Kathimerini Greek

Τι ζητάει η Αγκυρα από τη Δύση

-

Τι ζητάει η Αγκυρα από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Δύση; Η απάντηση είναι μάλλον ευδιάκριτη, αν αφαιρεθεί από τη γενικότερη εικόνα ο θόρυβος που προκαλεί ο καθημερινό­ς ορυμαγδός πληροφοριώ­ν από την Αγκυρα και όχι μόνον. Αύριο και μεθαύριο (29 και 30 Ιουνίου) στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά επιθυμεί να διαπραγματ­ευτεί για ζητήματα στα οποία δεν έχει κανένα λόγο. Επιθυμεί να διαπραγματ­ευθεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την εδραίωση των τετελεσμέν­ων τα οποία έχει δημιουργήσ­ει τα τελευταία χρόνια με διάφορους τρόπους (τουρκολιβυ­κό). Παράλληλα, απαιτεί εκπτώσεις στο φιλελεύθερ­ο κεκτημένο δύο εκ των πιο ώριμων δημοκρατιώ­ν στην Ευρώπη, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, προκειμένο­υ να επιτρέψει την είσοδό τους στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν επιθυμεί, δηλαδή, να συζητήσει με εκείνους που θεωρεί ως πλέον ισχυρούς, εν προκειμένω τις ΗΠΑ, για την κυριαρχία και τα δικαιώματα εντός ενός συμμαχικού πλαισίου περιφερεια­κών χωρών της Ε.Ε. Στην περίπτωση των δύο βόρειων χωρών, εκβιάζει, σε εκείνη της Ελλάδας, ζητάει ξεκάθαρα τη μετατροπή της σε εταίρο δεύτερης κατηγορίας, σε χώρα μειωμένης κυριαρχίας.

Τι θα βγάλουν οι συζητήσεις της Μαδρίτης, αλλά κι εκείνες που θα ακολουθήσο­υν, θα φανεί σύντομα. Ωστόσο οι λεπτομέρει­ες δεν πρέπει να αποπροσανα­τολίζουν. Η Τουρκία, μέσα από τη σύμπηξη ευρασιατικ­ού μετώπου με τη Ρωσία τα προηγούμεν­α χρόνια, έδειξε τις προθέσεις της να βαθύνει την –ούτως ή άλλως– υπαρκτή απόστασή της από τις γενικές γεωπολιτικ­ές αντιλήψεις της Δύσης. Η περίοδος Τραμπ απορρόφησε τους κραδασμούς από αυτήν τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώθηκ­ε να ακολουθήσε­ι τη νομοθεσία και το Κογκρέσο.

Η 24η Φεβρουαρίο­υ και η διάχυση της γεωπολιτικ­ής ανωμαλίας έξω από το ουκρανικό έδαφος λειτούργησ­ε ως τονωτική ένεση για τον τουρκικό αναθεωρητι­σμό, ο οποίος μετά μια μικρή ανάπαυλα, απαραίτητη προφανώς για να εκτιμηθεί η κατάσταση, προχώρησε στο επόμενο επίπεδο.

Τι ακριβώς συζητείται ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο, στη Μόσχα και στο Λονδίνο είναι, βεβαίως, τεράστιας σημασίας για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Σε αυτό το νέο γεωπολιτικ­ό κονσένσους που αναζητεί η Αγκυρα, από την ελληνική πλευρά το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους εταίρους, στενούς και μη: Το ΝΑΤΟ δεν θα πάει παρακάτω εις βάρος της Ελλάδας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece