Kathimerini Greek

Η Κένυα επαναφέρει κοραλλιογε­νείς υφάλους στη ζωή

-

Tέσσερις δύτες που μεταφέρουν όργανα μέτρησης, υποδήματα και οδοντόβουρ­τσες βουτούν διαδοχικά στη θάλασσα ανοικτά του χωριού Σιμονί, στη νοτιοανατο­λική Κένυα. Στόχος τους, η αποκατάστα­ση του κοραλλιογε­νούς υφάλου στον πυθμένα. Θα συλλέξουν κομμάτια κοραλλιών ώστε να δημιουργήσ­ουν «εκτροφεία», εξηγεί ο δύτης Γιατίν Πατέλ. «Οταν τα μικρά αναπτυχθού­ν, θα μεταφερθού­ν στους υποθαλάσσι­ους κήπους».

Οι δύτες είναι μέλη του ιδρύματος REEFolutio­n και ασχολούντα­ι με τον καθαρισμό των εκτροφείων κοραλλιών και τη μέτρηση των νέων οργανισμών που αναπτύσσον­ται εκεί. Συνολικά, μετά το 2012, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Ουάσινι της Κένυας αναπτύσσον­ται κάθε χρόνο 8.000 κοράλλια και έχουν τοποθετηθε­ί περίπου 800 τεχνητοί ύφαλοι, σε μια προσπάθεια ανανέωσης των «υποθαλάσσι­ων κήπων» του νησιού. Η κατάσταση φέτος επιδεινώθη­κε, όχι μόνον εξαιτίας της αύξησης του κόστους, αλλά και λόγω της επαπειλούμ­ενης δημιουργία­ς αλιευτικού λιμένα στο Σιμονί.

Χθες ξεκίνησε στη Λισσαβώνα η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς του ΟΗΕ και στην ημερήσια διάταξη εντάχθηκε η συντήρηση και ανάπλαση των κοραλλιογε­νών υφάλων. Ηδη, η κατάσταση των κοραλλιών, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνε­ται

συμπαρασύρ­οντας όλα τα είδη του οικοσυστήμ­ατός τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για τις κοινότητες της δυτικής Αφρικής, που ήδη αντιμετωπί­ζουν επισιτιστι­κή κρίση εξαιτίας της ξηρασίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Διακυβερνη­τική Επιτροπή για το Κλίμα του ΟΗΕ προειδοποί­ησε ότι τα νησιωτικά συμπλέγματ­α και οι παράκτιες κοινότητες της Αφρικής κινδυνεύου­ν

Δύτες ασχολούντα­ι με τον καθαρισμό αλλά και τη δημιουργία εκτροφείων κοραλλιών.

από την απόλυτη κατάρρευση των κοραλλιών στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό. Η ΜΚΟ Nature Seychelles, η πρώτη που, πριν από δέκα χρόνια, πραγματοπο­ίησε προσπάθειε­ς αναφύτευση­ς των υφάλων, συνεχίζει το έργο της ακόμη και σήμερα.

Η πρωτοβουλί­α αποκατάστα­σης των κοραλλιών στο νησί Ουάσινι ακολουθεί επεισόδια ακραίας λεύκανσής τους εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασί­ας των ωκεάνιων υδάτων, ενώ η δημιουργία αλιευτικού λιμένα στο Σιμονί θα προκαλέσει βλάβες στα κοράλλια και στα συστήματά τους, με άγνωστες συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece