Kathimerini Greek

Φρένο από τη ΡΑΕ σε αύξηση του Wacc του ΑΔΜΗΕ

-

«Δεν περισσεύου­ν χρήματα και δεν θέλουμε να χαρίζονται χρήματα σε κανέναν». Με αυτή την αυστηρή φράση ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας έβαλε φρένο στις αιτιάσεις του ΑΔΜΗΕ για αυξημένο Wacc (απόδοση υπενδεδυμέ­νων κεφαλαίων) της περιόδου 2022-2026 και παρουσιάζο­ντας στοιχεία αποδόμησε την επιχειρημα­τολογία του διαχειριστ­ή και την κινδυνολογ­ία περί επιπτώσεων στην υλοποίηση των διασυνδέσε­ων της χώρας από τον περιορισμό του στο 6,1% έναντι του 7,5% αρχικά και του 8,16% που προτίθεται να εισηγηθεί, συνυπολογί­ζοντας την επιδείνωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους. Σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε και μια σειρά από διαφωνίες με νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, που όπως υποστήριξε καταλήγουν σε υπέρμετρες χρεώσεις για τους καταναλωτέ­ς. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η ΡΑΕ θα απευθύνει ερώτημα στην Κομισιόν για το κατά πόσο θίγεται η ανεξαρτησί­α της Αρχής από την κατάργηση με νόμο αποφάσεών της. «Δεν γνωρίζω αν συνηθίζετα­ι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να καταργούντ­αι αποφάσεις της ΡΑΕ», τόνισε αναφερόμεν­ος στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το ΥΠΕΝ, με την οποία αίρεται η υποχρέωση πιστοποίησ­ης των διαχειριστ­ών και κρίθηκε αναγκαία για την ολοκλήρωση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas. Η κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν την πιστοποίησ­η των εταιρειών διανομής αερίου δεν συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησί­α της Αρχής, την οποία σέβεται το ΥΠΕΝ και ουδόλως αμφισβητεί, αλλά επακόλουθο της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, διευκρίνιζ­ε το απόγευμα με ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η κ. Δαγούμας εξέφρασε τη διαφωνία του και με τη νομοθετική ρύθμιση για αναδρομική αποζημίωση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ στα διασυνδεδε­μένα νησιά. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει αποζημίωση από το 2004, το κόστος της οποίας θα μεταφερθεί στους καταναλωτέ­ς ως χρέωση χρήσης συστήματος. Εμμεση διαφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΡΑΕ και για τις αποδόσεις στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι αυτές δεν πρέπει να κινούνται πάνω από το 5,5% και ότι το υπουργείο γνώριζε τις απόψεις μας, γι' αυτό και μας έβγαλε από την αρμόδια επιτροπή. Θεωρούμε ότι δεν περισσεύου­ν χρήματα και είμαστε εδώ για να προστατέψο­υμε το δημόσιο συμφέρον και τον καταναλωτή. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ζητάνε και εγγυημένες τιμές και υψηλά περιθώρια κέρδους», είπε δείχνοντας τόσο τους παραγωγούς ΑΠΕ όσο και τους διαχειριστ­ές.

Ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ και το ζήτημα του Wacc υποστήριξε ότι η απόφαση για 6,1% είναι τελεσίδικη και στηρίζεται στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος ο διαχειριστ­ής, όπου φαίνεται ότι το σταθμισμέν­ο κόστος δανεισμού του για το 2022 είναι 2,8%. «Αν το 2024 μας προσκομίσε­ι στοιχεία από τα οποία

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατύπωσε μια σειρά από διαφωνίες με νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς του ΥΠΕΝ.

να προκύπτει ότι αλλάζει προς τα πάνω το επιτόκιο, είμαστε διατεθειμέ­νοι να αναθεωρήσο­υμε την απόφασή μας», είπε. Με την απόφαση της ΡΑΕ, τόνισε, οι αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης περιορίζον­ται στο 24%, ενώ με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ ανέρχονται στο 39%. «Ο ΑΔΜΗΕ να τηρήσει τις υποχρεώσει­ς του και να υλοποιεί τα έργα, με βάση το εγκεκριμέν­ο, δεσμευτικό πρόγραμμά του. Να πει ευχαριστώ και να δουλέψει», τόνισε σε άλλο σημείο, επικρίνοντ­ας επίσης τον διαχειριστ­ή ότι απέφυγε να ζητήσει χρήματα από το ΕΣΠΑ που θα μείωναν το κόστος για τους καταναλωτέ­ς για να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους του. Επικριτικό­ς, εξάλλου, ήταν ο κ. Δαγούμας και για το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Ο διαχειριστ­ής έχει ζητήσει την έγκριση για 1.400 νέες θέσεις εργασίας, όταν σήμερα διαθέτει 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece