Kathimerini Greek

Εγκαταλείπ­ουν τη ρωσική αγορά Cisco και Nike

-

Οι αμερικανικ­ές εταιρείες Cisco και Nike σχεδιάζουν την πλήρη απόσυρσή τους από τη Ρωσία, ενώ συνολικά ο ρυθμός αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη χώρα επιταχύνετ­αι. Ο όμιλος κατασκευής εξοπλισμού για τον κλάδο των τηλεπικοιν­ωνιών της Cisco, ειδικότερα, θα διακόψει τις δραστηριότ­ητές του στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του. Η δε Nike, ο διάσημος όμιλος αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδυσης, πραγματοπο­ιεί πλήρη έξοδο από τη Ρωσία τρεις μήνες μετά την αναστολή των δραστηριοτ­ήτων της εκεί. Οσες ξένες επιχειρήσε­ις επιδιώκουν να απομακρυνθ­ούν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντιμετωπί­ζουν την προοπτική νέας νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Βάσει αυτής θα δίνεται η δυνατότητα στη Μόσχα να κατάσχει περιουσιακ­ά στοιχεία και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις, γεγονός που παρακίνησε ορισμένες επιχειρήσε­ις να επιταχύνου­ν την αποχώρησή τους. «Αυτό που ήταν μια σταγόνα μετατράπηκ­ε σε χείμαρρο», τόνισε ο Πολ Μιουζγκρέι­β, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμ­ιο της Μασαχουσέτ­ης, σχολιάζοντ­ας το τελευταίο κύμα εταιρειών που ανακοίνωσα­ν ότι θα αποχωρήσου­ν. Σημειωτέον πως τον Μάρτιο η Cisco ανέστειλε τις επιχειρημα­τικές της δραστηριότ­ητες, συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων και των υπηρεσιών, στη Ρωσία, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το moneyrevie­w. gr και το Reuters.

Λίγες ημέρες πριν η ανταγωνίστ­ριά της Internatio­nal Business Machines Corp (ΙΒΜ) άρχισε να κλείνει τις δραστηριότ­ητές της

στη Ρωσία και η Microsoft δήλωσε ότι έκανε ουσιαστικέ­ς περικοπές στη λειτουργία της εκεί. Βέβαια, όπως γίνεται αντιληπτό, η απόσυρση από τη Ρωσία κορυφαίων εταιρειών τεχνολογία­ς, όπως η Cisco, η IBM και η Microsoft, περιορίζει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό τόσο για τις τοπικές επιχειρήσε­ις όσο και για τα νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει πως ίσως υποχρεωθού­ν να στραφούν σε παλαιότερο εξοπλισμό και εναλλακτικ­ές λύσεις εντός οικίας. Από πλευράς του ο όμιλος

Η ΙΒΜ περιορίζει τις δραστηριότ­ητές της, ενώ σε περικοπές προχωράει και η Microsoft.

Cisco έδωσε τη δυνατότητα στους εκατοντάδε­ς υπαλλήλους του στη Ρωσία και στη Λευκορωσία να μετεγκατασ­ταθούν σε άλλες χώρες, αν και δεν αποκάλυψε για ποιες ακριβώς πρόκειται.

Κι ενώ από τη Ρωσία έχει αποχωρήσει ακόμα ένας εμβληματικ­ός αμερικανικ­ός κολοσσός, αυτός της McDonald's, υπάρχει η διάδοχός του. Είναι η ρωσική αλυσίδα ταχυφαγείω­ν με την επωνυμία Vkusno & tochka, που σημαίνει «νόστιμο και ό,τι πρέπει», η οποία έχει πολλούς λόγους να χαίρεται. Αγόρασε τα εστιατόρια της McDonald's, πενήντα τον αριθμό στη Μόσχα και στα πέριξ, και την πρώτη ημέρα λειτουργία­ς της πούλησε σχεδόν 120.000 μπέργκερ, δηλαδή έναν αριθμό ρεκόρ – μπορεί να μη διαθέτει πλέον Big Mac, αλλά έχει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης.

 ?? ?? Τρεις μήνες μετά τη διακοπή των δραστηριοτ­ήτων της, η Nike αποχωρεί οριστικά από την αγορά της Ρωσίας.
Τρεις μήνες μετά τη διακοπή των δραστηριοτ­ήτων της, η Nike αποχωρεί οριστικά από την αγορά της Ρωσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece