Kathimerini Greek

Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο

Μακροπρόθε­σμα, προκαλεί χρόνιες δομικές βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα

- Του ΟΛΙΒΕΡ ΟΥΑΝΓΚ

Ολοι γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πληρώσουμε το κόστος της αϋπνίας. Μία-δύο ημέρες κακού ύπνου μάς προκαλούν έλλειψη διανοητική­ς διαύγειας, αδυναμία συγκέντρωσ­ης, ευερεθιστό­τητα, ευμετάβλητ­η διάθεση και υπνηλία. Επί χρόνια, οι ειδικοί απέδιδαν αυτές τις συνέπειες της αϋπνίας στον νευροδιαβι­βαστή αδενοσίνη, ο οποίος παρεμποδίζ­ει τη μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων στον εγκέφαλο. Αύξηση της συγκέντρωσ­ης αδενοσίνης ανιχνεύετα­ι στον εγκέφαλο ποντικών, αλλά και ανθρώπων που στερούνται ύπνου. Τα επίπεδά της, όμως, αποκαθίστα­νται ύστερα από λίγες νύχτες καλού ύπνου. Αυτή η διαπίστωση δημιούργησ­ε στην επιστημονι­κή κοινότητα την πεποίθηση πως οι συνέπειες της αϋπνίας είναι προσωρινές και «εξαλείφοντ­αι» έπειτα από μερικές ημέρες καλού ύπνου.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση Trends in Neuroscien­ce, καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι πλάνη ότι οι συνέπειες του κακού ύπνου αποκαθίστα­νται. Η νέα μελέτη, η οποία επαναξιολο­γεί προηγούμεν­ες για τις συνέπειες της στέρησης

ύπνου σε ζώα και στον άνθρωπο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία οδηγεί σε χρόνιες εγκεφαλικέ­ς βλάβες και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλ­ιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ.

Δύο περιοχές

Η δρ Ζίγκριντ Βέιζι, νευροεπιστ­ήμων του Πανεπιστημ­ίου της Πενσιλβάνι­α, και ο Ζάκαρι Ζαμόρ, ερευνητής στο εργαστήριό της, διαπίστωσα­ν ότι η στέρηση ύπνου για μία ή δύο ώρες λιγότερες από το φυσιολογικ­ό, επηρεάζει δύο περιοχές του εγκεφάλου των πειραματόζ­ωων. Αυτές είναι ο υπομέλας τόπος, που συνδέεται με τη διανοητική εγρήγορση και τη διέγερση, και ο ιππόκαμπος, που διαδραματί­ζει ρόλο στον σχηματισμό αναμνήσεων και στη μάθηση. Aυτές οι περιοχές, απαραίτητε­ς για τη διατήρηση της συνειδητής εμπειρίας, επιβράδυνα­ν την παραγωγή αντιοξειδω­τικών παραγόντων που προστατεύο­υν τους νευρώνες από ασταθή κυτταρικά απόβλητα. Οταν τα επίπεδα των αντιοξειδω­τικών μειώνονται, τα κυτταρικά απόβλητα σωρεύονται και εξαπολύουν μια εκ των έσω επίθεση στον εγκέφαλο, κατακερματ­ίζοντας πρωτεΐνες, λίπη και DNA.

Λίγες ημέρες περιορισμο­ύ του ύπνου επέφεραν στον εγκέφαλο των πειραματόζ­ωων κυτταρικό θάνατο. Επίσης, προκάλεσαν φλεγμονή στον προμετωπια­ίο φλοιό, αυξάνοντας τα επίπεδα των αμυλοειδών και της πρωτεΐνης Ταυ στον υπομέλανα τόπο και

στον ιππόκαμπο. Αμφότερες οι πρωτεΐνες συνδέονται με τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Ακόμη και μετά ένα χρόνο φυσιολογικ­ού ύπνου, οι βλάβες και η φλεγμονή στον εγκέφαλο των πειραματόζ­ωων παρέμεναν. Η δρ Βέιζι υπογραμμίζ­ει ότι η έλλειψη ύπνου τραυματίζε­ι τον εγκέφαλο των πειραματόζ­ωων, ενώ πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα ζωικά είδη, συμπεριλαμ­βανομένου του ανθρώπου. «Το ερώτημα είναι πόσο ύπνο πρέπει να στερηθούμε για να συμβεί αυτό;» σημειώνει η ερευνήτρια. «Η ανάλυση προηγούμεν­ων μελετών υποδεικνύε­ι ότι η στέρηση ύπνου επί μία εβδομάδα προκαλεί εγκεφαλικέ­ς βλάβες κάποιου βαθμού».

Υπνος λιγότερος κατά μία ή δύο ώρες από το φυσιολογικ­ό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλ­ιστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ.

 ?? ?? Eπίδειξη μιας συσκευής λογοθεραπε­ίας κατάλληλης για την καταπολέμη­ση της αϋπνίας. Τελικά, ο κακός ύπνος δεν προκαλεί... μόνο υπνηλία.
Eπίδειξη μιας συσκευής λογοθεραπε­ίας κατάλληλης για την καταπολέμη­ση της αϋπνίας. Τελικά, ο κακός ύπνος δεν προκαλεί... μόνο υπνηλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece