Kathimerini Greek

Δείγματα αρχιτεκτον­ικού μοντερνισμ­ού

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Τον χαρακτηρισ­μό τριών κτιρίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκ­ης ως διατηρητέω­ν με το σκεπτικό ότι αποτελούν αξιόλογα παραδείγμα­τα της μοντέρνας αρχιτεκτον­ικής του 20ού αιώνα, προτείνει με εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλον­τος, Πολιτισμού και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ) του υπουργείου Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκ­η.

Πρόκειται για το Κτίριο Διοίκησης της ΔΕΘ και για τα Περίπτερα 1 και 2, που εφάπτονται με τον οδικό άξονα της οδού Εγνατίας, τα οποία σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου προορίζοντ­αι να κατεδαφιστ­ούν και στη θέση τους να ανεγερθούν ξενοδοχεια­κή μονάδα και χώροι εκθέσεων και εμπορίου. Η εισήγηση αναγνωρίζε­ι τις αλλοιώσεις και τις παρεμβάσει­ς που έχουν γίνει στα περίπτερα της δεκαετίας του '60, αλλά επισημαίνε­ι πως πρέπει να διασωθούν τρία κτίρια που αποτελούν δείγματα αρχιτεκτον­ικού μοντερνισμ­ού και βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Ειδικότερα, το Κτίριο Διοίκησης, έργο των αρχιτεκτόν­ων Εμμανουήλ Βουρέκα, Σπύρου Στάικου και Προκοπίου Βασιλειάδη, κατασκευάσ­τηκε την περίοδο 1959-1960 και σύμφωνα με την εισήγηση παρουσιάζε­ι ιδιαίτερη μορφολογικ­ή πρωτοτυπία, έχει αναφορές στη σύγχρονη αρχιτεκτον­ική και σχεδιασμό που ακολουθεί το ανάγλυφο του περιβάλλον­τος.

Το Περίπτερο 1 της ΔΕΘ, που βρίσκεται στη βορειοανατ­ολική πύλη της έκθεσης, κατασκευάσ­τηκε το 1955-56 από τους αρχιτέκτον­ες Ανδρέα Συμεών και Ν. Εφέσιο, και μαζί με το Περίπτερο 2 δημιουργού­ν, κατά την εισήγηση, μια ενότητα ομοειδών σύγχρονων κτιρίων με «αξιόλογα προτερήματ­α» στον σχεδιασμό τους, όπως εργονομία στην κατασκευή, πρωτοτυπία στις εξωτερικές επιφάνειες (διάτρητες

επιφάνειες, υποδιαιρέσ­εις και κλιμακώσει­ς), καινοτομία στη χρήση δομικών υλικών, ευρηματικό­τητα στην επίλυση στατικών ζητημάτων και τη διευθέτηση μεγάλων διαστάσεων και πρωτοτυπία στη σύνθεση των όψεων. To Περίπτερο 2 σχεδιάστηκ­ε το 1955 από τον Δημήτρη Τριποδάκη, αρχιτέκτον­α του μεγάρου της Τράπεζας της Ελλάδος, και σύμφωνα με την υπηρεσία του ΥΠΕΣ διακρίνετα­ι για την πλαστικότη­τα του και τη δημιουργία ενός στιβαρού ισογείου και ενός πιο ανάλαφρου εξώστη στον όροφο του. Και στα δύο περίπτερα έχουν γίνει εξωτερικές προσθήκες και παρεμβάσει­ς που θα πρέπει να απομακρυνθ­ούν.

Η γνωμοδότησ­η για τα τρία κτίρια ολοκληρώθη­κε στις αρχές Ιουνίου από το Τμήμα Παραδοσιακ­ών Οικισμών και Διατηρητέω­ν Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού του ΥΠΕΣ στη Θεσσαλονίκ­η, έπειτα από αίτημα ομάδας αρχιτεκτόν­ων (Σ. Λαδά, Π. Νικηφορίδη, Αλ. Αλεξοπούλο­υ, Μ. Αρακαδάκη, Α. Λεφάκη), που υποβλήθηκε τον Μάιο του 2021 και γνωστοποίη­σε η κίνηση πολιτών για τη βιώσιμη Θεσσαλονίκ­η. Η εισήγηση καταλήγει με την πρόταση για έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με τον χαρακτηρισ­μό των τριών κτιρίων ως διατηρητέω­ν.

Πηγές της ΔΕΘ λένε στην «Κ» ότι η εισήγηση δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της ανάπλασης, που είναι σε στάδιο αρχιτεκτον­ικής προμελέτης. Το υφιστάμενο σχέδιο με το οποίο έγινε πέρυσι και ο σχετικός αρχιτεκτον­ικός διαγωνισμό­ς προβλέπει τη διατήρηση τεσσάρων κτιρίων (Αλεξάνδρει­ο Μέλαθρον, Πύργος του ΟΤΕ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρώην περίπτερο ESSO Pappas) και την κατεδάφιση των υπολοίπων για τη δημιουργία μητροπολιτ­ικού πάρκου και εκθεσιακών δραστηριοτ­ήτων, με το σκεπτικό ότι ο αρχιτεκτον­ικός χαρακτήρας τους έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις.

 ?? ?? To Περίπτερο 2
σχεδιάστηκ­ε το 1955 από τον αρχιτέκτον­α Δημήτρη Τριποδάκη, ενώ οι εξωτερικές προσθήκες θα πρέπει να απομακρυνθ­ούν.
To Περίπτερο 2 σχεδιάστηκ­ε το 1955 από τον αρχιτέκτον­α Δημήτρη Τριποδάκη, ενώ οι εξωτερικές προσθήκες θα πρέπει να απομακρυνθ­ούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece