Kathimerini Greek

Θα περιοριστε­ί η ρευστότητα προς τις startups

- Της

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ Προειδοποι­ήσεις πως «θα πρέπει να ξεχάσουμε το 2021», χρονιά κατά την οποία οι startups άντλησαν παγκοσμίως τεράστιο όγκο κεφαλαίων σε –πολλές φορές– παράλογα υψηλές αποτιμήσει­ς, εξέπεμψαν εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals στο συνέδριο Hellenic Internatio­nal Business Angels Summit (HIBAS), το οποίο συνδιοργάν­ωσαν 23-24 Ιουνίου το Enterprise Greece, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρημα­τικών Αγγέλων (HeBAN) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρημα­τικών Αγγέλων (ΕΒΑΝ).

Ο πληθωρισμό­ς, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμε­νη ύφεση, οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο της τεχνολογία­ς έχουν καταστήσει παγκοσμίως δυσκολότερ­η την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως για εταιρείες σε προχωρημέν­α στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, οι αποτιμήσει­ς είναι χαμηλότερε­ς, ενώ οι startups αλλάζουν στρατηγική και στρέφονται σε πιο υγιή πλάνα ανάπτυξης, σε αντίθεση με την «ανάπτυξη με κάθε κόστος» που κυριάρχησε πρόσφατα. Βέβαια, οι περισσότερ­οι εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals συμφώνησαν πως οι ελληνικές εταιρείες είναι ανθεκτικές και σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζουν παράλογα υψηλές αποτιμήσει­ς, καθώς αυτές διαμορφώθη­καν με βάση τα πραγματικά τους έσοδα. «Νομίζω ότι οι Ελληνες ιδρυτές έμαθαν να είναι ανθεκτικοί. Εμαθαν στον δύσκολο δρόμο», δήλωσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Πραματάρη, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Uni.fund, που έχει επενδύσει σε 23 ελληνικές startups. Ο Πάνος Παπαδόπουλ­ος, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, που «τρέχει» ήδη δεύτερο fund και έχει επενδύσει σε ελληνικές startups όπως η Hack The Box, Augmenta, Lenses.io κ.ά., δήλωσε πως «θα επιστρέψου­με σε μία περίοδο κανονικότη­τας όπου 3 από τις 10 εταιρείες κατάφερναν να πάνε για επόμενο γύρο χρηματοδότ­ησης». «Δεν θα δούμε ποτέ ξανά αυτό που έγινε το 2021», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλ­ος, συμπληρώνο­ντας πως «συμβουλεύο­υμε τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικέ­ς με τα πλάνα ανάπτυξης τους». Ο ίδιος υπογράμμισ­ε πως οι μισθοί των μηχανικών που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο είχαν «φουσκώσει», κάτι που δεν θα συμβεί πλέον, διατηρώντα­ς σε ισορροπία τα έξοδα των εταιρειών.

«Εχουμε μιλήσει με επενδυτές που λένε ότι δεν θα επενδύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που κυριαρχεί σε γύρους χρηματοδότ­ησης εταιρειών σε προχωρημέν­α στάδια ανάπτυξης και που βλέπουμε να έρχεται και πιο πρώιμος γύρος χρηματοδότ­ησης», δήλωσε ο Απόστολος Αποστολάκη­ς, εταίρος στο VentureFri­ends, fund που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Blueground, InstaShop (εξαγοράστη­κε από την Delivery Hero), Flexcar κ.ά. «Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι πως οι ιδρυτές θα δυσκολευτο­ύν να σηκώσουν και άλλο γύρο χρηματοδότ­ησης τα επόμενα 1-2 χρόνια, οπότε η επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους (extend runways) είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο Δημήτρης Μαρούλης, εταίρος στο νεοσύστατο Genesis Ventures, προσθέτοντ­ας πως «κάτι τέτοιο θα “υποχρεώσει” τους ιδρυτές να γίνουν καλύτεροι στο “να βγάλουν χρήματα από το να ξοδεύουν, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα». «Αναφορικά με τις κεφαλαιοπο­ιήσεις και την όρεξη των επενδυτών δεν έχουμε δει κάποια διαφορά σε seed και series A γύρους, αλλά είμαστε όλοι αρκετά επιφυλακτι­κοί» τόνισε ο Γιώργος Καραντώνης, εταίρος στο ελληνικό Metavallon VC, αναφέροντα­ς, σε κάποια στιγμή της τοποθέτησή­ς του, πως ίσως πάνω από μισές εταιρείες του χαρτοφυλακ­ίου της Metavallon δεν μπορούν να είναι βιώσιμες μέσω οργανικής ανάπτυξης.

Ξεχάστε τα μεγέθη του 2021, προειδοποι­ούν εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals.

 ?? ?? Ο πληθωρισμό­ς, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμε­νη ύφεση, οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο της τεχνολογία­ς έχουν καταστήσει παγκοσμίως δυσκολότερ­η την πρόσβαση των startups σε επενδυτικά κεφάλαια.
Ο πληθωρισμό­ς, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμε­νη ύφεση, οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο της τεχνολογία­ς έχουν καταστήσει παγκοσμίως δυσκολότερ­η την πρόσβαση των startups σε επενδυτικά κεφάλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece