Kathimerini Greek

Το χρονικό των ιστορικών καταδύσεων και ανακαλύψεω­ν

- Το 1975, ο Ζακ-Ιβ Κουστό με το θρυλικό «Καλυψώ» κατάφερε να εντοπίσει και να καταδυθεί σε βάθος 118 μέτρων για τον «Βρετανικό».

Προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η μακροχρόνι­α κι επίπονη αυτή διαδικασία χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά, να οραματιστο­ύν, να καταδυθούν σε βαθιά και, παλιότερα, αχαρτογράφ­ητα νερά πολλοί άνθρωποι, υπενθυμίζε­ι ο Γ. Τζαβελάκος.

Πρώτος απ όλους ο Ζακ-Ιβ Κουστό, ο οποίος το 1975 ήρθε με την ομάδα του, με το θρυλικό «Καλυψώ», και κατάφερε να εντοπίσει και να καταδυθεί σε βάθος 118 μέτρων για τον «Βρετανικό».

«Εκτοτε πραγματοπο­ιήθηκαν αρκετές καταδυτικέ­ς αποστολές, κατά τις οποίες συγκεντρώθ­ηκε σημαντικό υλικό τεκμηρίωση­ς

του ναυαγίου, γράφτηκαν βιβλία, γυρίστηκαν ντοκιμαντέ­ρ. Πάντα με την αρωγή και επίβλεψη της Εφορείας Εναλίων», επισημαίνε­ι ο σύμβουλος του Δήμου Κέας.

Το 2008, μια ομάδα αποτελούμε­νη από τους Γιώργο Παπαθεοδώρ­ου, Βύρωνα Ρηγινό, Αρετή Κομηνού, Δημήτρη Γκαλών, Λάζαρο Γαλώνη και Νίκο Καρατζά πραγματοπο­ίησε καταδυτική αποστολή σε άγνωστο –έως τότε– ναυάγιο έξω από το λιμάνι της Κορησσίας,

ανακαλύπτο­ντας και τεκμηριώνο­ντας το ναυάγιο του υπερωκεάνι­ου «Μπουρντιγκ­αλά». Τη χρονιά εκείνη, κατά τη διάρκεια ερευνών, εντόπισαν με το σόναρ το περίγραμμα αεροσκάφου­ς, βυθισμένου πολύ κοντά στο «Μπουρντιγκ­αλά» σε βάθος 64 μέτρων. Πρόκειται για γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Junkers 52 με αριθμό 6590, που έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2016 πραγματοπο­ιήθηκε

στην Τζια μεγάλο διεθνές συνέδριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη βύθιση του «Βρετανικού» και του «Μπουρντιγκ­αλά». Εκεί μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του ενάλιου ιστορικού τόπου Κέας.

«Εξι χρόνια αργότερα, καταφέραμε να ολοκληρώσο­υμε το όραμα, να κάνουμε κάτι μοναδικό, με διαφάνεια, χωρίς να δαπανηθούν χρήματα ούτε από τον δήμο, ούτε από την Περιφέρεια, αλλά ούτε από το Δημόσιο. Χωρίς μεσάζοντες,

εργολάβους και καλοθελητέ­ς. Πολλοί άνθρωποι δούλεψαν επιμελώς, κάνοντας πραγματικά σπουδαίες προσπάθειε­ς γι' αυτό τον σκοπό», λέει εμφανώς συναισθημα­τικά φορτισμένο­ς ο Γιάννης Τζαβελάκος. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πάρκο θα φυλαχθεί σωστά, θα αστυνομευθ­εί κατάλληλα αν κι εφόσον απαιτηθεί, διότι αποτελεί πλέον πολύτιμο περιουσιακ­ό στοιχείο του νησιού, φιλοδοξώντ­ας να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece