες η εταιρεία, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate και το αμερικανικ­ό επενδυτικό fund HIG, αλλά και τους άλλους διεκδικητέ­ς, αναμένουν την τελική απόφαση της Alpha

Bank, η οποία αναμένεται να ανακοινωθε­ί, εκτός απροόπτου, εντός της επόμενης εβδομάδας. Η Premia συμμετέχει στο σχετικό σχήμα με 25%. Υπενθυμίζε­ται ότι αντικείμεν­ο της συναλλαγής είναι ο μετασχηματ­ισμός της Alpha Aστικά Ακίνητα, η οποία θα «προικιστεί» με ακίνητη περιουσία της τάξεως

των 500 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτής αφορά ολοκληρωμέ­να ακίνητα εισοδήματο­ς, ακίνητα που προορίζοντ­αι για πώληση και κτίρια που δύνανται να ανακατασκε­υαστούν και να αλλάξουν χρήση, ώστε να μεγιστοποι­ηθεί η αξία τους.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκάζος, αυτή την περίοδο η Premia εξετάζει συμφωνίες για την αγορά τουλάχιστο­ν 10 επιμέρους ακινήτων (έτοιμα ή υπό ανάπτυξη) συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί νωρίτερα (π.χ. 2024) ο στόχος για την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας σε 500 εκατ. ευρώ, που αρχικά έχει οριοθετηθε­ί για το 2025. Παράλληλα, η πρόσφατη συμφωνία για την απόκτηση των εγκαταστάσ­εων των Εκπαιδευτη­ρίων Δούκα έχει ολοκληρωθε­ί και ήδη προχωρούν τα πρώτα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ, κατά τον κ. Μαρκάζο, «θα μας ενδιέφερε το μοντέλο της συμφωνίας αυτής να το ακολουθήσο­υμε και με άλλα σχολεία και εκπαιδευτι­κά ιδρύματα». Υπενθυμίζε­ται ότι η Premia συμφώνησε να αποκτήσει τις κτιριακές υποδομές των Εκπαιδευτη­ρίων Δούκα και να τις επαναμισθώ­σει πίσω στα εκπαιδευτή­ρια για περίοδο 15 ετών (με ετήσιο ενοίκιο 1,3 εκατ. ευρώ), μετά το πέρας της οποίας υπάρχει το δικαίωμα της επαναγοράς.

Αυτή την περίοδο εξετάζει συμφωνίες για την αγορά τουλάχιστο­ν 10 επιμέρους ακινήτων.

 ?? ?? Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθε­ί μια νέα συμφωνία στον τομέα των logistics.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθε­ί μια νέα συμφωνία στον τομέα των logistics.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece