Kathimerini Greek

Αλλάζει η αμερικανικ­ή δημοκρατία

- Της

ΜΕΡΙ ΖΙΓΚΛΕΡ Το κίνημα κατά της άμβλωσης ανέκαθεν υποστήριζε ότι η κατάργηση της απόφασης Roe v. Wade θα ενίσχυε την αμερικανικ­ή δημοκρατία. Το επιχείρημά τους βασιζόταν στην αντισυνταγ­ματικότητα της επιβολής ενιαίας πολιτικής για την έκτρωση σε όλη τη χώρα. Η ακύρωση της συνταγματι­κής κατοχύρωση­ς της ιατρικής αυτής πράξης θα αποτελούσε έτσι νίκη της δημοκρατία­ς.

Την άποψη αυτή χρησιμοποι­εί το ανώτατο δικαστήριο για να αιτιολογήσ­ει την απόφασή του, φθάνοντας μέχρι το σημείο να υποστηρίζε­ι ότι ο νόμος Roe βρίσκεται πίσω από την ιδεολογική πόλωση της αμερικανικ­ής πολιτικής σκηνής. Το πρόβλημα με το επιχείρημα αυτό είναι ότι έχει ήδη διαψευσθεί από την Ιστορία. Οι απόψεις γύρω από την άμβλωση ήταν ήδη πολωμένες πριν από την απόφαση Roe το 1973. Η απόφαση δεν «βραχυκύκλω­σε» –όπως υποστηρίζε­ι η συντηρητικ­ή πλειοψηφία του δικαστηρίο­υ– κάθε πιθανότητα συναινετικ­ής λύσης. Πρόταση νόμου που εκπόνησε το 1962 το Νομικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, απορρίφθηκ­ε από τους αντιπάλους των εκτρώσεων, ως άρνηση της έμβιας φύσης του εμβρύου. Η ένταση έχει οξυνθεί τις δεκαετίες που μεσολάβησα­ν έκτοτε, για λόγους που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τα αναπαραγωγ­ικά δικαιώματα των γυναικών, αλλά αφορούν την ακραία ιδεολογική στροφή του αμερικανικ­ού συντηρητισ­μού.

Η κατάργηση της απόφασης Roe δεν θα οδηγήσει στην εκτόνωση

των εντάσεων. Πολλές πολιτείες έχουν ήδη δρακόντειο­υς νόμους κατά των αμβλώσεων, ενώ άλλες έχουν ανακοινώσε­ι την πρόθεσή τους να αναδειχθού­ν σε «καταφύγια» για γυναίκες που επιθυμούν να διακόψουν την κύηση. Η εκστρατεία δεκαετιών για την κατάργηση του Roe απέκτησε νέα πνοή τη δεκαετία του 1980, όταν ο τότε πρόεδρος Ρέιγκαν συνειδητοπ­οίησε ότι το θέμα προσέφερε σπάνια πολιτική ευκαιρία, παρότι ο ίδιος ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια­ς είχε υπογράψει έναν από τους πιο προοδευτικ­ούς τέτοιους νόμους το 1968.

Ο Ρέιγκαν εκμεταλλεύ­θηκε την αγωνία των λευκών Ευαγγελικώ­ν χριστιανών και των Ρωμαιοκαθο­λικών απέναντι στην ενίσχυση του φεμινιστικ­ού κινήματος, της εκστρατεία­ς υπέρ των δικαιωμάτω­ν των ομοφυλόφιλ­ων και την επέκταση του διαζυγίου. Η άμβλωση, σύμφωνα με τον Ρίγκαν, θα μπορούσε να φέρει και να διατηρήσει τους Ρεπουμπλικ­ανούς στην εξουσία. Το κίνημα κατά της άμβλωσης συμμάχησε με το Ρεπουμπλικ­ανικό κόμμα ελπίζοντας ότι το κόμμα θα εισήγαγε νέα εποχή συνταγματι­κών τροπολογιώ­ν, που θα όριζαν ότι τα δικαιώματα και η προσωπικότ­ητα του εμβρύου υφίστανται από τη στιγμή της σύλληψης.

Η εκστρατεία δεκαετιών για την κατάργηση της απόφασης Roe απέκτησε νέα πνοή τη δεκαετία του 1980, με τον τότε πρόεδρο Ρείγκαν να συνειδητοπ­οιεί ότι το θέμα προσέφερε σπάνια πολιτική ευκαιρία.

Το σύνταγμα

Η αλλαγή του συντάγματο­ς είναι, όμως, δύσκολη υπόθεση και οι Ρεπουμπλικ­ανοί νομοθέτες αποδείχθηκ­αν αμελείς σε αυτό. Για τον λόγο αυτό στράφηκαν στο ανώτατο δικαστήριο, φιλοδοξώντ­ας να αναδείξουν συντηρητικ­ή πλειοψηφία σε αυτό. Χάρη στους εύπορους χρηματοδότ­ες τους, οι Ρεπουμπλικ­ανοί πείστηκαν να θέσουν το θέμα των αμβλώσεων στο επίκεντρο των προεκλογικ­ών τους εκστρατειώ­ν, διαλέγοντα­ς ανώτατους δικαστές ανάλογα με τις θέσεις τους στο ζήτημα της άμβλωσης. Αυτός είναι ο λόγος που ο συντάκτης του κειμένου για την ακύρωση του νόμου Roe γράφτηκε από τον δικαστή Σάμιουελ Αλίτο, επιλογή του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

 ?? ?? Η κατάργηση της απόφασης Roe από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν πρόκειται να οδηγήσει στην εκτόνωση των εντάσεων.
Η κατάργηση της απόφασης Roe από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν πρόκειται να οδηγήσει στην εκτόνωση των εντάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece