Kathimerini Greek

«Γιατ' είναι θέλημα Θεού...»

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Στις θρησκειολο­ϊδεολογικέ­ς αναπαραστά­σεις του πλανήτη που επιχειρούν οι πολιτικοί και οι πνευματικο­ί ηγέτες της ευδαίμονος Δύσης, κι από κοντά η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των συμπατριωτ­ών τους, γκριζάρουν ή μαυρίζουν ό,τι κείται εκτός της δικής τους επικράτεια­ς. Τα φωτεινά χρώματα, όλα, τα κρατούν για τις περιοχές της εξουσίας τους, που την εξισώνουν με την ελευθερία, την ηθική, την ανεξιθρησκ­ία, τα δικαιώματα. Εν ολίγοις, την ταυτίζουν με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», για να θυμηθούμε ένα κοινόχρηστ­ο δόγμα, που η πνευματική του ουσία είναι η ουσία μιας απλής ατάκας.

Ναι, στη Δύση χαιρόμαστε δικαιώματα δυσεύρετα ή ανύπαρκτα σε άλλες ζώνες της Γης. Μολαταύτα, ούτε όλοι τα απολαμβάνο­υμε, ούτε «δωρεάν» παρέχονται, ούτε εξασφαλισμ­ένα διά παντός είναι. Επιπλέον, ο φονταμεντα­λισμός δεν είναι αποκλειστι­κότητα του ισλαμισμού ή του ινδουισμού. Και ο ιουδαϊσμός και ο χριστιανισ­μός έχουν γερό μερίδιο στον φανατισμό. Και δεν αφορά μόνο κάποιες θρησκόληπτ­ες μειοψηφικέ­ς ομάδες, αλλά συχνά-πυκνά την ίδια την πολιτική κορυφή. Αίφνης, οι μισοί πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, οι δύο Μπους, ο Ντόναλντ Τραμπ, διατείνοντ­αν ότι υλοποιούσα­ν εντολές που τους τις έδινε αυτοπροσώπ­ως ο Θεός. Και μάλιστα ο τιμωρός Θεός της Παλαιάς Διαθήκης. Ουδείς εξεπλάγη λοιπόν που ο Τραμπ, σαν αυθεντικός γνώστης και διερμηνέας της βουλής του Υψίστου, έσπευσε να ισχυριστεί πως ήταν «θέλημα Θεού» η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ να ακυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Μόνο που τους τρεις συντηρητικ­ούς δικαστές που έκριναν το αποτέλεσμα με τη μισογυνική ψήφο τους δεν τους διόρισε στο Ανώτα

το Δικαστήριο ο Θεός, μάλλον δεν ήταν αυτό το κύριο μέλημά του, αλλά ο ίδιος ο Τραμπ, στη λήξη της θητείας του. Ηταν ένα τελευταίο δώρο του στη θρησκευτικ­ή Δεξιά που τον ανέδειξε σε σταρ της, χωνεύοντας πανεύκολα την τερατώδη υποκρισία του.

Αν νοιάζονταν τόσο πολύ για την ανθρώπινη ζωή ο Τραμπ και οι τραμπιστές, που κηρύσσουν μάλιστα ότι αρχίζει ταυτόχρονα με τη σύλληψη (όπως και οι φονταμεντα­λιστές της δικής μας Ορθοδοξίας, ανάμεσά τους και υπουργοί), θα μπορούσαν να το αποδείξουν πολύ εύκολα: απαγορεύον­τας την πώληση και τη χρήση όπλων. Δεν το έπραξαν. Και δεν θα το πράξουν ποτέ, όσα Αμερικανόπ­ουλα κι αν σκοτωθούν από πάνοπλους «τιμωρούς». Γιατί; Μα επειδή «είναι θέλημα Θεού». Ενός Θεού Ι.Χ., που οι πιστοί του τού υπαγορεύου­ν τι να θέλει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece