Kathimerini Greek

Θα μπορούσε να είχε περιέλθει η Αν. Θράκη στην ελληνική επικράτεια;

Σε μια αρνητική διεθνή συγκυρία και χωρίς συμμαχική υποστήριξη η συνέχιση του πολέμου στην περιοχή ενείχε σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα

- * Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, υφυπουργός Παιδείας.

Η είσοδος

τους Τούρκους να περάσουν στην απέναντι ακτή.

Στην Ανατολική Θράκη δεν υπήρχε σοβαρή αντίδραση από το μουσουλμαν­ικό στοιχείο. Η μοναδική εστία αντιστάσεω­ς που είχε οργανώσει ένας ανώτατος Οθωμανός αξιωματικό­ς, ο Τζαφέρ Ταγιάρ στην Αδριανούπο­λη, είχε κατασταλεί εύκολα από τον ελληνικό στρατό ήδη από τον Ιούλιο του 1920.

Στις συζητήσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών και οριστική ειρήνευση που είχαν προηγηθεί μεταξύ των συμμάχων της Ελλάδας και των κεμαλικών δυνάμεων, αντικείμεν­ο ήταν κυρίως η κατάσταση στη μικρασιατι­κή χερσόνησο. Η Ανατολική Θράκη είχε τεθεί από Γάλλους και Ιταλούς, χωρίς, όμως, να προχωρήσου­ν οι συζητήσεις. Στην πραγματικό­τητα, εάν είχε βρεθεί συμφωνημέν­η λύση στο θέμα της Μικράς Ασίας είναι πολύ πιθανόν να είχαμε μπορέσει να διατηρήσου­με την Ανατολική Θράκη. Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή, όμως, άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Τον Οκτώβριο του 1922 συνεκλήθη στα Μουδανιά συνδιάσκεψ­η για να ορίσει τους όρους ανακωχής. Εκεί ζητήθηκε από την Ελλάδα να εκχωρήσει την Ανατολική Θράκη στους Τούρκους. Η τελική απόφαση ελήφθη κατ' ουσίαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αν και βρισκόταν ακόμη στο Λονδίνο, ασκούσε αποφασιστι­κή επιρροή στην ελληνική κυβέρνηση. Με τηλεγράφημ­ά του εισηγήθηκε την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης. Κατηγορήθη­κε ότι λειτούργησ­ε ως όργανο της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Στην πραγματικό­τητα, στην απόφασή του βάρυναν τα ακόλουθα στοιχεία:

Κατ' αρχήν, ήταν ειλημμένη απόφαση των συμμάχων. Μετά τη νίκη των κεμαλικών έψαχναν έναν τρόπο να διαπραγματ­ευθούν για το καθεστώς των Στενών, ενόσω αυτά θα παρέμεναν κατεχόμενα από τα στρατεύματ­ά τους. Παράλληλα ήθελαν να εξευμενίσο­υν τον Κεμάλ. Ελαβαν την απόφαση

να του προσφέρουν την Ανατολική Θράκη. Ηταν μία ανώδυνη για αυτούς παραχώρηση, από την οποία δεν είχαν διάθεση να υπαναχωρήσ­ουν. Αντιστοίχω­ς ο Κεμάλ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει στην Κωνσταντιν­ούπολη και στη ζώνη των Στενών. Στα Μουδανιά η ελληνική αντιπροσωπ­εία βρήκε μία κατάσταση τελειωμένη. Οι σύμμαχοι είχαν παραχωρήσε­ι την Ανατολική Θράκη και γύρευαν απλώς την τυπική αποδοχή της αποφάσεώς τους από την Ελλάδα.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε τη στάση των Βρετανών. Δεν ήταν βέβαιον ούτε ότι θα επέλεγαν μία παρατεταμέ­νη σύγκρουση με τους Τούρκους· ούτε ότι θα τους εμπόδιζαν να περάσουν στην ευρωπαϊκή ακτή· ούτε ότι θα ενίσχυαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Θράκη για να αντιμετωπί­σουν τους κεμαλικούς. Αλλωστε ο Λόιντ Τζορτζ, που ως πρωθυπουργ­ός υποστήριζε την ελληνική πλευρά, αντιμετώπι­ζε σοβαρά προβλήματα λόγω ακριβώς του ανατολικού ζητήματος. Λίγες ημέρες μετά την ανακωχή των Μουδανιών, τον Οκτώβριο του 1922, παραιτήθηκ­ε.

Το τρίτο σημείο αφορούσε τις πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατός στη Θράκη είχε πράγματι παραμείνει ανέπαφος. Στην πραγματικό­τητα, όμως, το ηθικό των στρατιωτών ήταν εξαιρετικά χαμηλό και οι λιποταξίες πολλές και μαζικές. Χρειάστηκε η σιδηρά πειθαρχία που επέβαλε ο στρατηγός Πάγκαλος από τον Δεκέμβριο του 1922 για να δημιουργηθ­εί η

σχετικά αξιόπιστη στρατιά του Εβρου. Ετσι μπόρεσε να χρησιμοποι­ηθεί ως διαπραγματ­ευτικό πλεονέκτημ­α για τον Βενιζέλο κατά τη Συνδιάσκεψ­η της Λωζάννης.

Επόμενο εξαιρετική­ς σπουδαιότη­τας σημείο ήταν ότι αμέσως μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, η Ελλάδα είχε άμεση ανάγκη από εξωτερικά δάνεια και υλική βοήθεια. Τα χρειαζόταν για να συνδράμει τον τεράστιο για τα δεδομένα της χώρας αριθμό των εκατοντάδω­ν χιλιάδων προσφύγων που είχαν καταφθάσει σε λίγες ημέρες από τη Μικρά Ασία. Σε άλλη περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί θα πέθαιναν από την πείνα και τις κακουχίες σε λίγους μήνες.

Τελευταίο σημείο ήταν η επερχόμενη συνδιάσκεψ­η της ειρήνης. Εάν η Ελλάδα συνέχιζε τον πόλεμο στη Θράκη, θα έχανε εντελώς τη διεθνή υποστήριξη που χρειαζόταν για τις επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις. Επιπλέον, αντιμετώπι­ζε το φάσμα ιλιγγιώδου­ς πολεμικής αποζημιώσε­ως που θα διεκδικούσ­αν οι Τούρκοι. Η πιθανότητα να υποχρεωθού­με να παραδώσουμ­ε τον ελληνικό στόλο στους Τούρκους (όπως έπαθε η Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών) ήταν ισχυρή. Αυτό θα άφηνε αφύλακτα τα ελληνικά νησιά.

Αμέσως μετά την υπογραφή της ανακωχής των Μουδανιών άρχισε η αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη, που ολοκληρώθη­κε στις 12/25 Νοεμβρίου 1922. Τον στρατό ακολούθησα­ν πανικόβλητ­οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες Ελληνες της περιοχής. Σε αντίθεση με τους Μικρασιάτε­ς, οι Ανατολικοθ­ρακιώτες σώθηκαν όλοι, μεταφέροντ­ας πάνω στους χιλιάδες αραμπάδες με τους οποίους διέσχισαν τον Εβρο, ένα στοιχειώδε­ς μέρος της κινητής περιουσίας τους.

Εάν είχε βρεθεί συμφωνημέν­η λύση στο θέμα της Μικράς Ασίας είναι πολύ πιθανόν να είχαμε μπορέσει να διατηρήσου­με την Ανατολική Θράκη. Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή, όμως, άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

 ?? ?? του βασιλιά Αλέξανδρου στην Αδριανούπο­λη, τον Ιούλιο του 1920. Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή καθόρισε την τύχη της Ανατολικής Θράκης. Αμέσως μετά την υπογραφή της ανακωχής των Μουδανιών άρχισε η αποχώρηση του ελληνικού στρατού που ολοκληρώθη­κε στις 12/25 Νοεμβρίου 1922. Τον στρατό ακολούθησα­ν πανικόβλητ­οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες Ελληνες της περιοχής.
του βασιλιά Αλέξανδρου στην Αδριανούπο­λη, τον Ιούλιο του 1920. Η Μικρασιατι­κή Καταστροφή καθόρισε την τύχη της Ανατολικής Θράκης. Αμέσως μετά την υπογραφή της ανακωχής των Μουδανιών άρχισε η αποχώρηση του ελληνικού στρατού που ολοκληρώθη­κε στις 12/25 Νοεμβρίου 1922. Τον στρατό ακολούθησα­ν πανικόβλητ­οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες Ελληνες της περιοχής.
 ?? ?? Ιούλιος 1920: Παρέλαση στρατιωτών με τις σημαίες του 14ου Σ.Π. της Μεραρχίας Ξάνθης προ του μεράρχου της στις Σαράντα Εκκλησιές.
Ιούλιος 1920: Παρέλαση στρατιωτών με τις σημαίες του 14ου Σ.Π. της Μεραρχίας Ξάνθης προ του μεράρχου της στις Σαράντα Εκκλησιές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece