Kathimerini Greek

Συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς μάς έχει συνηθίσει σε σαφείς και κρυστάλλιν­ες θέσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά συνέπεια, ήταν μάλλον αναμενόμεν­ο να τοποθετηθε­ί αναφορικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ για την ανατροπή, ύστερα από πέντε δεκαετίες, της νομολογίας Roe v. Wade, με την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είχε αποκτήσει συνταγματι­κή ισχύ. Καθώς το δικαίωμα στην επιλογή επιστρέφει στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη σε κάθε πολιτεία, η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με συρρίκνωση του πεδίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Με ανάρτησή της στο Facebook, η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου υπογράμμισ­ε ότι «ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτω­ν επιστρέφει ανεπίτρεπτ­α στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφία­ς, ανάλογα με τις ιδεολογικέ­ς και τις ηθικές της προκαταλήψ­εις». Και συνέχισε: «Η νομολογιακ­ή στροφή του Δικαστηρίο­υ δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάν­ουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Ούτε περιορίζετ­αι στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολι­τική λειτουργία του θεσμού. Σηματοδοτε­ί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμικ­ή σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις».

Παράνομα ιατρεία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς εξήγησε ότι «για τις ευάλωτες

γυναίκες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικ­ές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμε­νων χαπιών και σκευασμάτω­ν, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς

Ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου για τον νόμο απαγόρευση­ς των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας». Η κυρία Σακελλαροπ­ούλου εξέφρασε επίσης την ερμηνεία ότι «πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματική­ς ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικ­ού συντάγματο­ς κρύβεται ο απειλητικό­ς πολιτικός και πολιτισμικ­ός αναθεωρητι­σμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».

 ?? ?? Η ΠτΔ τονίζει ότι η απόφαση του Δικαστηρίο­υ σηματοδοτε­ί μια ανοικτή πολιτισμικ­ή σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική.
Η ΠτΔ τονίζει ότι η απόφαση του Δικαστηρίο­υ σηματοδοτε­ί μια ανοικτή πολιτισμικ­ή σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece