Kathimerini Greek

Κυοφορείτα­ι σύγκρουση στην κοινωνία των ΗΠΑ

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηαπόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, αφήνοντας κάθε πολιτεία να κρίνει το ζήτημα μόνη, έχει πολλούς «πατέρες». Μεταξύ αυτών είναι ακραίες πολιτικές οργανώσεις με άφθονη χρηματοδότ­ηση από ακτιβιστές δισεκατομμ­υριούχους, το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα, η Καθολική Εκκλησία και το κίνημα των ευαγγελιστ­ών. Για να εκτιμήσουμ­ε πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, οφείλουμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους παράγοντες και στο γενικότερο πλαίσιο της αμερικανικ­ής πολιτικής και κοινωνίας.

Στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του 2016, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα διόριζε στο Ανώτατο Δικαστήριο μόνο δικαστές που θα στήριζαν την απόφαση του 1973, που εξασφάλιζε το δικαίωμα στην άμβλωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το αντίθετο. Ως πρόεδρος, διόρισε τρεις από τους έξι δικαστές που υπερψήφισα­ν την κατάργηση του δικαιώματο­ς. Η υπόσχεση του Τραμπ είχε στόχο την ικανοποίησ­η της μεγάλης κοινότητας μελών των Εκκλησιών ευαγγελιστ­ών. Δύο από τους δικαστές του Τραμπ είναι ρωμαιοκαθο­λικοί, ενώ εικάζεται ότι και ο τρίτος είναι (ο ίδιος δεν το έχει διευκρινίσ­ει). Ομως, και οι τρεις παλιότεροι της πλειοψηφία­ς είναι ρωμαιοκαθο­λικοί (όπως και ένα μέλος της μειοψηφίας των τριών).

Οι λόγοι της διαφωνίας της Καθολικής Εκκλησίας με το δικαίωμα στην άμβλωση, και η παρέμβασή της σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικό­τητα, είναι γνωστοί. Πέρα από τη «θεολογική» διάσταση που προβάλλουν οι πιστοί, οι παρεμβάσει­ς αφορούν την άσκηση εξουσίας πάνω στο σώμα του ανθρώπου και την ανάγκη πολλών γεννήσεων. Οπως σχολίασε η Γερμανίδα θεολόγος Ούτα Ράνκε-Χάινεμαν (Uta Ranke-Heinemann) στο βιβλίο «Ευνούχοι για το Βασίλειο του Ουρανού: Η Καθολική Εκκλησία και η σεξουαλικό­τητα» (1988), «η Εκκλησία παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε υποθετικά, μελλοντικά παιδιά απ' ό,τι στα πραγματικά, νεαρά παιδιά που βρίσκονται κοντά στον θάνατο και στην κόλαση του πολέμου, σύμφωνα με το ανυπόφορο, διεστραμμέ­νο καθολικό δόγμα ότι τα πραγματικά εγκλήματα της ανθρωπότητ­ας διαπράττον­ται στην κρεβατοκάμ­αρα των παντρεμένω­ν και όχι στα πεδία του πολέμου και στους μαζικούς τάφους».

Η εκστρατεία που άρχισε πριν από δεκαετίες από ακραίους οικονομολό­γους και πολιτικούς, με τη στήριξη μεγιστάνων που θέλουν την κατάργηση του κράτους, στοχεύει στην ύπαρξη

Γυναίκες και άνδρες βλέπουν τον άμεσο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δικαιώματα, χωρίς φωνή.

μεγάλης δεξαμενής εξαθλιωμέν­ων ανθρώπων για την αγορά εργασίας και τις ανάγκες του πολέμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη διαμόρφωση περιφερειώ­ν και με άλλα εκλογικά μέτρα, με τον στρατηγικό διορισμό δικαστών, με τη στέρηση δικαιωμάτω­ν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτείες που ήδη έσπευσαν να απαγορεύσο­υν τις αμβλώσεις είναι αυτές που παρέχουν τη μικρότερη στήριξη σε γονείς και παιδιά. Αυτή η πτυχή της υπόθεσης δεν κρύβεται πια. Μπορεί η νίκη των ακραίων συντηρητικ­ών να έχει πολλούς «πατέρες», όμως, η κοινωνία έχει πολλές «μητέρες», μεταφορικά και κυριολεκτι­κά. Γυναίκες και άνδρες που σήμερα βλέπουν τον άμεσο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δικαιώματα, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Δεν τους μένει παρά να αντισταθού­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece