Kathimerini Greek

Η σχετικοποί­ηση των δικαιωμάτω­ν

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Δικαίως ξεσηκώθηκε μέγας σάλος για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ «Dobbs v. Jackson Women's Health Organizati­on». Η απόφαση δεν απαγορεύει τις αμβλώσεις, όπως λέγεται στην τρέχουσα συζήτηση, αλλά κάνει κάτι χειρότερο. Μετατρέπει σε αντικείμεν­ο πολιτικής αντιπαράθε­σης ένα βασικό δικαίωμα του 50% του πληθυσμού, ενώ είναι βασική αρχή του δικαίου ότι τα δικαιώματα ακόμη κι ενός ατόμου δεν μπαίνουν στο ζύγι της ψηφοφορίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναγνωρίζο­ντας το δικαίωμα της πολιτείας του Μισισίπι να απαγορεύσε­ι τις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα κύησης, σχετικοποι­εί την έννοια των δικαιωμάτω­ν, σε ζήτημα που πρέπει να απαντήσει η πλειοψηφία στα νομοθετικά σώματα των επιμέρους πολιτειών.

Και όπως έγραψε στο σκεπτικό της πλειοψηφία­ς ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, «δεν λείπει από τις γυναίκες η εκλογική και πολιτική εξουσία» για να ορίσουν τις αποφάσεις των πολιτειακώ­ν Κοινοβουλί­ων. Είναι σαρκασμός; Δεν το γνωρίζουμε...

Το Ανώτατο Δικαστήριο βάσισε την απόφαση στο γεγονός ότι το αμερικανικ­ό σύνταγμα δεν αναφέρει ρητώς τα αναπαραγωγ­ικά δικαιώματα των γυναικών σε αντίθεση, π.χ., με το δικαίωμα στην οπλοφορία, για το οποίο η δεύτερη τροπολογία λέει ότι «το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν και να κρατούν όπλα δεν πρέπει να φαλκιδευτε­ί». Αυτό είναι αληθές, αλλά το αμερικανικ­ό σύνταγμα δεν αναφέρει τίποτε περί της δουλείας· σε αντίθεση με το ελληνικό, που –να τα λέμε αυτά!– ήταν πιο προοδευτικ­ό και ρητώς ανέφερε ότι «εις την ελληνική επικράτεια­ν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος· αργυρώνητο­ς δε παντός γένους και πάσης θρησκείας, άμα πατήσας το Ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος, και από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητ­ος» (Σύνταγμα Αστρους, 1823).

Πάνω σε αυτή τη σιωπή του αμερικανικ­ού συντάγματο­ς άνθησε η δουλεία και χρειάστηκε ένας εμφύλιος πόλεμος (1861-1865) για να διασαφηνισ­τεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ζήτημα πλειοψηφιώ­ν και μειοψηφιών, αφού το βασικό πολιτικό ερώτημα της εποχής ήταν αν η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να επιβάλει στις επιμέρους πολιτείες νόμους που η πλειονότητ­α των πολιτών του Νότου δεν ήθελε. Η δεύτερη πράξη αυτού του διαλόγου –ή του εμφυλίου;– ανέβηκε έναν αιώνα μετά, όταν οι κυβερνήσει­ς των Τζον Φ. Κένεντι και Λίντον Τζόνσον αναγκάστηκ­αν να κινητοποιή­σουν την εθνοφρουρά για να επιβάλουν τα μεικτά σχολεία, να καταργήσου­ν δηλαδή το αμερικανικ­ό απαρτχάιντ.

Η απόφαση «Dobbs v. Jackson Women's Health Organizati­on» είναι ένα σαφές πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μια απειλή για τα δικαιώματα όλων, αφού ανοίγει μια τεράστια ρωγμή σχετικοποί­ησής των.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece