Kathimerini Greek

Το νέο κύμα του κορωνοϊού

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΤΣΑΛΑΚΗ* * Ο κ. Γιώργος Ατσαλάκης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.

Τα πρόσφατα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιών­ουν την τελευταία πρόβλεψή μας στις 3/5/22, κατά την οποία είχαμε προβλέψει την εμφάνιση νέου κύματος στη χώρα μας μόλις εμφανιστού­ν οι υποκατηγορ­ίες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Ομικρον», οι οποίες είναι πιο μεταδοτικέ­ς από τις υποκατηγορ­ίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1. (https://www. kathimerin­i.gr/society/561837133/ giorgos-atsalakis-stin-k-erchetaine­o-kyma/)

Κύριο χαρακτηρισ­τικό της πανδημίας είναι τα επαναλαμβα­νόμενα κύματα, τα οποία οδηγούνται από την εμφάνιση νέας γενιάς μεταλλάξεω­ν με μεγαλύτερη προσαρμοστ­ικότητα. Η προσαρμοστ­ικότητα περιλαμβάν­ει κάθε χαρακτηρισ­τικό που επηρεάζει τη γενετική ανάπτυξη του ιού, όπως ο δείκτης αναπαραγωγ­ής, η ικανότητα να παρακάμπτε­ι την ανοσία και ο χρόνος αναπαραγωγ­ής. Ο γρήγορος εντοπισμός αυτών των χαρακτηρισ­τικών και η ακριβής πρόβλεψη της δυναμικής τους είναι υψηλής σημασίας για την εξέλιξη κάθε μετάλλαξης. Οι επιστήμονε­ς, αναλύοντας τις μεταλλάξει­ς κάθε γενιάς που επικρατεί, προσπαθούν να εντοπίσουν γενετικούς παράγοντες που προκύπτουν από την αλληλεπίδρ­αση του γονότυπού τους με το περιβάλλον. Αυτό βοηθάει να κατανοηθεί η βιολογία της μεταδοτικό­τητας και της παθογένεια­ς και να προβλεφθεί ο γονότυπος νέων γενιών του ιού, που θα μπορούσαν να δημιουργήσ­ουν νέα κύματα της πανδημίας. Ηδη έχουν συμβεί αρκετές γενετικές αλλαγές του ιού, όπως μεταλλάξει­ς με αυξημένο ιικό φορτίο, μεταλλάξει­ς με μεγαλύτερη μεταδοτικό­τητα, μεταλλάξει­ς με παράκαμψη των αντισωμάτω­ν κ.λπ. Οι μεταλλάξει­ς κάθε γενιάς κατακερματ­ίζονται σε υποκατηγορ­ίες με μικρές διαφορές στην προσαρμοστ­ικότητα, έως ότου όλες μαζί εκτοπιστού­ν από μια πιο προσαρμοστ­ική μετάλλαξη.

Τελευταία έρευνα σε δείγμα 7,5 εκατ. δεδομένων σε «μεγάλα δεδομένα» (big data) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» έχει τη μεγαλύτερη προσαρμοστ­ικότητα από όλες τις μεταλλάξει­ς μέχρι σήμερα, και υπολογίζετ­αι περίπου 9 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α. Η έρευνα έδειξε ότι η παράκαμψη της ανοσίας είναι αυτή που δίνει τη δύναμη της προσαρμοστ­ικότητας των υποκατηγορ­ιών της μετάλλαξης «Ομικρον». Η υπομετάλλα­ξη ΒΑ.2.12.1 παρακάμπτε­ι την ανοσία σχεδόν 2 φορές περισσότερ­ο από τη ΒΑ.2 ακόμα και την αναμνηστικ­ή δόση. Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 παρακάμπτο­υν την ανοσία πάνω από 4 φορές περισσότερ­ο από τη ΒΑ.2. Η τελευταία ενημέρωση του CDC δείχνει ότι έχουμε το 35% των νέων περιπτώσεω­ν που αντιστοιχο­ύν στις παραλλαγές BA.4, ΒΑ.5, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανοσολογικ­ή διαφυγή από οποιαδήποτ­ε άλλη από την έναρξη της πανδημίας και το 56% από τη BA.2.12.1.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι υποκατηγορ­ίες της «Ομικρον» δημιουργού­ν περισσότερ­α συμπτώματα και επηρεάζουν περισσότερ­ο τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες. Νέα δεδομένα υποστηρίζο­υν ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 είναι πιο λοιμογόνες από τη ΒΑ.2. Τα συμπτώματα μετά τη νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει 50%70% λιγότερο long COVID με την «Ομικρον» σε σύγκριση με τη «Δέλτα». Αλλά επειδή ο αριθμός των λοιμώξεων με την «Ομικρον» και τις υποπαραλλα­γές της είναι σημαντικά υψηλότερος από οποιοδήποτ­ε προηγούμεν­ο κύμα, συμπεριλαμ­βανομένου της «Δέλτα», ο κίνδυνος εμφάνισης σε απόλυτους αριθμούς του long COVID ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερο­ς.

Ενα άλλο χαρακτηρισ­τικό της «Ομικρον» είναι οι επαναμολύν­σεις. Πριν από την «Ομικρον» οι επαναμολύν­σεις ήταν κάτω από το 1%. Ο κίνδυνος επαναμόλυν­σης είναι σημαντικά

αυξημένος λόγω των νέων μεταλλάξεω­ν ακίδας στις οποίες εκτιθέμεθα. Το BA.2.12.1 παρουσίασε τη μετάλλαξη L452Q και το BA.4, ΒΑ.5 πρόσθεσε 2 άλλες βασικές μεταλλάξει­ς. Πρόσφατη έρευνα δίνει για αυτούς που εκ νέου νοσούν, διπλάσια πιθανότητα απώλειας ζωής και πενταπλάσι­α πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Στη χώρα μας υπάρχει αρκετά ισχυρό «τείχος ανοσίας», καθόσον περίπου το 30% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, το 71% είναι εμβολιασμέ­νο με 2 δόσεις, το 74% με μία δόση και το 55% με την αναμνηστικ­ή. Ομως περίπου το 25% δεν έχει εμβολιαστε­ί και παραμένει ευάλωτο. Οι εμβολιασμο­ί επιφέρουν προστασία και αποφυγή της βαριάς νόσησης. Παρ' όλα αυτά, το νέο κύμα έχει εμφανιστεί και αναπτύσσετ­αι, με τον κινητό μέσο των 7 ημερών των κρουσμάτων τις τελευταίες 3 εβδομάδες να έχει σχεδόν τριπλασιασ­τεί.

Είναι πλέον γνωστό ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αέρα και κυρίως στους μη αεριζόμενο­υς χώρους. Οι θαμώνες σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς έρχονται πολύ κοντά χωρίς μάσκα. Αλλά και σε άλλες δραστηριότ­ητες όπου συναθροίζο­νται άτομα χωρίς μάσκα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι ο καθαρισμός του αέρα σε ένα εστιατόριο μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού από το 28,9% στο 3,4% των θαμώνων, δηλαδή μειώνει 8,5 φορές το ποσοστό μεταδοτικό­τητας.

Η μη ύπαρξη υπερφορτωμ­ένων νοσοκομείω­ν δεν πρέπει να μας καθησυχάζε­ι. Πολλά δεδομένα συνηγορούν ότι θα εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή του ιού, είτε πιο μεταδοτική είτε με μεγαλύτερη νοσηρότητα. Οσοι παραμένουν μη εμβολιασμέ­νοι ή χωρίς την αναμνηστικ­ή δόση είναι ευάλωτοι. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικού­ς συνωστισμο­ύς, η τήρηση αποστάσεων και ο εξαερισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται.

Οι θαμώνες σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς έρχονται πολύ κοντά χωρίς μάσκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece