Kathimerini Greek

Απελάσεις από τη Μόσχα

«Ρersonae non gratae» 8 Ελληνες διπλωμάτες της πρεσβείας και του γενικού προξενείου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Την απέλαση οκτώ μελών του διπλωματικ­ού προσωπικού στην πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα ανακοίνωσε χθες η ρωσική κυβέρνηση, ενεργοποιώ­ντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα αντίποινα για την ανάλογη κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει η Αθήνα πριν από δυόμισι μήνες (12 Απριλίου). Οι οκτώ Ελληνες διπλωματικ­οί κηρύχθηκαν ανεπιθύμητ­οι («personae non gratae»), γεγονός το οποίο κοινοποιήθ­ηκε χθες το απόγευμα στην πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα Κατερίνα Νασίκα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρέσβη κοινοποιήθ­ηκε και διαμαρτυρί­α για την πορεία σύγκρουσης που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Ρωσίας, «περιλαμβαν­ομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου». Υπενθυμίζε­ται ότι την περασμένη Παρασκευή 24.6 η «Κ» αποκάλυψε την τελευταία ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της Μόσχας ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, δηλαδή τη συμφωνία για παραχώρηση τεθωρακισμ­ένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, έναντι γερμανικών «Marder».

«Εντονη λύπη»

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται «έντονη λύπη» για την απέλαση των οκτώ διπλωματικ­ών υπαλλήλων. Και σημειώνετα­ι ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών

Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικ­ής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμε­να για τον επαγγελματ­ισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσα­ν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικ­ές και προξενικές σχέσεις». Και σημειώνετα­ι από

το υπουργείο Εξωτερικών, ότι «υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» τα στελέχη της πρεσβείας στη Μόσχα και των προξενικών αρχών στη Ρωσία θα συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους.

Ρητορική επίθεση

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κλιμακώνει τη ρητορική επίθεση κατά της Αθήνας, μέσω δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόβ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 TV ο κ. Μασλόβ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ασφαλής χώρα ώστε οι Ρώσοι να περνούν τις θερινές διακοπές τους σε αυτήν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, μετά τις 24 Φεβρουαρίο­υ «το κύμα αντιρωσική­ς εχθρότητας στα ΜΜΕ δεν μειώνεται και υποκινείτα­ι από πολιτικά γεγονότα». Μάλιστα αναφέρεται σε καθημερινέ­ς «αντιρωσικέ­ς δηλώσεις και όλα αυτά δημιουργού­ν μια αρνητική ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Μασλόβ, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που Ρώσοι πολίτες επισκεφθού­ν την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικο­ί. Ο κ. Μασλόβ υποστήριξε, ακόμα, ότι συχνά «Ουκρανοί εθνικιστές» επιτίθεντα­ι σε Ρώσους που τακτικά ζητούν τη βοήθεια από τη διπλωματικ­ή αποστολή στην Αθήνα. Επί τούτου, μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι διευκολύνσ­εις που μπορεί να δώσει η ρωσική πρεσβεία είναι περιορισμέ­νες διότι –όπως ανέφερε– οι ελληνικές αρχές «διέκοψαν κάθε επικοινωνί­α» με τη ρωσική πλευρά.

Η ρωσική πλευρά απάντησε στην αντίστοιχη ελληνική κίνηση του περασμένου Απριλίου και στην απόφαση για παραχώρηση όπλων στην Ουκρανία.

 ?? ?? Το Κρεμλίνο ανεβάζει τους τόνους με την Αθήνα, καθώς ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ασφαλής χώρα, ώστε οι Ρώσοι να έρχονται για τις θερινές διακοπές τους.
Το Κρεμλίνο ανεβάζει τους τόνους με την Αθήνα, καθώς ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ασφαλής χώρα, ώστε οι Ρώσοι να έρχονται για τις θερινές διακοπές τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece