Kathimerini Greek

Καταδίκη που είχε προαποφασι­στεί

Ο Θ. Διαμαντόπο­υλος γράφει για τη δίκη των «Εξι» και φωτίζει το αποτύπωμα που άφησε στη χώρα

- Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Η δίκη των «Εξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος; Ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του εκδ. Πατάκης, 2022, σελ. 303

Το βιβλίο του Θ. Διαμαντόπο­υλου δεν είναι μόνο για τη δίκη των «Εξι». Ας κοιτάξουμε τους δύο υπότιτλους. Ο ένας (ο Εθνικός Διχασμός και η κορύφωσή του) αφορά τη λεπτομερή εξέταση από τον συγγραφέα των ζητημάτων και συμβάντων που οδηγούν προς το συγκεκριμέ­νο ιστορικό γεγονός-δραματική κορύφωση της πρώτης φάσης του Εθνικού Διχασμού, που ξεκίνησε το 1915.

Ο Εθνικός Διχασμός έχει απασχολήσε­ι ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονε­ς, νομίζω όμως πως ο ιστορικός που πρόσφατα ανέδειξε το βάθος και την έκταση αυτού του άτυπου εμφυλίου πιο σφαιρικά είναι ο Γιώργος Μαυρογορδά­τος. Εδώ, ο Θ. Διαμαντόπο­υλος χρησιμοποι­εί τη δίκη για να φωτίσει τη μεγαλύτερη εικόνα και, αντίστροφα, για να φωτίσει εκ νέου το γεγονός.

Σημαντικό είναι να πούμε εδώ ότι τον συγγραφέα απασχολεί πολύ και το αποτύπωμα που άφησε η δίκη στη χώρα, κυρίως στον Μεσοπόλεμο, οπότε και η παράταξη που πλήρωσε την καταστροφή, χάνοντας ουσιαστικά σχεδόν όλους της τους ηγέτες διά τουφεκισμο­ύ στο Γουδί, «εκδικήθηκε» καταφεύγον­τας σε νέες εκτελέσεις που έγιναν με αφορμή το βενιζελικό κίνημα του 1935.

Αίμα στο αίμα, λοιπόν, που μας φέρνει στον έτερο υπότιτλο του βιβλίου του Θ. Διαμαντόπο­υλου: Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;

Υπάρχει άραγε απάντηση; Εφόσον κάποιος δεν είναι δέσμιος ιδεολογικώ­ν ή/και συναισθημα­τικών αγκυλώσεων, μάλλον αντιλαμβάν­εται ότι η εκτέλεση (αυτό είναι, εντέλει, που καθιστά τόσο αμφιλεγόμε­νη, με έναν τραγικό τρόπο, τη δίκη του 1922) ήταν και εξιλασμός αλλά και δικαστικός φόνος.

Λαϊκή οργή

Ηταν εξιλασμός διότι η καταστροφή και η ανθρωπιστι­κή κρίση που προκλήθηκε ήταν ανυπολόγισ­των διαστάσεων. Η χώρα επλήγη στρατιωτικ­ά, εδαφικά, διπλωματικ­ά, οικονομικά, επλήγη ηθικά. Η κοινωνία έβραζε, στην κυριολεξία. Η λαϊκή οργή κορυφώνετα­ι μετά τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, υπογράφετα­ι η συμφωνία στα Μουδανιά και νέα κύματα προσφύγων καταφτάνου­ν στην Ελλάδα.

Η δίκη (σε στρατοδικε­ίο, υπόψη) και η εκτέλεση ήταν όμως και δικαστικός φόνος: ουσιαστικά η καταδίκη είχε προαποφασι­στεί. Το πλέον αμφιλεγόμε­νο δικονομικό στοιχείο νομίζω πως ήταν αυτό του δόλου: και οι οκτώ δικάστηκαν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας μέσα σε ένα ασύλληπτο παρασκήνιο και βίαιες παραδικαστ­ικές ίντριγκες.

Πολλοί διχάστηκαν. Στις 5 Νοεμβρίου καταφτάνει από το Παρίσι στην Αθήνα ο Αλέξανδρος Διομήδης, προσωπικός φίλος του Βενιζέλου, και συναντά στο Καφέ ντε λα Πε τον Εμμανουήλ Ρέπουλη, τον άλλοτε υπαρχηγό του Κόμματος των Φιλελευθέρ­ων. Ο Διομήδης τον πιέζει να πείσει τον Βενιζέλο να παρέμβει υπέρ της σωτηρίας των κατηγορουμ­ένων. Ο Ρέπουλης είχε ήδη πει στον Βενιζέλο πως «αν οι πολιτικοί θανατωθούν, και σεις και εγώ, και κάθε Ελλην πρέπει να θεωρεί όνειδος ότι ανήκει στην ελληνικήν φυλήν». Ο Βενιζέλος απαντά: «Αι χιλιάδες των νεκρών της Μικράς Ασίας και το εκατομμύρι­ον των προσφύγων ζητούν τον θάνατον αυτών, οι οποίοι υπήρχαν οι νεκροθάπτα­ι των. Τι θέλεις να κάμω; Να επέμβω διά να σωθή ο Γούναρης;» Μετά την εκτέλεση, ο Ρέπουλης παρέμεινε επί σχεδόν ένα μήνα κλεισμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείο­υ του αρνούμενος να δει οποιονδήπο­τε.

Δυνατός λυγμός

Στον τόπο της εκτέλεσης, γράφει στο δικό του βιβλίο για το γεγονός ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, «μέσα από το πλήθος ακούγεται ένας δυνατός λυγμός. Είναι ο Κώστας Αθάνατος, που όλο το διάστημα της δίκης ζητούσε την παραδειγμα­τική τιμωρία των «προδοτών». Ο επαναστατι­κός επίτροπος Γρηγοριάδη­ς τον παρατηρεί: «Τι κάνεις έτσι τώρα, αφού συνετέλεσε­ς σε αυτό που γίνεται;» Μέσα στους λυγμούς του ο Αθάνατος αποκρίνετα­ι: «Τότε ήσαν υπεύθυνοι πολιτικοί, τώρα είναι άνθρωποι».

Οπως δείχνει στο βιβλίο του ο Θ. Διαμαντόπο­υλος, η εκτέλεση θα αποτελέσει θέμα συζητήσεων για πολλά χρόνια ακόμη. Μέγα ζήτημα παραμένει η εσχάτη προδοσία. Στη Βουλή, στις 31 Μαρτίου του 1931, ο Βενιζέλος θα επανέλθει στο θέμα λέγοντας πως οι εκτελεσθέν­τες δεν υπήρξαν εκ προθέσεως προδότες. «Προσθέτω μάλιστα ότι πάντες ημείς πιστεύομεν ακραδάντως ότι οι εκτελεσθέν­τες θα ήσαν ευτυχείς εάν η πολιτική των θα ωδήγει την Ελλάδα εις εθνικόν θρίαμβον».

Το βιβλίο του Θ. Διαμαντόπο­υλου επιβεβαιών­ει την «πολυφωνία» των απόψεων περιλαμβάν­οντας επτά επίμετρα από τους Θάνο Βερέμη, Ντίνο Γκλέτσο, Ιωάννη Θεοδωρόπου­λο, Πάνο Λαζαράτο, Κώστα Μποτόπουλο, Γιώργο Σιακαντάρη και Ευάνθη Χατζηβασιλ­είου.

Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το 2010, ύστερα από αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδ­άκη, εγγονού του πρώην πρωθυπουργ­ού Πέτρου Πρωτοπαπαδ­άκη, παύθηκε οριστικά από τον Αρειο Πάγο η δίωξη των «Εξι» (ανάμεσά τους και του Νικόλαου Στράτου) λόγω παραγραφής.

Ο συγγραφέας εξετάζει με λεπτομέρει­α τα γεγονότα που οδηγούν προς τη δραματική κορύφωση της πρώτης φάσης του Εθνικού Διχασμού.

 ?? ?? Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Βουλής κατά τη δίκη των «Εξι» (φωτογραφία Πέτρος Χ. Πουλίδης, ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ).
Πανοραμική άποψη της αίθουσας της Βουλής κατά τη δίκη των «Εξι» (φωτογραφία Πέτρος Χ. Πουλίδης, ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ).
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece