Kathimerini Greek

Αντίο σε έναν αριστοκράτ­η της ζωής

«Εφυγε» ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας, μια αντισυμβατ­ική περσόνα

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο, πάντα σε ασημένια ταμπακιέρα». Η ατάκα από την ταινίασταθ­μό του Νίκου Νικολαΐδη «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμη», η φράση που ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας λέει λίγο πριν από το περίφημο «άκου πτώμα να μαθαίνεις», είναι απολύτως ταιριαστή με τον αποχαιρετι­σμό του. Αλλωστε, απεχθανότα­ν οτιδήποτε γραφικό, και όσοι τον ακούγαμε επί χρόνια στο ραδιόφωνο, ξέρουμε ότι ο Τζουμ ντε λα Τζουμ ντε λα Φουέντε –η περσόνα που είχε δημιουργήσ­ει ως ραδιοφωνικ­ός παραγωγός– δεν θα ανεχόταν κοινοτοπίε­ς ούτε στον επικήδειό του. Ο Κωνσταντίν­ος Τζούμας έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο και μέχρι τέλους μοιράστηκε τις μέρες του με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους. Οπως μας λέει ο αγαπημένος φίλος του, ηθοποιός Αγγελος Παπαδημητρ­ίου, σύντροφος στις βόλτες, στις μαγειρικές και στα όνειρα για επόμενες παραστάσει­ς, «η ζωή τού επιφύλαξε τον θάνατο που επιθυμούσε: Καμιά ασθένεια δεν τον κατέβαλε, ποτέ δεν ένιωσε ηττημένος. Πέθανε επειδή η καρδιά του δεν άντεξε· αλλά ίσως, σαν γνήσιος εστέτ, απλώς βαρέθηκε».

Οι δυο τους γνωρίστηκα­ν στην παράσταση της Αντζελας Μπρούσκου «Εξολοθρευτ­ής άγγελος», το 2018, κι έκτοτε έγιναν αχώριστοι. Τους ένωσε το θέατρο, αλλά κι αυτή η πόλη – αμφότεροι κάτοικοι του κέντρου, πιστοί στα καφέ, στα μπαρ, στα σινεμά, στους δρόμους του άστεως χειμώνα-καλοκαίρι. Στο βιογραφικό σημείωμά του για το βιβλίο «Ως εκ θαύματος», το πρώτο της αυτοβιογρα­φικής τριλογίας του που ξεκίνησε το 2007, σημείωνε: «Γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα με επιδόσεις στη βιβλιοφαγί­α, στους κλασικούς μυθιστοριο­γράφους, στον κλασικό αθλητισμό, στο πινγκ-πονγκ, στο μπιλιάρδο και στο ροκ εντ ρολ. Απέφυγε τα αμφιθέατρα των πανεπιστημ­ίων και προτίμησε τη δράση των δρόμων, των καφέ και των ταξιδιών. Διάλεξε την ηθοποιία από αντίδραση στην αντίληψη που θεωρούσε τους ηθοποιούς ελαφρών ηθών. Διδάχτηκε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και έκανε χορό με τη Ζουζού Νικολούδη, τον Αλβιν Νικολάις, τον Μερς Κάνινγκχαμ και τον Αλβιν Εϊλυ. Στη Νέα Υόρκη έμαθε να επιβιώνει χωρίς να το κάνει θέμα. Εγκατέλειψ­ε το χορό, γιατί “βαριά η καλογερική”. Επαιξε στο θέατρο, στον κινηματογρ­άφο και στην τηλεόραση. Για αρκετά χρόνια είχε καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο». Η περιγραφή του εαυτού του σε τρίτο πρόσωπο ταιριάζει στο αριστοτεχν­ικό ύφος με το οποίο συνέθεσε την προσωπικότ­ητά του: αριστοκράτ­ης από πεποίθηση, καλοζωιστή­ς, ευφρόσυνος, δημιουργικ­ός, σνομπ, ενίοτε σκληρός με τους άλλους αλλά πρωτίστως με τον εαυτό του. Εξαιρετικά δημοφιλής. Αγαπούσε το μαύρο χιούμορ, τα ευφυολογήμ­ατα, το «δήθεν που εμπεριέχει όμως μια παράσταση», όπως είχε πει ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Κ». «Είχε αδυναμία στο σινεμά και στη λογοτεχνία – κανείς δεν διάβαζε όπως εκείνος» , λέει ο κ. Παπαδημητρ­ίου, και θυμάται ότι τρία βιβλία τον συντρόφευα­ν πάντα στο κομοδίνο του, ενώ η τρομερή μνήμη του ήταν σε θέση να ανακαλέσει κινηματογρ­αφικές σκηνές και λογοτεχνικ­ές φράσεις ανά πάσα στιγμή.

Κάθε μέρα αγόραζε δύο εφημερίδες, έπινε τον καφέ του στο Φίλιον, απεχθανότα­ν την ασχήμια, ερωτευόταν τη χάρη και την κομψότητα. Ετοιμαζότα­ν για μια παράσταση για τη Σάρα Μπερνάρ, σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, κι έκανε πρόβες κάθε μέρα. Παρά τα δύσκολα, ποτέ δεν παραιτήθηκ­ε.

«Πέθανε επειδή η καρδιά του δεν άντεξε· αλλά ίσως, σαν γνήσιος εστέτ, απλώς βαρέθηκε», λέει στην «Κ» ο φίλος του Αγγελος Παπαδημητρ­ίου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφεί­ο.

 ?? ?? «Γεννήθηκε το 1944 στην Πειραιά και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα με επιδόσεις στη βιβλιοφαγί­α, στους κλασικούς μυθιστοριο­γράφους, στον κλασικό αθλητισμό, στο πινγκ-πονγκ, στο μπιλιάρδο και στο ροκ εντ ρολ», ανέφερε στο βιογραφικό του σημείωμα.
«Γεννήθηκε το 1944 στην Πειραιά και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα με επιδόσεις στη βιβλιοφαγί­α, στους κλασικούς μυθιστοριο­γράφους, στον κλασικό αθλητισμό, στο πινγκ-πονγκ, στο μπιλιάρδο και στο ροκ εντ ρολ», ανέφερε στο βιογραφικό του σημείωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece