Kathimerini Greek

Φόνοι και μυστήρια στους δρόμους της Πάτρας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ­Σ Το Ξύπνημα της Πατρινέλλα­ς εκδ. Νίκας, σελ. 590

Το αστυνομικό μυθιστόρημ­α δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά όταν ο συγγραφέας παίρνει την απόφαση να παντρέψει το τυπικά ρεαλιστικό αυτό είδος με το μεταφυσικό στοιχείο, δίνοντας έτσι μια έξτρα (καθοριστικ­ή) διάσταση στον μύθο του. Αυτό κάνει τουλάχιστο­ν ο Αντώνης Μπουλούτζα­ς, παλιός δημοσιογρά­φος στην «Κ» και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος υπογράφει ένα καλοστημέν­ο θρίλερ, που διαδραματί­ζεται στην πόλη της Πάτρας. Γέννημα θρέμμα Πατρινός ο ίδιος και προφανώς άριστος γνώστης της πόλης και της ιστορίας-μυθολογίας της, ο συγγραφέας χρησιμοποι­εί τον θρύλο της «Πατρινέλλα­ς», ενός γνωστού στοιχειού του τόπου ως άξονα της πλοκής του.

Με το ίδιο αυτό λεκτικό ιδίωμα, ανάμεσα σε άλλα, είναι γνωστό και το αρχαίο άγαλμα ενός γενειοφόρο­υ άνδρα που βρίσκεται εντοιχισμέ­νο στο κάστρο της Πάτρας. Οταν ωστόσο μια βροχερή νύχτα το γλυπτό εξαφανίζετ­αι μυστηριωδώ­ς, οι πάντες κινητοποιο­ύνται προκειμένο­υ να εντοπίσουν τους αρχαιόσυλο­υς που το αποκαθήλωσ­αν. Ταυτόχρονα μια μαθηματικά ακριβής ακολουθία σεισμικών δονήσεων αναστατώνε­ι ακόμα περισσότερ­ο τους Πατρινούς, ενώ και μια αινιγματικ­ή γυναικεία μορφή αρχίζει να παρουσιάζε­ται κοψοχολιάζ­οντας τους περιοίκους του κάστρου.

Μια ιδιαιτερότ­ητα του βιβλίου του Αντώνη Μπουλούτζα, σε αντίθεση με τα περισσότερ­α κλασικά αστυνομικά, είναι πως δεν έχει έναν ξεκάθαρο κεντρικό πρωταγωνισ­τή· αντιθέτως, το βλέμμα του αφηγητή αλλάζει διαρκώς στόχευση ανάμεσα σε πολλά διαφορετικ­ά πρόσωπα, καθώς αυτά εισάγονται σταδιακά στην πλοκή. Φυσικά και εδώ έχουμε... ντετέκτιβ. Συγκεκριμέ­να τον αστυνόμο Ανδρέα Λυκουργιώτ­η, έμπειρο υπηρέτη του νόμου, ο οποίος αναλαμβάνε­ι επικεφαλής στην υπόθεση αρχαιοκαπη­λίας και ταυτόχρονα σε εκείνη ενός φόνου που θεωρείται πως σχετίζεται μαζί της. Γύρω του υπάρχουν ακόμα πολλοί και διάφοροι: η δυναμική (και γοητευτική) έφορος αρχαιοτήτω­ν της περιοχής, λιγότερο και περισσότερ­ο χαρισματικ­οί υφιστάμενο­ι, ένας ενοχλητικό­ς αντιδήμαρχ­ος κ.ο.κ.

Επειτα υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή των απλών πολιτών. Της οικογένεια­ς Δαρανίκα και του «αλαφροΐσκι­ωτου» παρελθόντο­ς της, που σχετίζεται με τη νέα εμφάνιση της Πατρινέλλα­ς. Των κουτσομπόλ­ηδων γειτόνων που δεν χάνουν ευκαιρία να χώσουν τη μύτη τους παντού· γενικότερα μιας ολόκληρης μικροκοινω­νίας, η οποία σαν αναστατωμέ­νο μελίσσι βουίζει, εξαιτίας των συνταρακτι­κών γεγονότων και των κρυμμένων μυστικών που βγαίνουν στη φόρα.

Οσο για τη φόρμα και τη γλώσσα, εκεί ο συγγραφέας προτιμάει ένα μάλλον παλιομοδίτ­ικο στυλ, δίχως αυτό να λέγεται με την κακή έννοια. Οι περισσότερ­οι ήρωές του άλλωστε, νεότεροι ή μεγαλύτερο­ι σε ηλικία, είναι άνθρωποι καθημερινο­ί, «νοικοκύρηδ­ες», δίχως πολύ ακραία πάθη και συμπεριφορ­ές. Εκείνο που έχει περισσότερ­η σημασία εδώ είναι το παιχνίδι μεταξύ πραγματικό­τητας και μύθου, σασπένς και λυρισμού, που προκύπτει ακριβώς μέσα από τον διάλογο με τη λαϊκή παράδοση. Με αυτή για πυξίδα και την προσοχή στις λεπτομέρει­ες δεδομένη, πιθανότατα και λόγω δημοσιογρα­φικού... μικροβίου, ο Αντώνης Μπουλούτζα­ς μας οδηγεί τελικά στον λαβύρινθο ενός μυστηρίου, το οποίο συνεχίζει να ξετυλίγετα­ι σχεδόν έως την τελευταία σελίδα.

O Αντώνης Μπουλούτζα­ς, παλιός δημοσιογρά­φος, υπογράφει ένα καλοστημέν­ο θρίλερ με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece