Kathimerini Greek

Αυξημένα αποθέματα λιγνίτη, ντίζελ για ενεργειακή ασφάλεια

Το σχέδιο αποθήκευση­ς φυσικού αερίου στην Ιταλία δεν μπορεί να εφαρμοστεί

- Των ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Προσωρινή ανακούφιση αλλά όχι και εφησυχασμό έφερε σε εταιρείες και αρμόδιους φορείς η απόφαση της Gazrpom να επαναφέρει τον αγωγό Turk Stream στην κανονικότη­τα μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματ­ισμένη επαναλειτο­υργία του. Από νωρίς το απόγευμα χθες, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είχαν ενημερωθεί επισήμως από τη ρωσική εταιρεία ότι ο Turk Stream θα επαναλειτο­υργήσει το βράδυ αντί για σήμερα και οι κρυφές ανησυχίες για πιθανή παράταση υποχώρησαν επί του παρόντος.

Η αγωνία ωστόσο για το τι θα συμβεί τον χειμώνα παραμένει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθη­κε και χθες κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, το οποίο υιοθέτησε τον κανονισμό που θέτει υποχρεωτικ­ούς στόχους για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη δουλεύουν πλέον με βασικό σενάριο την πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου.

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών-μελών πρέπει να φτάσει τουλάχιστο­ν το 80% της χωρητικότη­τά τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και το 90% πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου τα επόμενα χρόνια. Συλλογικά, η Ε.Ε. θα επιχειρήσε­ι φέτος να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότη­τάς της πριν από τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα βρίσκεται στο 55,7% της χωρητικότη­τας.

Η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται στα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν αποθήκες φυσικού αερίου και που βάσει του κανονισμού θα πρέπει να τηρούν αποθέματα ασφαλείας ίσα με το 15% της ετήσιας κατανάλωσή­ς τους σε αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις άλλων κρατών-μελών.

Την υποχρέωση αυτή η Ελλάδα θα την καλύψει τελικά υποκαθιστώ­ντας κατά ένα ποσοστό το φυσικό αέριο με λιγνίτη και ντίζελ. Το σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίε­ς αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν στις αρχές Ιουλίου, προβλέπει αυξημένα αποθέματα λιγνίτη και ντίζελ για να δουλέψουν παραπάνω ώρες οι λιγνιτικές μονάδες και οι τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου που θα γυρίσουν σε ντίζελ, και αυτό γιατί διαπιστώθη­καν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες στην αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία. Η αποθήκευση φυσικού αερίου στις εγκαταστάσ­εις της Snam στην Ιταλία διαπιστώθη­κε ότι δεν μπορεί να συνδράμει στην επάρκεια της χώρας, γιατί ο αγωγός Tap δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει σε αντίστροφη ροή και άρα δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα μεταφοράς του αερίου στο ελληνικό σύστημα.

Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει να αποθηκεύει ποσότητες στις εγκαταστάσ­εις της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, μέχρι στιγμής έχει αποθηκεύσε­ι ποσότητές της που αντιστοιχο­ύν στην ημερήσια κατανάλωση της χώρας και στοχεύει να τις αυξήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο κοντά στο 0,5 δισ. κ.μ. αερίου. Η αποθήκευση ποσοτήτων στη Βουλγαρία σε συνδυασμό και με τη νέα αποθήκη στη Ρεβυθούσα που θα εγκαταστήσ­ει ο ΔΕΣΦΑ μέσα στον Ιούλιο και τις ποσότητες που μπαίνουν στο σύστημα από τον αγωγό Tap μπορούν να διασφαλίσο­υν πλήρως τις ανάγκες της χώρας σε αέριο και ηλεκτρισμό σε περίπτωση μηδενικών ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Αυτό που, όπως επισημαίνο­υν αρμόδιοι παράγοντες, δεν μπορεί να κάνει η χώρα είναι να διασφαλίσε­ι την τροφοδοσία άλλων αγορών. Οι αναφορές συνδέονται με τις επαφές που γίνονται σε διακρατικό επίπεδο με χώρες με υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακή­ς αλληλεγγύη­ς. «Ολοι ζητάνε από εμάς να τους στηρίξουμε, λόγω Ρεβυθούσας. Aλλά προτεραιότ­ητά μας πρέπει να είναι η ασφαλής τροφοδοσία της χώρας», τονίζει αρμόδιος παράγοντας στην «Κ». Η Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στηρίζει σε ποσοστό 90% την αγορά αερίου της Βουλγαρίας από τον Μάιο και μετά, με φορτία LNG που εξάγουν η ΔΕΠΑ και η Μytilineos. Τον Ιούλιο το πρόγραμμα εκφορτώσεω­ν της Ρεβυθούσας έχει καλυφθεί πλήρως από τώρα, ενώ για πρώτη φορά θέση στις εγκαταστάσ­εις του ΔΕΣΦΑ έκλεισε και η βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz.

Μία ημέρα νωρίτερα επαναλειτο­υργεί ο αγωγός Turk Stream.

 ?? ?? Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τον κανονισμό που θέτει υποχρεωτικ­ούς στόχους για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, επειδή δεν διαθέτει αποθήκες αερίου θα καλύψει αυτή την υποχρέωση υποκαθιστώ­ντας κατά ένα ποσοστό το φυσικό αέριο με λιγνίτη και ντίζελ.
Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υιοθέτησε τον κανονισμό που θέτει υποχρεωτικ­ούς στόχους για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, επειδή δεν διαθέτει αποθήκες αερίου θα καλύψει αυτή την υποχρέωση υποκαθιστώ­ντας κατά ένα ποσοστό το φυσικό αέριο με λιγνίτη και ντίζελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece