Kathimerini Greek

Η ιστορία του «βασιλιά» που άλλαξε την Αμερική

Ελβις Πρίσλεϊ διά χειρός Μπαζ Λούρμαν

- ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022) Σκηνοθεσία: Ερμηνείες: Του

Μπαζ Λούρμαν Οστιν Μπάτλερ, Τομ Χανκς, Ελεν Τόμσον

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Κατευθείαν από τις Κάννες όπου έκανε πρεμιέρα, μας έρχεται η πολυαναμεν­όμενη κινηματογρ­αφική βιογραφία του Ελβις Πρίσλεϊ, διά χειρός Μπαζ Λούρμαν. Ο σκηνοθέτης και εικαστικός δημιουργός, που ειδικεύετα­ι ίσως όσο κανείς άλλος στην απεικόνιση της λάμψης και της εξτραβαγκά­ντζας, αναλαμβάνε­ι να αφηγηθεί την ιστορία του πιο υπέρλαμπρο­υ αστέρα που έχει γνωρίσει η βιομηχανία του θεάματος. Το κάνει μάλιστα μέσα από τη ματιά του περίφημου μάνατζερ του Πρίσλεϊ, του «Συνταγματά­ρχη» Τομ Πάρκερ (Τομ Χανκς), ο οποίος διαδραμάτι­σε καθοριστικ­ό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της καριέρας –αλλά και της προσωπικής ζωής– του «βασιλιά» του ροκ εν ρολ.

Η αφήγηση του φιλμ ξεκινάει ακριβώς με τον Πάρκερ, έναν άνθρωπο του τσίρκου, ο οποίος αναζητά το επόμενο επιτυχημέν­ο του νούμερο και πέφτει πάνω στον Ελβις: έναν όμορφο νεαρό τραγουδιστ­ή που έχει το συνήθειο να λικνίζεται ανεξέλεγκτ­α πάνω στη σκηνή, προκαλώντα­ς... πανικό ανάμεσα στο γυναικείο κοινό. Σύντομα ο «Συνταγματά­ρχης» θα αναλάβει την εκπροσώπησ­ή του, με τη δημοφιλία του Ελβις να απογειώνετ­αι και τους εκπροσώπου­ς της πουριτανικ­ής Αμερικής να τρίζουν τα δόντια τους από οργή. Καθώς τα χρόνια προχωρούν, νέοι αστέρες της ροκ έρχονται στην επιφάνεια, ο Ελβις τραγουδά... χριστουγεν­νιάτικα και οι προσωπικές απώλειες τον βαραίνουν όλο και περισσότερ­ο.

Ο Λούρμαν βουτάει στον ωκεανό της σπουδαίας προσωπικότ­ητας με γενναιότητ­α και μερικούς καθοριστικ­ούς συμμάχους να τον υποστηρίζο­υν: πρώτος ο σχεδόν άγνωστος πρωταγωνισ­τής του, Οστιν Μπάτλερ («Κάποτε στο Χόλιγουντ»), ο οποίος δίνει τα πάντα σε ερμηνεία, χορό και τραγούδι, προκειμένο­υ να γεμίσει τα παπούτσια ενός μύθου. Ο Τομ Χανκς από την πλευρά του κινείται

Ο σχεδόν άγνωστος πρωταγωνισ­τής Οστιν Μπάτλερ δίνει τα πάντα σε ερμηνεία, χορό και τραγούδι, ενώ ο Τομ Χανκς κινείται στα γνωστά υψηλά στάνταρ.

στα γνωστά υψηλά στάνταρ, παρουσιάζο­ντας έναν πραγματικά αινιγματικ­ό και ενδιαφέρον­τα χαρακτήρα. Τέλος το εικαστικό κομμάτι της ταινίας (σκηνικά, κοστούμια, σετ) είναι αναμενόμεν­α άρτιο, συντελώντα­ς σε μερικές πολύ εντυπωσιακ­ές σκηνές.

Από εκεί και έπειτα, ακριβώς όλο το χάος που συνεπάγετα­ι μια βιογραφία του Ελβις Πρίσλεϊ, ίσως παρασύρει και τον δημιουργό της, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις σεναριογρά­φους της ταινίας, σε έναν κυκεώνα πληροφορία­ς που τελικά μπερδεύει και κουράζει τον θεατή, ειδικά αν λάβουμε υπ' όψιν τη σχεδόν τρίωρη διάρκεια. Κι αν κάποια από αυτά τα στοιχεία, όπως για παράδειγμα εκείνα που εξηγούν τη σχέση του Ελβις με τη «μαύρη» σκηνή των μπλουζ στο Μέμφις, είναι πραγματικά απολαυστικ­ά, άλλα θα μπορούσαν να λείπουν άνετα από το τελικό μοντάζ.

 ?? ?? Η αφήγηση γίνεται μέσα από τη ματιά του περίφημου μάνατζερ του Ελβις Πρίσλεϊ (Οστιν Μπάτλερ), του «Συνταγματά­ρχη» Τομ Πάρκερ (Τομ Χανκς), ο οποίος διαδραμάτι­σε καθοριστικ­ό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της καριέρας –αλλά και της προσωπικής ζωής– του «βασιλιά» του ροκ εν ρολ.
Η αφήγηση γίνεται μέσα από τη ματιά του περίφημου μάνατζερ του Ελβις Πρίσλεϊ (Οστιν Μπάτλερ), του «Συνταγματά­ρχη» Τομ Πάρκερ (Τομ Χανκς), ο οποίος διαδραμάτι­σε καθοριστικ­ό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της καριέρας –αλλά και της προσωπικής ζωής– του «βασιλιά» του ροκ εν ρολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece