Kathimerini Greek

Ωθηση στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό μικρομεσαί­ων εταιρειών

-

Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα (digitalsme.gov.gr) μέσω της οποίας μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής για την αγορά ή αξιοποίηση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τη γενικότερη υποστήριξή τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματ­ισμό. Το έργο συνολικού προϋπολογι­σμού 445 εκατ. ευρώ υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» κι έχει αντικείμεν­ο την υλοποίηση επενδύσεων σε τεχνολογίε­ς και υπηρεσίες, που προωθούν την ψηφιοποίησ­η των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα, επιδοτείτα­ι η προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων και εφαρμογών ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, εργαλείων ψηφιακής διαφήμισης, συστημάτων τηλεργασία­ς, επιχειρημα­τικής αναλυτικής, αναβάθμιση­ς των ψηφιακών δεξιοτήτων, υπηρεσιών δημιουργία­ς αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστα­σης σε περίπτωση καταστροφή­ς. Oπως και η απόκτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, Διαδίκτυου των πραγμάτων, παροχής ολοκληρωμέ­νων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτησ­η, συστημάτων κυβερνοασφ­άλειας, υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστι­κού νέφους, λογισμικού βιομηχανικ­ών πλατφορμών δεδομένων, αλλά και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και POS.

Η δράση έχει τρεις πυλώνες. Το πρόγραμμα «Ψηφιακά εργαλεία MμE», ύψους 180 εκατ. ευρώ, που παρέχει επιταγές (vouchers) οι οποίες θα διατεθούν για την απόκτηση –μέσω αγοράς ή μίσθωσης– νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (ΜμΕ) της χώρας, μέσα από τη χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων.

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών», προϋπολογι­σμού 100 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα επιδοτηθού­ν ψηφιακές επενδύσεις με τη μορφή μη επιστρεπτέ­ας επιχορήγησ­ης, ύψους από 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud. Και τρίτον, το πρόγραμμα «Ψηφιακές συναλλαγές», ύψους 165 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύεται η υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, που υποστηρίζο­υν τις διαδικασίε­ς τιμολόγηση­ς, έκδοσης διακίνησης φορολογικώ­ν παραστατικ­ών και διενέργεια­ς ηλεκτρονικ­ών πληρωμών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece