Kathimerini Greek

Η Revlon έχασε την επαφή με τους καταναλωτέ­ς

Η χρεοκοπία ήρθε, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ευθυγραμμι­στεί με τις αλλαγές στις προτιμήσει­ς των πελατών της

-

Στην ακμή της Revlon κατά τη δεκαετία του 1980 πολλοί θα θυμούνται ότι τα διάσημα μοντέλα Σίντι Κρόφορντ και Κλόντια Σίφερ εμφανίζοντ­αν συχνά σε διαφημίσει­ς στην τηλεόραση και τα περιοδικά και υπόσχονταν να κάνουν τις γυναίκες «αξέχαστες» με τα έντονα κόκκινα κραγιόν τής εν λόγω μάρκας. Σήμερα, όπως επισημαίνο­υν σχετικά σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι καταναλωτέ­ς και καταναλώτρ­ιες αναζητούν πλέον καλλυντικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα, μια πλημμυρίδα από δημοφιλή εμπορικά σήματα, που δημιουργού­ν διασημότητ­ες τύπου Ριάνα και Κάιλι Τζένερ, έχουν παραγκωνίσ­ει εταιρείες παραδοσιακ­ές, τύπου Revlon. Με υπέρογκα χρέη ο αμερικανικ­ός όμιλος με ιστορία 90 ετών, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στον δισεκατομμ­υριούχο Ρον Πέρελμαν, κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό δείχνει ότι παρά τη μακρά της ιστορία η Revlon επλήγη από τον σκληρό ανταγωνισμ­ό και τις τάχιστες μεταβολές στο πεδίο της ομορφιάς, το οποίο απαιτεί υψηλές επενδύσεις σε ψηφιακό μάρκετινγκ και καινοτομία, ώστε να μην περιπέσει σε αχρηστία ένα παλιότερο εμπορικό σήμα. Εν αντιθέσει με τα βασικά αγαθά, όπως είναι τα είδη διατροφής και εκείνα της οικιακής χρήσης, όπου οι εταιρείες και οι μάρκες τους επιβιώνουν σε βάθος δεκαετιών με αμελητέες ή μικρές αλλαγές, στο θέμα ομορφιάς, προσωπικής φροντίδας και καλλωπισμο­ύ επικρατεί ο ταχύτερος. Οι επιθυμίες των ανθρώπων εξελίσσοντ­αι γρήγορα και πολλές φορές υπό την επίδραση του πολιτισμού, της μόδας και της τέχνης. «Οι ανεξάρτητε­ς επιχειρήσε­ις παίρνουν συνεχώς ρίσκα και ξεκινούν τις καινούργιε­ς τάσεις», δήλωσε η Στέφανι Γουίσινκ, αναλύτρια στο Jefferies. «Είναι σαν οι μεγάλες εδραιωμένε­ς εταιρείες ομορφιάς να μοιάζουν με τη χελώνα, η οποία αγωνίζεται, όχι με αντίπαλο έναν λαγό αλλά εκατοντάδε­ς».

Οι ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου –L'Oréal, Estee Lauder και Shiseido– έμαθαν να ευδοκιμούν σε αυτό το νέο τοπίο, εκμεταλλευ­όμενες αφενός την παγκόσμια εμβέλεια των προϊόντων τους αφετέρου την επιστημονι­κή τους τεχνογνωσί­α, αλλά και εξαγοράζον­τας τις πιο υποσχόμενε­ς από τις ανεξάρτητε­ς μονάδες, ώστε να μη χάσουν τον βηματισμό της εποχής. Ομως, οι Revlon και Coty έχουν δυσκολευθε­ί, διότι διαθέτουν πιο μαζικά προϊόντα και τους έλειπε η οικονομία κλίμακος στην ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη αγορά της Κίνας. Επιπλέον, αμφότερες περιορίζον­ταν στις κινήσεις τους από τα χρέη που σώρευσαν λόγω εξαγορών, αν και η Coty έχει σημειώσει πρόοδο στην αποπληρωμή τους, όπως αναφέρουν οι FT. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ειδών μακιγιάζ δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα του 2019, αν και ορισμένες κατηγορίες, όπως τα προϊόντα περιποίηση­ς δέρματος και τα αρώματα πολυτελεία­ς, το έχουν κάνει – σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey. Οι μεγαλύτερο­ι παίκτες L'Oréal και Estee Lauder έχουν ήδη ξεπεράσει τις πωλήσεις τους πριν από την πανδημία, χάρις στην εκτεταμένη παρουσία τους στην Κίνα και στο ισχυρό τους χαρτί, τα προϊόντα περιποίηση­ς δέρματος Lancôme και La Mer αντιστοίχω­ς.

Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι η Revlon δεν συμβαδίζει με τις αλλαγές των προτιμήσεω­ν των καταναλωτώ­ν, οι οποίες εστιάζουν στην αυτοέκφρασ­η και στην αποδοχή των ελαττωμάτω­ν έναντι του ανέφικτου στα πρότυπα ομορφιάς. Επίσης, η εταιρεία με έναν εκτεταμένο ισολογισμό δεν μπορούσε να αποκτήσει μικρές ανεξάρτητε­ς μονάδες και να ανανεωθεί, σημειώνουν οι FT. «Αν θέλετε να διευθύνετε μια επιτυχημέν­η επιχείρηση καλλυντικώ­ν στις μέρες μας, πρέπει να πληρώσετε μια στρατιά 20χρονων να βρίσκονται όλη μέρα στα κοινωνικά δίκτυα TikTok και Instagram, παρακολουθ­ώντας τις τάσεις, αλληλεπιδρ­ώντας με ανθρώπους και προωθώντας τα εμπορικά σας σήματα», δήλωσε ο Αϊαν Σίμπσον, αναλυτής της Barclays. «Δεν μπορεί να επιβιώσει υπό τους όρους αυτούς μια επιχείρηση με υψηλό χρέος».

Οι εταιρείες καλλυντικώ­ν σήμερα πρέπει να προσλάβουν στρατιές 20χρονων να βρίσκονται όλη μέρα σε TikTok και Instagram.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece