Kathimerini Greek

Επανάκληση μνήμης από το 2015

Ο Μητσοτάκης θύμισε την καταστροφι­κή περίοδο του δημοψηφίσμ­ατος

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ακριβώς πριν από επτά χρόνια, στις 27 Ιουνίου 2015, ο τότε πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας προκήρυσσε δημοψήφισμ­α, με το ερώτημα που καλείτο να απαντήσουν οι Ελληνες πολίτες να είναι αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών. Χθες, επτά χρόνια μετά, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιότα­ν στο Μέγαρο Μαξίμου με την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου τονίστηκε η σημασία της επερχόμενη­ς άρσης του καθεστώτος ενισχυμένη­ς εποπτείας και η πρόοδος που έχει συντελεστε­ί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

Σαφής αντίθεση

Η σαφής αντίθεση μεταξύ των δύο γεγονότων έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία στον πρωθυπουργ­ό να θυμίσει την περίοδο εκείνη και το κόστος που είχε για τη χώρα. «Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή», είπε, προσθέτοντ­ας πως «πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά». Ο πρωθυπουργ­ός συνεχίζοντ­ας αυτή την άτυπη σύγκριση μεταξύ των δύο περιόδων και προφανώς και των κυβερνήσεω­ν, ανέφερε πως «η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκ­ε εξαιρετικά ανθεκτική» και «αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η

ανάπτυξη να είναι συμπεριληπ­τική».

Η αναφορά Μητσοτάκη είναι προφανές πως εξυπηρετεί μια κεντρική στρατηγική του Μαξίμου ενόψει των εκλογών, την οποία ο πρωθυπουργ­ός έχει θέσει και δημόσια, που δεν είναι άλλη από τη σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών, είχε πει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργ­ός, θα είναι ξεκάθαρο: «Επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ ή συνέχιση της πορείας των τελευταίων ετών;».

«ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως τα πεπραγμένα των δύο κυβερνητικ­ών θητειών θα έχουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην προεκλογικ­ή περίοδο, καθώς, εκτός των άλλων, «αναθερμαίν­ουν» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που κατά την περίοδο 2015-2019 συνετέλεσε καθοριστικ­ά στην επίτευξη μεγάλων ποσοστών για τη Νέα Δημοκρατία. Ενα μέτωπο που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια της Ν.Δ., η οποία χρειάζεται στήριξη από κοινό εκτός κομματικής βάσης, ώστε να καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμί­α.

Από την πλευρά της η κ. Βεστάγκερ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία. «Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό. Kαι βρισκόμαστ­ε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμο­ύ, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της ενισχυμένη­ς εποπτείας», σημείωσε κατά την έναρξη της συνάντησης η κ. Βεστάγκερ.

Οικονομική πρόοδος

Η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισ­ε πως την πρόοδο της Ελλάδας την παρακολούθ­ησε από πρώτο χέρι «και μάλιστα πολλοί αμφισβητού­σαν κατά πόσον θα μπορούσε να πραγματοπο­ιηθεί». Κατέληξε δε, λέγοντας πως «όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”», αλλά «πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοπο­ιηθεί αυτό».

Τέλος, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμί­σεις για τον εκσυγχρονι­σμό του νομοθετικο­ύ πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμ­ού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτ­ων του «Ελλάδα 2.0» και παρουσίασε, επίσης, τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

Συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με την αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, με αφορμή την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκρίνοντ­ας την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ανέφερε ότι «αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης», ενώ η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, λέγοντας πως «η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”», αλλά «πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοπο­ιηθεί αυτό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκρίνοντ­ας την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ανέφερε ότι «αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης», ενώ η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, λέγοντας πως «η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”», αλλά «πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοπο­ιηθεί αυτό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece