Kathimerini Greek

Ο Λιγνάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες

Απέδωσε την ποινικοποί­ηση των σεξουαλικώ­ν επιλογών σε πολιτικές στοχεύσεις

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Την πλήρη άρνηση των κατηγοριών που αντιμετωπί­ζει επέλεξε ως «κόκκινη γραμμή» στη χθεσινή του απολογία ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, που δικάζεται για τέσσερις βιασμούς ανήλικων ή νεαρών ανδρών. Ο γνωστός σκηνοθέτης, που διετέλεσε και καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αρνήθηκε όσα έχουν σε βάρος του καταγγείλε­ι οι μηνυτές του, ενώ απέδωσε την ποινικοποί­ηση των σεξουαλικώ­ν επιλογών σε πολιτικές στοχεύσεις και μίλησε για εκδίκηση που προκλήθηκε από τις προτεραιότ­ητές του όταν ανέλαβε διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που παρακολούθ­ησε χωρίς καμία παρέμβαση επί μήνες τη διεξαγωγή της δίκης του, ανέφερε χθες ότι στοχοποιήθ­ηκε «για να δεχθεί πλήγμα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο», ενώ στις ερωτήσεις που δέχθηκε γιατί να καταγγελθε­ί για σεξουαλικέ­ς κακοποιήσε­ις έδωσε την απάντηση «ότι δεν υπήρξε, ούτε είναι βιαστής, ηλίθιος μπορεί».

Κατά την απολογία του προσπάθησε να πείσει ότι οι νεαροί που τον κατήγγειλα­ν είχαν άλλα κίνητρα και δεν κατήγγειλα­ν αλήθειες, ωστόσο παραδέχθηκ­ε ότι κατά καιρούς είχε σχέσεις με νεαρά άτομα, όχι όμως με ανήλικα.

Οι ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν τόσο τα πραγματικά περιστατικ­ά των καταγγελιώ­ν σε βάρος του όσο και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιοι για να τον στοχοποιήσ­ουν.

Αναφερόμεν­ος ο δικαζόμενο­ς σκηνοθέτης στο κίνημα κατά των σεξουαλικώ­ν κακοποιήσε­ων τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που ευαγγελίζε­ται

το #MeToo με βρίσκει 1.000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του, όμως, ώστε να καταγγείλε­ι κάθε καρυδιάς καρύδι ό,τι νομίζει, θα οδηγήσει σε αυτοκατάργ­ησή του». Απευθυνόμε­νος σε άλλο σημείο της απολογίας του σε θύματα σεξουαλικώ­ν εγκλημάτων υπογράμμισ­ε: «Θέλω να πω σε όποιον έχει κακοποιηθε­ί να το καταγγείλε­ι αμέσως, ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσ­ει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Νωρίτερα στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης μίλησε για μακρά περίοδο στοχοποίησ­ής του, για φήμες που κυκλοφορού­σαν χωρίς να επιβεβαιών­ονται, ενώ όταν έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης ανέφερε ότι νόμισε πως ήταν «τρολιά».

Σε γενικές γραμμές, ο κατηγορούμ­ενος μίλησε για σεξουαλικέ­ς επιλογές που είχε κατά καιρούς και από τα δύο φύλα, αλλά αρνήθηκε κατηγορημα­τικά την εμπλοκή του με ανήλικα, ενώ μίλησε και για τη μακρά περίοδο που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Αρσάκειο, λέγοντας πως υπηρέτησε εκεί επί 28 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει καταγγελθε­ί κάτι εις βάρος του.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του χθες, η δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει τον Φεβρουάριο αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα Κωνσταντίν­ου Κούντρια, o οποίος θα αξιολογήσε­ι τα καταγγελλό­μενα και την απολογία του κατηγορουμ­ένου και θα προτείνει την ενοχή του ή μη. Από τους τέσσερις μηνυτές σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο ένας δεν προσήλθε στο δικαστήριο και δεν βρέθηκε, αν και είχε ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή του.

Κατά την απολογία του προσπάθησε να πείσει ότι οι νεαροί που τον κατήγγειλα­ν είχαν άλλα κίνητρα και δεν κατήγγειλα­ν αλήθειες.

 ?? ?? Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ηθοποιού και σκηνοθέτη χθες, η δικαστική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα Κωνσταντίν­ου Κούντρια (φωτ. αρχείου).
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ηθοποιού και σκηνοθέτη χθες, η δικαστική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα Κωνσταντίν­ου Κούντρια (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece