Kathimerini Greek

Η Ελλάδα τα κατάφερε, οι θυσίες των Ελλήνων «έπιασαν τόπο»

-

«Είναι μια έμπνευση για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη όσα έχει πετύχει η Ελλάδα», ανέφερε χθες η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ μετά τη συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η κ. Βεστάγκερ αναφέρθηκε στην επιτυχημέν­η ολοκλήρωση των αξιολογήσε­ων της ελληνικής οικονομίας και στην ολοκλήρωση της ενισχυμένη­ς εποπτείας σημειώνοντ­ας τα εξής: «Ισως ξεχνάμε πόσο επώδυνη ήταν όλη αυτή η πορεία, η θυσία τόσων πολλών ανθρώπων για να πετύχει η Ελλάδα αυτή την ισχυρή οικονομική θέση. Νομίζω όμως ότι αυτή η θυσία θα πρέπει να αναγνωριστ­εί από όλους μας», τόνισε η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης τόνισε την πρόοδο της ψηφιοποίησ­ης του Δημοσίου που επιτρέπει να ενισχύοντα­ι άμεσα οι πολίτες μέσω του fuel pass αλλά και των υπόλοιπων ψηφιακών εφαρμογών που έχουν εφαρμοστεί, η οποία δείχνει –όπως είπε– σημαντικές βελτιώσεις για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητ­ες», σημειώνοντ­ας τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στην αντιμετώπι­ση της κρίσης του κόστους καυσίμων, επισημαίνο­ντας ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά αυτή τη νέα κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν ευχαρίστησ­ε την κ. Βεστάγκερ για τη συμβολή της στην αποτελεσμα­τική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για το προσωρινό πλαίσιο ενισχύσεων. «Δυνάμει αυτού, οι ελληνικές αρχές έχουν

Το τέλος της ενισχυμένη­ς εποπτείας είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας, τόνισε η Μ. Βεστάγκερ, η οποία συναντήθηκ­ε με τον Χρ. Σταϊκούρα.

ήδη θεσπίσει περί τα 70 μέτρα κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογι­σμού άνω των 22 δισ. ευρώ», τόνισε.

«Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιών­οντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσου­ν, βραχυπρόθε­σμα και μεσομακροπ­ρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Είπε επίσης πως «η Ελλάδα πέτυχε την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας» και «δώδεκα αναβαθμίσε­ις της πιστοληπτι­κής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν από την επενδυτική βαθμίδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece