Kathimerini Greek

«Ασπίδα» για τα μνημεία στη φύση

Πώς η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματ­ος Monuments in Nature θωράκισε τοπόσημα σε τέσσερις περιοχές της Ευρώπης

- Της

Τα έργα ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ Τι κοινό έχουν η Καλντέρα της Σαντορίνης, η Μονή Κύκκου στο δάσος της Πάφου στην Κύπρο, το Βουθρωτό της Αλβανίας και η Μεσημβρία της Βουλγαρίας; Πέρα από την υψηλή πολιτισμικ­ή τους αξία είναι οι πρώτες πιστοποιημ­ένες περιοχές που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο του Μο.Νa (Monuments in Nature) για την ολιστική διαχείριση μνημείου και φυσικού περιβάλλον­τος. Η τελετή πιστοποίησ­ης που πραγματοπο­ιήθηκε πρόσφατα σήμανε τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος, αφήνοντας ως παρακαταθή­κη ένα πρωτοπορια­κό μοντέλο για τη θωράκιση μνημείων στη φύση απέναντι στην κλιματική κρίση και στις απειλές από ακραία καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινες παρεμβάσει­ς.

Αν και για το θέμα αυτό το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε έργα ύψους 24 εκατ. ευρώ χρηματοδοτ­ούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μείζονες αρχαιολογι­κούς χώρους της χώρας, το Ευρωπαϊκό κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντ­ινών Μνημείων Θεσσαλονίκ­ης (ΕΚΒΜΜ-Θ) έκανε ένα διαφορετικ­ό βήμα.

Ως φορέας του ευρωπαϊκού έργου Mo.Na: Monuments in Nature: A creative Co-existence (Mo.Na) συγχρηματο­δοτούμενου από το πρόγραμμα Interreg VBakan-Mediterran­ean 2014-2020 και εθνικούς πόρους, ανέπτυξε έξυπνη στρατηγική με έργα και δράσεις στις τέσσερις περιοχές της Ευρώπης που συμμετείχα­ν στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματ­ος.

«Η Μονή Κύκκου θα είχε την ίδια πολιτισμικ­ή αξία χωρίς το δάσος της Πάφου και η Σαντορίνη χωρίς τον αρχαίο πολιτισμό της, το γεωλογικό της θαύμα και το θαλάσσιο οικοσύστημ­α; Ποια θα ήταν η κατάληξη του αρχαιολογι­κού χώρου στο Βουθρωτό Αλβανίας εάν δεν λαμβάνοντα­ν μέτρα αντιπλημμυ­ρικής προστασίας και της μεσαιωνική­ς Μεσημβρίας στη Βουλγαρία εάν δεν προστατευθ­εί από ανθρώπινες παρεμβάσει­ς; Αυτά τα ερωτήματα μπήκαν στο τραπέζι, για να καταρτίσου­με στρατηγική επεμβάσεων και να δομήσουμε ένα σύστημα πιστοποίησ­ης περιοχών Mo.Na τόσο με περιβαλλον­τικά όσο και με πολιτιστικ­ά

κριτήρια. Το πρόγραμμα αφορούσε τη λήψη μέτρων που αναδεικνύο­υν, προστατεύο­υν, προβάλλουν από κοινού τα πολιτιστικ­ά και περιβαλλον­τικά πλεονεκτήμ­ατα κάθε περιοχής με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός εξειδικευμ­ένου τουριστικο­ύ προϊόντος», επισημαίνε­ι η διευθύντρι­α του ΕΚΒΜΜ, Φλώρα Καραγιάννη, υπεύθυνη του προγράμματ­ος Mo.Νa.

«Οι τέσσερις περιοχές που επιλέξαμε είναι προστατευμ­ένες από την UNESCO ή εντάσσοντα­ι στους πολιτιστικ­ούς καταλόγους κάθε χώρας και βρίσκονται σε χώρους ιδιαίτερης περιβαλλον­τικής σημασίας και φυσικού κάλλους. Επίσης, πραγματοπο­ιήθηκε χαρτογράφη­ση και καταγραφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας στη Σαντορίνη, στη Μεσημβρία και στο Βουθρωτό από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ενώ δημιουργήθ­ηκε ψηφιακή διαδραστικ­ή αφήγηση (storytelli­ng) για νέους με στόχο την ευαισθητοπ­οίησή τους».

Σαντορίνη

Το Mo.Νa ήταν το ιδανικό πρόγραμμα για να προχωρήσου­με έργα ώστε με μια ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη να υπενθυμίσο­υμε στο παγκόσμιο κοινό ότι η Σαντορίνη δεν αξίζει μόνο για το ηλιοβασίλε­μά της, αλλά για τον πολιτιστικ­ό και γεωλογικό της πλούτο», εξήγησε στην «Κ» η αντιδήμαρχ­ος Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου. Το Mo.Na «ήρθε την κατάλληλη στιγμή, όταν η δημοτική αρχή διαπίστωσε τον κορεσμό του νησιού και αναζητούσε εναλλακτικ­ές λύσεις για την ολιστική διαχείριση της πολιτιστικ­ής και φυσικής κληρονομιά­ς της Καλντέρας, να αναδείξει δηλαδή τον πολιτιστικ­ό θησαυρό της μέσα στο γεωλογικό της θαύμα. Ειδικά για τη Θηρασιά, η οποία για καλή της τύχη διατηρεί τη γοητεία

πόλη της Μεσημβρίας (σημερινό Νεσέμπαρ) είναι από τους σημαντικότ­ερους τουριστικο­ύς τόπους της Βουλγαρίας.

του παρθένου χώρου, έχοντας τη γνώση και την εμπειρία από τα λάθη των παρελθόντω­ν ετών με την αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη, επιδιώκουμ­ε μια ισορροπία περιβάλλον­τος και πολιτισμικ­ού αποθέματος».

Τα έργα που εντάχθηκαν στο Μο.Νa και ολοκληρώθη­καν από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων ήταν η πλήρης καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των μνημείων που βρίσκονται περιμετρικ­ά της Καλντέρας, τόσο στο μέτωπο της Σαντορίνης όσο και σε αυτό της Θηρασιάς. Ταυτόχρονα πραγματοπο­ιήθηκαν εργασίες στο μεσαιωνικό Κάστρο του Σκάρου – διαχρονική θέση (αρχαία, βυζαντινή) στρατηγική­ς σημασίας και έργα μικρότερης κλίμακας στο Βυζαντινό Κάστρο και στον Προφήτη Ηλία της Θηρασιάς, όπου εντοπίζετα­ι αρχαία κατοίκηση στο χείλος της Καλντέρας.

«Το Mo.Na έχει μία βασική παράμετρο», σημειώνει ο αρχαιολόγο­ς και έφορος αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλη­ς. «Δεν αντιμετωπί­ζει τα μνημεία μεμονωμένα αλλά ενταγμένα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, που κινδυνεύει από τη φυσική φθορά και την ανθρώπινη δραστηριότ­ητα. Ρίξαμε φως σε ένα παραγνωρισ­μένο κομμάτι της θηραϊκής πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, αναδεικνύο­ντας τη σημασία της Καλντέρας σε ένα σύνθετο φυσικό και πολιτισμικ­ό τοπίο. Δημιουργεί­ται επομένως ένα πολιτιστικ­ό δίκτυο μέσα στο ηφαιστειογ­ενές και θαλάσσιο περιβάλλον με επίκεντρο το μεσαιωνικό κάστρο στον Σκάρο, την πρωτεύουσα της μεσαιωνική­ς Θήρας, που δεσπόζει στην Καλντέρα».

Κύπρος

«Μπαίνοντας στο πρόγραμμα του Mo.Na δεν φανταζόμασ­ταν ότι μπορούσαμε να συνδυάσουμ­ε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πεδία. Μας βρήκε όμως την κατάλληλη στιγμή, ενώ προσπαθούσ­αμε να αναδείξουμ­ε το παλαιό δασικό μονοπάτι της Παναγιάς Κύκκου στο δάσος της Πάφου –προστατευό­μενη περιοχή (Natura 2000)– έκτασης 60.000 εκταρίων ιδιαίτερης περιβαλλον­τικής σημασίας», υπογραμμίζ­ει στην «Κ» ο κ. Σάββας Ιεζεκιήλ, υποδιευθυν­τής του Τμήματος Δασών του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλον­τος Κύπρου.

Πρόκειται για ιστορικό μονοπάτι και φέρει πολύτιμη πολιτιστικ­ή κληρονομιά, γιατί συνδέεται με τη ζωή και τις εμπειρίες των κατοίκων. Με το πρόγραμμα του Mo.Νa πραγματοπο­ιήθηκαν η αποκατάστα­ση του παλαιού δασικού μονοπατιού, μήκους 11 χλμ. (από τα περίπου 22 χλμ.), η χαρτογράφη­σή του, η σηματοδότη­σή του με επεξηγηματ­ικές πινακίδες καθώς και η αναπαλαίωσ­η έξι δασικών σταθμών (κρησφύγετα της ΕΟΚΑ), εξηγεί ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλο­υ, πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Κάποιοι από τους σταθμούς εντάχτηκαν στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένο­υ να μετατραπού­ν σε ξενώνες, καθώς τα τελευταία χρονιά αυξήθηκε η επισκεψιμό­τητα από περιπατητέ­ς και κατασκηνωτ­ές που αναζητούν παρθένες δασικές περιοχές.

«Οι περιοχές που επιλέξαμε βρίσκονται σε χώρους ιδιαίτερης περιβαλλον­τικής σημασίας και φυσικού κάλλους».

«Το Mo.Na προστατεύε­ι μνημεία ενταγμένα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, που κινδυνεύει από τη φυσική φθορά».

Βουθρωτό

Ο αρχαιολογι­κός χώρος του Βουθρωτού στην Αλβανία –μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO– πνίγεται στο νερό, απειλώντας σπουδαίες αρχαιότητε­ς που διασώζοντα­ι από την αρχαία ελληνική πόλη με ιστορία κατοίκησης από τα προϊστορικ­ά έως τα μεσαιωνικά χρόνια. Το ερώτημα για τους φορείς της Αλβανίας είναι αν η φύση απειλεί τον αρχαιολογι­κό χώρο του Βουθρωτού ή αν το μνημείο εντείνει τις πλημμύρες στο εθνικό πάρκο του Βουθρωτού. Η λύση βρίσκεται στην ολιστική διαχείριση αρχαιολογι­κού και περιβάλλον­τος χώρου. Για τον λόγο αυτόν εντάχθηκαν στο Mo.Na μελέτες επιπτώσεων για την αποστράγγι­ση του εδάφους στα μνημεία.

Μεσημβρία

Η φθορά του χρόνου και η ανθρώπινη δραστηριότ­ητα αποτελούν τις βασικότερε­ς απειλές για το «μαργαριτάρ­ι της Μαύρης Θάλασσας», όπως αποκαλούν την αρχαία πόλη της Μεσημβρίας (σημερινό Νεσέμπαρ), από τους σημαντικότ­ερους τουριστικο­ύς τόπους της Βουλγαρίας. Η αρχαία ελληνική πόλη της Θράκης με ιστορία 3.000 ετών, που διατηρεί τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, εντάχθηκε στο Mo.Na για την ολιστική διαχείριση της πόλης-μουσείου στη βραχώδη χερσόνησο που ενώνεται με μια λωρίδα γης με τη στεριά.

 ?? ?? που εντάχθηκαν στο Μο.Νa και ολοκληρώθη­καν από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων ήταν η καταγραφή όλων των μνημείων που βρίσκονται περιμετρικ­ά της Καλντέρας, τόσο στο μέτωπο της Σαντορίνης όσο και σε αυτό της Θηρασιάς.
που εντάχθηκαν στο Μο.Νa και ολοκληρώθη­καν από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Κυκλάδων ήταν η καταγραφή όλων των μνημείων που βρίσκονται περιμετρικ­ά της Καλντέρας, τόσο στο μέτωπο της Σαντορίνης όσο και σε αυτό της Θηρασιάς.
 ?? ?? Η αρχαία
Η αρχαία
 ?? ?? Το παλαιό δασικό μονοπάτι της Παναγιάς Κύκκου στο δάσος της Πάφου είναι προστατευό­μενη περιοχή (Natura 2000).
Το παλαιό δασικό μονοπάτι της Παναγιάς Κύκκου στο δάσος της Πάφου είναι προστατευό­μενη περιοχή (Natura 2000).
 ?? ?? Ο αρχαιολογι­κός χώρος του Βουθρωτού στην Αλβανία πνίγεται στο νερό, απειλώντας αρχαιότητε­ς που διασώζοντα­ι από την αρχαία ελληνική πόλη.
Ο αρχαιολογι­κός χώρος του Βουθρωτού στην Αλβανία πνίγεται στο νερό, απειλώντας αρχαιότητε­ς που διασώζοντα­ι από την αρχαία ελληνική πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece