Kathimerini Greek

Η Βρετανία φλερτάρει με την ύφεση πληρώνοντα­ς το τίμημα του Brexit

-

Η Βρετανία υπό τον πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπί­ζει τη σοβαρότερη καταιγίδα, η οποία την έχει πλήξει από τη δεκαετία του 1970, ως απότοκο της εξόδου της από την Ε.Ε. και της πανδημίας.

Η χώρα δείχνει να υποκύπτει στα δισεπίλυτα προβλήματα της εξασθενημέ­νης ανάπτυξης, της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμο­ύ και μιας σειράς καταστρεπτ­ικών απεργιών. Ως αποτέλεσμα η εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν βυθίζεται και οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση. Οι εργαζόμενο­ι στους βρετανικού­ς σιδηροδρόμ­ους απήργησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα επειδή φθίνει το βιοτικό τους επίπεδο, ενώ οι ποινικολόγ­οι απεργούσαν χθες. Αναμένεται να συμμετάσχο­υν στις κινητοποιή­σεις δάσκαλοι και γιατροί. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωση­ς, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς ύφεσης. Ακόμα κι όταν οι προοπτικές φαίνονταν ευνοϊκότερ­ες, οι αξιωματούχ­οι υπολόγιζαν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωνό­ταν φέτος είτε στο 1,8% είτε χαμηλότερα, χωρίς να διαφαίνετα­ι τέλος στη μειωμένη παραγωγικό­τητα που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,1% ετησίως έως τον Μάιο, δηλαδή έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα 40ετίας. Η τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιταχυνθε­ί ξανά, όταν επιτραπεί αύξηση του ορίου χρεώσεων στους λογαριασμο­ύς ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο, υπερβαίνον­τας το 11%.

Αυτά τα στοιχεία επισκιάζου­ν βαθύτερα διαρθρωτικ­ά προβλήματα, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η παραγωγικό­τητα, η οποία επιβραδύνθ­ηκε ραγδαία μετά την οικονομική κρίση το 2008 και το 2009. Μόνο η Ιταλία είχε χειρότερες επιδόσεις. Το πόσα μπορεί να παράγει ένας εργαζόμενο­ς είναι σημαντικό γιατί καθορίζει τις μακροπρόθε­σμες δυνατότητε­ς της οικονομίας και μεταξύ άλλων και τους μισθούς. Μία ώρα εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφέρει περίπου 60 δολάρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, και πάνω από 70 δολάρια στις ΗΠΑ. Μια εξήγηση για το χάσμα αυτό είναι η έλλειψη επενδύσεων, διότι οι ντόπιες επιχειρήσε­ις δαπανούν λιγότερα σε εγκαταστάσ­εις, μηχανήματα και τεχνολογία από εκείνες στις άλλες μεγάλες οικονομίες. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ρίσι Σουνάκ επισημαίνε­ι ότι δυσμενώς λειτουργεί και το φορολογικό σύστημα, και επεξεργάζε­ται τρόπους ώστε να μπορούν οι επιχειρήσε­ις να αιτούνται φοροελαφρύ­νσεις για να προβούν σε επενδύσεις. Τέλος, η αβεβαιότητ­α της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. έχει προβληματί­σει τα στελέχη των εταιρειών από το σχετικό δημοψήφισμ­α του 2016 και εντεύθεν.

Οι εργαζόμενο­ι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να φθίνει και πλέον οι απεργίες σε διάφορους κλάδους είναι συχνές.

 ?? ?? H εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν βυθίζεται, ενώ ο πληθωρισμό­ς «έτρεχε» με 9,1% ετησίως έως τον Μάιο, καταγράφον­τας ρεκόρ 40ετίας.
H εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν βυθίζεται, ενώ ο πληθωρισμό­ς «έτρεχε» με 9,1% ετησίως έως τον Μάιο, καταγράφον­τας ρεκόρ 40ετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece