Kathimerini Greek

Πυρετός διαβουλεύσ­εων για το τουρκικό βέτο

-

Τη θεματική ενίσχυση των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας αναμένεται να εγκρίνει η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνε­ται την Πέμπτη στη Μαδρίτη. Σκιές στην ενδυναμωμέ­νη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενότητα του ευρωατλαντ­ικού στρατοπέδο­υ ρίχνει ωστόσο η επιμονή της Αγκυρας στο βέτο που έχει ασκήσει αναφορικά με τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οπως ανέφερε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν «είναι πολύ πιθανό» να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου και να συζητήσει μαζί του τις τουρκικές ενστάσεις. Ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος κράτησε μικρό καλάθι, λέγοντας ότι μπορεί να μην αρθούν όλες οι αντιρρήσει­ς του Τούρκου προέδρου με αυτήν τη συνάντηση, στόχος της οποίας θα είναι «να λυθούν όσο γίνεται περισσότερ­α προβλήματα» ώστε να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή πορεία των δύο χωρών.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ οργανώνει σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, στην οποία θα συμμετάσχε­ι και ο Ταγίπ Ερντογάν. Προηγουμέν­ως, η Αγκυρα είχε υψώσει ακόμη ψηλότερα τον πήχυ των απαιτήσεών της, όπως προέκυψε από τηλεοπτική συνέντευξη του Ιμπραχίμ Καλίν. Εκεί, ο υπ' αριθμόν 1 σύμβουλος του Ερντογάν επέμεινε στην αξίωση της Τουρκίας να χαρακτηρίσ­ουν οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες «τρομοκρατι­κές» τις οργανώσεις των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ζητώντας μάλιστα «αλλαγές στους νόμους και στα συντάγματα» των εν λόγω χωρών.

Αναφορικά με το βασικό θέμα της συνόδου κορυφής, ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε σε δημοσιογρά­φους ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις δυνάμεις του που βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή από 40.000 που είναι σήμερα σε 300.000, με βασικό στόχο την ανάσχεση της Ρωσίας.

Παράλληλα, αναμένεται να αποφασιστε­ί η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και ιδίως στις Βαλτικές Χώρες σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Συνολικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του αποτρεπτικ­ού μας δυναμικού από τα χρόνια του Ψυχρού

Πιθανή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει θεαματικά το μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Πολέμου», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

Οι αλλαγές θα έχουν την αντανάκλασ­ή τους και στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, όπου η Ρωσία, από «στρατηγικό­ς εταίρος» που χαρακτηριζ­όταν μέχρι σήμερα, θα αναγορευτε­ί στην «πιο άμεση και ευθεία απειλή». Το νέο δόγμα θα κάνει για πρώτη φορά μνεία στην Κίνα, με αναφορά στις «προκλήσεις» που θέτει η ηγεσία της για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των χωρώνμελών του ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece