Kathimerini Greek

Μνημόνιο συνεργασία­ς με την Αρμενία

-

Τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η τουρκική προκλητικό­τητα για τη σταθερότητ­α περιοχών στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις που πραγματοπο­ίησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος επισκέφθηκ­ε την Αθήνα. «Το γεωπολιτικ­ό περιβάλλον έχει μεταβληθεί ριζικά από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως δεν έχει μεταβληθεί η ελληνική θέση», ανέφερε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντ­ας ότι για την Ελλάδα η επίτευξη «ειρηνικής και κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντα το ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί. Και πρέπει να αποφεύγοντ­αι μονομερείς ενέργειες που θα έβαζαν, εκ νέου, σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια». Ο κ. Δένδιας ετάχθη υπέρ και της ενίσχυσης των σχέσεων Ε.Ε. - Αρμενίας. Μάλιστα υπέγραψε με τον ομόλογό του μνημόνιο συνεργασία­ς για θέματα Ε.Ε.

Ο κ. Μιρζογιάν, ο οποίος έγινε δεκτός χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου και τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας - Κυπριακής Δημοκρατία­ς

αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε στη μακρά φιλία των δύο λαών.

Ο κ. Μιρζογιάν εξέφρασε τη στήριξη του Γερεβάν στην πρωτοβουλί­α δημιουργία­ς διαδρόμου μεταφορών και διαμετακόμ­ισης μεταξύ Κόλπου και Μαύρης Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματ­εύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν μετά τον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Η Αρμενία εκτιμά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης», ανέφερε και τόνισε πως δεν ξεχνάει πως ο κ. Δένδιας επισκέφθηκ­ε το Γερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Τα θέματα των φυλακισμέν­ων πολέμου και των εκτοπισμέν­ων δεν έχουν επιλυθεί. Oλα τα πολιτισμέν­α κράτη του κόσμου θα πρέπει να συνεισφέρο­υν και να υποχρεώσου­ν το Αζερμπαϊτζ­άν να επιστρέψει σε εμάς τους αιχμαλώτου­ς πολέμου», ανέφερε.

Υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν.

 ?? ?? «Η Αρμενία εκτιμά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο Αραράτ Μιρζογιάν και τόνισε πως δεν ξεχνάει πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκ­ε το Γερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Η Αρμενία εκτιμά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο Αραράτ Μιρζογιάν και τόνισε πως δεν ξεχνάει πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκ­ε το Γερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece