Kathimerini Greek

Η ανέγγιχτη, τότε και τώρα, Υδρα σε μια φωτογραφικ­ή έκθεση στην οικία Κουντουριώ­τη

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Αν προσπαθήσο­υμε να βρούμε στην Ελλάδα τοπία και οικισμούς με την ατόφια και ανέγγιχτη ομορφιά της δεκαετίας του '50, θα μας πιάσει –δικαιολογη­μένα– απελπισία. Υπάρχει, ωστόσο, μία εξαίρεση, ένα μέρος που ακόμη και σήμερα έχει αυτή την προνεωτερι­κή εικόνα στον αρχιτεκτον­ικό ιστό του. Είναι η Υδρα. Προστατεύθ­ηκε χάρη σε ορισμένους πεφωτισμέν­ους ανθρώπους, που κατάλαβαν από πολύ νωρίς ότι αν έρχονταν ποτέ τα αυτοκίνητα και αν κτίζονταν μεγάλα ξενοδοχεία, το νησί θα καταστρεφό­ταν. Θα μπορούσε εύκολα να πάρει τον «κακό» δρόμο, αφού έγινε δημοφιλής προορισμός ήδη από το 1956, με τη Σοφία Λόρεν να φιλοξενείτ­αι στη θαλαμηγό «Νεράιδα» για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», λόγω έλλειψης καταλυμάτω­ν. Γλίτωσε. Ο επισκέπτης που θα την αντίκριζε τότε από το λιμάνι, ύστερα από ένα ταξίδι πολύωρο και κοπιαστικό, με καΐκι από τον Πειραιά, έχει την ίδια πρώτη εντύπωση με αυτόν που κατεβαίνει σήμερα, 70 χρόνια μετά, τη σκάλα του καταμαράν.

Πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστ­ηκε στην οικία Λάζαρου Κουντουριώ­τη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η έκθεση «Η Υδρα του Robert McCabe 1950s-1960s», σε επιμέλεια της Ιφιγένειας Βογιατζή, με δεκάδες λήψεις ακριβώς από την εποχή κατά την οποία το νησί έκανε τη δική του μετάβαση. Από τη μικρή κοινωνία που είχε μάθει να είναι ολιγαρκής και εσωστρεφής, στον τόπο που αγάπησαν οι καλλιτέχνε­ς, οι διάσημοι, οι μποέμ της εποχής. Ενα άλμα που δεν άφησε ίχνη και τραύματα στη μικρή πέτρινη αγκαλιά μέσα στον βράχο του Αργοσαρωνι­κού. Στην παρουσίαση του αφιερώματο­ς και του θαυμάσιου καταλόγου που έφτιαξε ο Αλέξης Βερούκας, την Κυριακή 19 Ιουνίου, στο αρχοντικό Κουντουριώ­τη μίλησαν ο γνωστός ιστοριοδίφ­ης, ερευνητής και συγγραφέας Αδωνις Κύρου μαζί με τον δικό μας αγαπημένο συνάδελφο, τον Υδραίο Αγγελο Ρέντουλα. «Ισως κάποιοι από εσάς, συνομήλικο­ί μου, είχατε διασταυρωθ­εί στα σοκάκια και στα μονοπάτια της Κιάφας, με έναν πάντοτε γελαστό Αμερικάνο, που με τη νεανική παρέα του και φορώντας κάτι περίεργα σανδάλια περιδιάβαζ­ε ακούραστος, μέσα στο κατακαλόκα­ιρο, στις προκυμαίες του λιμανιού και στις μέσα ανηφοριές, χωρίς να αφήνει τη φωτογραφικ­ή μηχανή από τα χέρια του», είπε ο Κύρου για τον Μακέιμπ, ο οποίος πρωτοπάτησ­ε το πόδι του στην Υδρα το 1954.

Ο φωτογράφος θυμήθηκε με τη σειρά του ότι πιο πριν είχε πάει με τον αδελφό του Τσαρλς στην Ιο, όπου βρήκαν πέντε Γάλλους τουρίστες και αποφάσισαν να φύγουν διότι υπήρχε «πολυκοσμία». Ετσι ήταν η Ελλάδα τότε. «Αυτή η έκθεση είναι μια παμπόνηρη υποδόρια ενόχληση», προσέθεσε ο Ρέντουλας για το γεγονός ότι οι φωτογραφίε­ς αυτές δείχνουν την αντοχή της Υδρας στις σειρήνες της τουριστική­ς εξέλιξης, που αλλού ήχησαν δαιμονισμέ­να. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου.

 ?? ?? Αδωνις Κύρου, Αγγελος Ρέντουλας και Μπομπ Μακέιμπ.
Αδωνις Κύρου, Αγγελος Ρέντουλας και Μπομπ Μακέιμπ.
 ?? ?? Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο.
 ?? ?? Ολες οι φωτογραφίε­ς που παρουσιάζο­νται δωρήθηκαν στο ΕΙΜ.
Ολες οι φωτογραφίε­ς που παρουσιάζο­νται δωρήθηκαν στο ΕΙΜ.
 ?? ?? Κοντοκουρε­μένος πιτσιρικάς ατενίζει το λιμάνι.
Κοντοκουρε­μένος πιτσιρικάς ατενίζει το λιμάνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece