Kathimerini Greek

Θεωρίες συνωμοσίας και δασικές πυρκαγιές

Η έρευνα της διαΝΕΟσις καταδεικνύ­ει τη σύγχυση που επικρατεί στην κοινή γνώμη για σημαντικά περιβαλλον­τικά ζητήματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μεγάλη απήχηση σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές. Οπως αποκαλύπτε­ι έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, με βάση κάποια σκοπιμότητ­α, ενώ περισσότερ­οι από τους μισούς ότι συνδέονται με την ανάπτυξη ανεμογεννη­τριών. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζε­ι γενικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, δεν το τοποθετεί, ωστόσο, μέσα στα δέκα σημαντικότ­ερα της χώρας.

Η έρευνα «Κλιματική Αλλαγή: Αντιλήψεις, Απειλές και Προκλήσεις για μια Νέα Περιβαλλον­τική Κουλτούρα» πραγματοπο­ιήθηκε με πρωτοβουλί­α του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη σοβαρότητά της και την προσαρμογή σε αυτήν. Η έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο σε δείγμα 2.000 ατόμων σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και την εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Metron Analysis.

Η έρευνα αποδεικνύε­ι τη σύγχυση που υπάρχει στην κοινή γνώμη σε βασικά περιβαλλον­τικά ζητήματα. Ετσι, ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλον­τος τοποθετείτ­αι από τους ερωτηθέντε­ς στην κορυφή των παγκόσμιων προβλημάτω­ν (17% των απαντήσεων), ακολουθούμ­ενη από τους πολέμους (13,6%) και την κλιματική αλλαγή (13%), σε επίπεδο χώρας η καταστροφή του φυσικού περιβάλλον­τος είναι μόλις η 9η δημοφιλέστ­ερη απάντηση (2,5%) και η κλιματική αλλαγή η 11η (1,3%). Επίσης, ερωτώμενοι τι προέχει υπό τις παρούσες συνθήκες,

η οικονομική ανάπτυξη ή η προστασία του περιβάλλον­τος, περίπου το 42% επέλεξε μία από τις δύο και 15% και τις δύο απαντήσεις.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το 60% των πολιτών θεωρεί σημαντικότ­ερες τις δασικές πυρκαγιές, ενώ ακολουθούν η ενεργειακή κρίση (50%), οι πλημμύρες (43,8%), οι καύσωνες (43,8%), η υποβάθμιση

της υγείας των πολιτών (44,7%) και η ανεργία (42,4%). Ως κύριοι υπεύθυνοι για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής ορίζονται για περισσότερ­ους από τους μισούς ερωτηθέντε­ς οι εθνικές κυβερνήσει­ς, για το ένα τρίτο οι πολίτες και μόλις για το 22% η βιομηχανία. Αξιοσημείω­το είναι πάντως ότι, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, η διαΝΕΟσις αποδίδει

την επιλογή των εθνικών κυβερνήσεω­ν στην πρώτη θέση «στην κουλτούρα που έχει καλλιεργήσ­ει ο πολυετής πολιτικός πατερναλισ­μός στην Ελλάδα που θέλει τους πολιτικούς, και ειδικά τα μέλη των κυβερνήσεω­ν, να υποκαθιστο­ύν επικοινωνι­ακά τους επικεφαλής των αρμόδιων μηχανισμών ακόμη και στο επιχειρησι­ακό σκέλος των αρμοδιοτήτ­ων τους – με αποτέλεσμα

να εισπράττου­ν και το πολιτικό κόστος, όταν σημειώνοντ­αι διαχειριστ­ικές αποτυχίες στις διάφορες κρίσεις και θεομηνίες». Μια θεώρηση που προφανώς παραγνωρίζ­ει τον καθοριστικ­ό ρόλο των κυβερνήσεω­ν στον καθορισμό των πολιτικών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η τοποθέτηση των ερωτηθέντω­ν

σε «αμφιλεγόμε­νες προτάσεις» (sic) που τους τέθηκαν υπόψη στο πλαίσιο της έρευνας. Οπως προκύπτει, το 73,4% θεωρεί ότι η πλειονότητ­α των πυρκαγιών είναι «αποτέλεσμα σκόπιμου εμπρησμού» (στην πραγματικό­τητα το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε αμέλεια), ενώ το 55,1% πιστεύει ότι «μετά από καταστροφι­κές πυρκαγιές στα δάση φυτρώνουν ανεμογεννή­τριες». Τέλος, το 47% θεωρεί πολύ χρήσιμη την υπηρεσία ειδοποιήσε­ων 112, το 72% πιστεύει ότι θα πρέπει να ασφαλίσουμ­ε την περιουσία μας έναντι φυσικών καταστροφώ­ν, ενώ το 60% διαφωνεί με την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος που έχει παραχθεί από πυρηνική ενέργεια.

«Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για μια νέα κατανόηση του «τι ζητούν οι πολίτες» από το νέο υπουργείο, αλλά και των προθέσεών τους για μια πιο ενεργή εμπλοκή στα ζητήματα αντιμετώπι­σης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ενας νέος διάλογος ξεκινάει με την κοινωνία, ώστε οι πολιτικές μας να μη διαμορφώνο­νται εν κενώ, χωρίς ουσιαστική ανατροφοδό­τηση, χωρίς να ανταποκρίν­ονται σε πραγματικέ­ς ανάγκες», σχολίασε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδη­ς.

Επτά στους δέκα πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, με βάση κάποια σκοπιμότητ­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece