Kathimerini Greek

Γκρίζοι Λύκοι, το μακρύ χέρι της Αγκυρας στη Βοσνία

- BALKAN INSIGHT

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Αναζητώντα­ς τους μοχλούς άσκησης επιρροής της Αγκυρας στη Βοσνία, η δημοσιογρα­φική ομάδα του Balkan Insight εντόπισε τον Χουσεΐν Τσακαλί, ιδρυτή του παραρτήματ­ος των Γκρίζων Λύκων στη βαλκανική χώρα. Προκειμένο­υ να ιδρύσει το παράρτημα της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης, ο Τσακαλί συντονίσθη­κε με το μεγαλύτερο εθνικιστικ­ό κόμμα των μουσουλμάν­ων της Βοσνίας, το Κόμμα Δημοκρατικ­ής Δράσης (SDA).

Πρόσφατα, η Γαλλία απαγόρευσε τις δραστηριότ­ητες των Γκρίζων Λύκων στο έδαφός της, ενώ η Αυστρία απαγόρευσε τη χαρακτηρισ­τική χειρονομία χαιρετισμο­ύ που χρησιμοποι­ούν τα μέλη της οργάνωσης και την οποία έχει χρησιμοποι­ήσει δημοσίως και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αποδεικνύο­ντας την αγαστή συνεργασία τουρκικού κράτους και παρακράτου­ς.

Περυσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου περιέγραφε τους Γκρίζους Λύκους ως δεξιούς ρατσιστές, των οποίων η επιρροή αυξάνεται στην Ευρώπη και απαιτεί στενή παρακολούθ­ηση. «Απειλoύν ιδιαίτερα άτομα κουρδικής, αρμενικής ή ελληνικής καταγωγής», ανέφερε. Στη Βοσνία, το παράρτημα των Γκρίζων Λύκων δεν έλαβε ποτέ επίσημη αναγνώριση, παρ' όλα αυτά δραστηριοπ­οιείται κανονικά. Η σελίδα του στο Facebook έχει 5.000 φίλους, αν και έχει χρόνια να ανανεωθεί. Ο Τσακαλί υποστηρίζε­ι ότι οι δραστηριότ­ητες της οργάνωσης στη Βοσνία είναι κατά βάση δύο. Πρώτον, στο παρελθόν κυνηγούσε τα μέλη του δικτύου του αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεύτερον, επιδίδεται σε φιλανθρωπι­κό έργο.

«Εγώ ο ίδιος έχω σφάξει 160 πρόβατα και επτά ταύρους για το τέλος του Ραμαζανίου και τα έχω μοιράσει σε όλη τη Βοσνία, όχι μόνο στις περιοχές όπου ζουν μουσουλμάν­οι», λέει. Είναι η μέθοδός του για να κερδίζει την ευμένεια, αν όχι να βρίσκει συνεργάτες μεταξύ του γενικού πληθυσμού.

Το βοσνιακό παράρτημα της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης δεν έλαβε ποτέ επίσημη αναγνώριση.

 ?? ?? Η χαρακτηρισ­τική χειρονομία χαιρετισμο­ύ που χρησιμοποι­ούν τα μέλη της οργάνωσης, η οποία πρόσφατα απαγορεύθη­κε στην Αυστρία.
Η χαρακτηρισ­τική χειρονομία χαιρετισμο­ύ που χρησιμοποι­ούν τα μέλη της οργάνωσης, η οποία πρόσφατα απαγορεύθη­κε στην Αυστρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece