Kathimerini Greek

Φρίκη στα σύνορα της Ευρώπης

Υποτονικές οι αντιδράσει­ς για τη «σφαγή» μεταναστών από τις μαροκινές αρχές

-

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η φρίκη στα σύνορα είναι επίσημη πολιτική της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τις υποτονικές επίσημες αντιδράσει­ς στη σφαγή στον φράκτη του ισπανικού θυλάκου Μελίγια, την Παρασκευή, όπου οι Αρχές του Μαρόκου, υλοποιώντα­ς τις συμφωνίες με την Ισπανία, σκότωσαν τουλάχιστο­ν 23 μετανάστες που επιχειρούσ­αν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι απερίγραπτ­ες εικόνες των νεκρών και ζωντανών σε μια άμορφη μάζα, καθώς Μαροκινοί αστυνομικο­ί τούς χτυπούσαν ακόμη και σε αυτή την κατάσταση με κλομπ, υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες θα είχαν συγκλονίσε­ι βαθύτατα την Ευρώπη, ανοίγοντας τεράστια συζήτηση για τις ακρότητες της «Ευρώπης-φρουρίου». Αντ' αυτού, το θέμα χάθηκε από την επικαιρότη­τα, ενώ κάπου στο τέλος του σχετικού τηλεγραφήμ­ατος του πρακτορείο­υ Ρόιτερς βρίσκουμε ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο να δίνει την εξής εξήγηση. «Θεωρούμε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποι­ήσει την επισιτιστι­κή κρίση για να υποκινήσει μεταναστευ­τικό ρεύμα προς την Ευρώπη παρόμοιο με αυτό του 2015», ισχυρίστηκ­ε ο αξιωματούχ­ος. Το γεγονός ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των νότιων συνόρων της είναι ένα ακόμη στοιχείο που προδίδει τις επίσημες ανησυχίες.

Επαινοι από Σάντσεθ

Αμέσως μετά την τραγωδία, ο σοσιαλιστή­ς Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ επαίνεσε τη χωροφυλακή του Μαρόκου, δηλώνοντας ότι «συνεργάστη­κε με τις αρχές ασφαλείας του κράτους για να αποτρέψει αυτή την τόσο βίαιη επίθεση». Ο Σάντσεθ είχε επιρρίψει τις ευθύνες για την «απόπειρα εισβολής» στις «μαφίες των συνόρων».

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βανγουάρδι­α», ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός ήταν πιο συγκαταβατ­ικός, εκφράζοντα­ς

θλίψη «για τις χαμένες ζωές ανθρώπων απελπισμέν­ων, που αναζητούσα­ν μια καλύτερη ζωή». Το συγκυβερνώ­ν κόμμα Ποδέμος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με την επικεφαλής του, Ιρένε Μοντέρο, να αποφεύγει τα σχόλια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητικ­ή εκπρόσωπο, Ισαβέλ Ροδρίγες. Οπως επισημαίνε­ι η εφημερίδα «Ελ Παΐς», το ζήτημα της Μελίγια είναι το πρώτο στο οποίο το Ποδέμος συμφωνεί με το αντιπολιτε­υόμενο Λαϊκό Κόμμα, καθώς και τα δύο κόμματα ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Σκοτεινά σημεία

Τα σκοτεινά σημεία είναι πολλά, ξεκινώντας από τον

αριθμό των θυμάτων, τα οποία σύμφωνα με κάποιες μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις ήταν τουλάχιστο­ν 37. Δεν ήταν καν σίγουρο αν τα θύματα επρόκειτο να ταυτοποιηθ­ούν ή αν ίσχυαν οι καταγγελίε­ς σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές του Μαρόκου έσπευσαν σε μαζικές ταφές.

«Ζητώ άμεση έρευνα για το ζήτημα και υπενθυμίζω σε όλες τις χώρες τις ευθύνες τους υπό το διεθνές δίκαιο για αξιοπρεπή συμπεριφορ­ά προς όλους τους μετανάστες, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και αποφυγή της χρήσης υπερβολική­ς βίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανική­ς Ενωσης, Μούσα Φακί Μαχάματ.

Σύμφωνα με κάποιες μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις, οι νεκροί ήταν τουλάχιστο­ν 37 – Καταγγελίε­ς για μαζικές ταφές.

 ?? ?? «Ισπανία και Μαρόκο, γιατί σκοτώνετε νέους ανθρώπους;», αναρωτιέτα­ι Αφρικανός διαδηλωτής έξω από το κέντρο υποδοχής μεταναστών που έχει στηθεί στη Μελίγια της Ισπανίας.
«Ισπανία και Μαρόκο, γιατί σκοτώνετε νέους ανθρώπους;», αναρωτιέτα­ι Αφρικανός διαδηλωτής έξω από το κέντρο υποδοχής μεταναστών που έχει στηθεί στη Μελίγια της Ισπανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece