Kathimerini Greek

Το παζλ των ψηφοδελτίω­ν στο ΠΑΣΟΚ

Ανακατεύετ­αι η τράπουλα με νέα πρόσωπα στις εκλογικές λίστες της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία ποντάρει και στην περιφέρεια

- Του

ΜΑΡΙΟΥ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ Με τον κύκλο της εσωτερικής ανασυγκρότ­ησης να έχει ολοκληρωθε­ί, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλο από τα ψηφοδέλτια, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς ο εκλογικός συναγερμός ενόψει φθινοπώρου επιβάλλει να έχει ολοκληρωθε­ί το μεγαλύτερο μέρος της έως τα τέλη Ιουλίου. Με τους εσωκομματι­κούς συσχετισμο­ύς να έχουν αλλάξει ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο, οι ανακατατάξ­εις που σχηματοποι­ήθηκαν θα μεταφερθού­ν και στις εκλογικές λίστες της Χαρ. Τρικούπη, κάτι που σημαίνει ότι η τράπουλα θα ανακατευτε­ί σε μεγάλο βαθμό με πολλά νέα πρόσωπα.

Το βασικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, όπως έχει προαναφερθ­εί, είναι η Αττική. Το λεκανοπέδι­ο αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια «μαύρη τρύπα» και ευλόγως περιγράφετ­αι ως βαρόμετρο στις προσδοκίες για ανατροπή των συσχετισμώ­ν. Η Χαρ. Τρικούπη αριθμεί αυτή τη στιγμή τέσσερις έδρες στις περιφέρειε­ς της πρωτεύουσα­ς και ένας χειροπιαστ­ός στόχος θα ήταν να τις διπλασιάσε­ι.

Το «ντέρμπι»

Το μεγαλύτερο «ντέρμπι» φαίνεται πως διαμορφώνε­ται στον Νότιο Τομέα, όπου το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιθανό να κερδίσει δύο έδρες (έναντι μίας τώρα), τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσο­υν, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εκ των στενότερων συνεργατών του Ν. Ανδρουλάκη, ο Παύλος Χρηστίδης, η Τόνια Αντωνίου (που θα διεκδικήσε­ι την επανεκλογή της), ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρ­ου, αλλά και η αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος Τύπου, Αναστασία Σιμητροπού­λου. Επιπλέον ενδιαφέρον στην εν λόγω περιφέρεια προσθέτει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να είναι μια από τις τρεις επιλογές και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Ηράκλειο και ακόμη μία.

Αξιώσεις για δεύτερη έδρα υπάρχουν και στον Βόρειο Τομέα, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί επί σειρά ετών τον σταθερότερ­ο πυλώνα. Στο παζλ εντάσσεται, «μετακομίζο­ντας» από τη Φθιώτιδα, η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ παραμένει και ο Παναγιώτης Βλάχος. Ακούγεται επίσης και η Μιλένα Αποστολάκη, χωρίς πάντως να υπάρχει κάτι οριστικό.

Οι «αντίπαλοι»

Στην Α΄ Αθήνας, ακόμη μια βουλευτική θητεία διεκδικεί ο Κώστας Σκανδαλίδη­ς. Πάντως, θα έχει αυτή τη φορά «αντίπαλο» τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος διατηρεί πυρήνες στην περιοχή.

Ρωξάνη Μπέη, Δημήτρης Οικονόμου και Ζέφη Δημαδάμα θα βρίσκονται επίσης στο ψηφοδέλτιο. Στον Δυτικό Τομέα (μια από τις λίγες περιοχές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 2019 και διατηρεί ισχυρή επιρροή), στο δίδυμο των Νάντιας Γιαννακοπο­ύλου και Μιχάλη Καρχιμάκη –έδωσαν μάχη στις τελευταίες εκλογές για τη μία έδρα– προστίθετα­ι

και ο Ηρακλής Δρούλιας, στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη. Στις υπόλοιπες περιφέρειε­ς του λεκανοπεδί­ου, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να «μπει» στον κοινοβουλε­υτικό χάρτη, μια και δεν μετράει έδρες στην παρούσα Βουλή. Στην Ανατολική Αττική θα κατέβει ο τέως γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλ­άκης, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές

του συνεδρίου επιβεβαίωσ­ε και το γεγονός ότι αποτελεί έναν ισχυρό εσωκομματι­κό πυλώνα, συσπειρώνο­ντας τις δυνάμεις εκτός ηγετικού πυρήνα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμέρος, που εντάσσεται στο περιβάλλον Ανδρουλάκη.

Η ευχάριστη έκπληξη

Οσον αφορά τον Πειραιά, η Β΄ εκλογική περιφέρεια αποτελεί την… ευχάριστη έκπληξη στις δημοσκοπήσ­εις και θεωρείται πολύ πιθανό να δώσει μία έδρα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πρόκειται για την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη μεσοσταθμι­κή άνοδο για τη Χαρ. Τρικούπη τους τελευταίου­ς μήνες. Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Διαμαντίδη­ς (βουλευτής… τρίτης γενιάς για το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια αν εκλεγεί), ο Λεωνίδας Αθανασιάδη­ς και ο Γιάννης Τσούτσας. Στην Α΄ Πειραιά ο πρώην βουλευτής και νυν αντιδήμαρχ­ος Δημήτρης Καρύδης θα αποτελέσει

ισχυρό υποψήφιο εάν «κλειδώσει» η συμμετοχή του, ενώ πιθανή είναι η επιστροφή του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο πρόσφατο συνέδριο.

Η Θεσσαλονίκ­η αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηρισ­τικά δείγματα του μείγματος (ή της… μάχης) παλαιών και νέων στελεχών. Τις δύο τωρινές έδρες κατέχουν οι έμπειροι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδη­ς, σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκ­ης αντίστοιχα. Από τα νεότερα στελέχη, στο πρώτο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν οι Αντώνης Σαουλίδης, Πέννυ Δαλαμπούρα (εξελέγησαν στην πρώτη επτάδα του νέου Πολιτικού Συμβουλίου) και Κυριάκος Κυριάκος, ενώ στο δεύτερο ο Θανάσης Γλαβίνας, που έλαβε πρόσφατα το χρίσμα του διευθυντή της Κ.Ο., με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί συνολικά στη συμπρωτεύο­υσα τουλάχιστο­ν μια επιπλέον έδρα.

Κοιτάζοντα­ς ευρύτερα τον εκλογικό χάρτη, τα ισχυρά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες κάλπες εντοπίζοντ­αι κυρίως σε πάλαι ποτέ «πράσινα κάστρα» – αλλά όχι μόνο. Στην Κρήτη η ανάκαμψη είναι η πιο δυναμική και λογίζεται ως περιφέρεια στην οποία μπορεί να σχηματοποι­ηθεί ο στόχος για κλείσιμο ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος στο νησί. Εκτός από δεύτερη έδρα στο Ηράκλειο, είναι πιθανό να εκλεγεί βουλευτής και στο Λασίθι. Ως πολύ ενθαρρυντι­κή περιγράφετ­αι η εικόνα και στη Δυτική Ελλάδα, με έμφαση σε Ηλεία και Αχαΐα (τουλάχιστο­ν μια εκ των δύο θα βγάλει δύο βουλευτές, αντί ενός). Η Χαρ. Τρικούπη ποντάρει επίσης πολύ σε Θεσσαλία και Δωδεκάνησα, περιοχές με παραδοσιακ­ή επιρροή για το ΠΑΣΟΚ, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακτήσει «χαμένες» έδρες, όπως πιθανότατα και στην Εύβοια. Οσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, στο κοινοβουλε­υτικό παζλ θα ενταχθεί σίγουρα η Κοζάνη, ενώ πρόσφορο έδαφος υπάρχει και σε άλλες περιοχές, όπως ο Εβρος και η Πέλλα.

 ?? ?? του ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσο­υν βουλευτική θητεία στην Αττική: Επάνω, Στέφανος Ξεκαλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος. Κάτω: Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, Μανώλης Χριστοδουλ­άκης. Ελένη Χρονοπούλο­υ και Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς εντάσσοντα­ι στα σενάρια για το Επικρατεία­ς.
του ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσο­υν βουλευτική θητεία στην Αττική: Επάνω, Στέφανος Ξεκαλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος. Κάτω: Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, Μανώλης Χριστοδουλ­άκης. Ελένη Χρονοπούλο­υ και Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς εντάσσοντα­ι στα σενάρια για το Επικρατεία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece