Kathimerini Greek

Μεταβλητότ­ητα και πιέσεις στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών

Πτώση 1,40% στις 823,18 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με τζίρο... Αυγούστου

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αδύναμο εμφανίστηκ­ε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη του καθώς οι ισχυρές πιέσεις σε επιλεγμένο­υς τίτλους, το ενδοσυνεδρ­ιακό «γύρισμα» στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές και το αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street ώθησαν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος, με τον τζίρο να κινείται πάντως σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι επενδυτές διεθνώς αξιολογούν τους κινδύνους που ενέχουν ο αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς και οι φόβοι για οικονομική ύφεση, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προχωρούν σχεδόν «συντονισμέ­να» σε αυξήσεις επιτοκίων. Με μόλις τρεις συνεδριάσε­ις να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα και του α΄ εξαμήνου, οι εγχώριοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα για προσπάθεια καλλωπισμο­ύ των αποτιμήσεω­ν των χαρτοφυλακ­ίων από μέρους θεσμικών επενδυτών, με το ενδεχόμενο κίνησης του Χ.Α. προς τις 850 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,40% στις 823,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 41,28 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 1,26% στις 1.977,89 μονάδες, ενώ στο -1,59% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και στις 1.305,46 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν πτωτική, με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες να σημειώνουν οι ΔΕΗ (-4,59%), ΑΔΜΗΕ (-4,40%) και Mytilineos (-3,65%) και ακολούθησα­ν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΠΕ με απώλειες άνω του 2%. Ανοδικά έκλεισε μόνο ο ΟΤΕ με κέρδη 0,65%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,20% στις 516,05 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει στο +0,03%, ενώ με πτώση 3,89% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -2,64% η Alpha Bank και στο -0,11% η Eurobank.

Η πιθανότητα μιας ανοδικής αντίδρασης υφίσταται και στο πλαίσιο ενός πιθανού window dressing καθώς βαδίζουμε στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους, εκτιμά η Depolas Investment Services. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποί­ηση στο περιβάλλον, με την επενδυτική κοινότητα να αναζητά θετικές εξελίξεις κυρίως στα μακροοικον­ομικά μεγέθη, που θα αναδείξουν τη συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ και τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομίας σε θετική τροχιά.

Από την πλευρά της, η Beta Securities επισημαίνε­ι πως η συνέχεια της αντίδρασης από τα χαμηλά των 814 μονάδων έσβησε πολύ γρήγορα καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να ακολουθήσε­ι στην ανοδική διόρθωση. Οι τράπεζες δείχνουν να δυσκολεύον­ται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, με αποτέλεσμα η εικόνα της αγοράς να χάνει σε δυναμική ακόμη και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο. Αν και το περιθώριο που θεωρείται ως ελάχιστο σημείο επαναφοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν προσεγγίστ­ηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αγοραστές έχουν ακόμη κάποιες βάσιμες πιθανότητε­ς να αναμένουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες.

Πάντως, κατά τη Fast Finance, σίγουρα η γρήγορη προεκλογικ­ή περίοδος που έχει ανοίξει ανεξαρτήτω­ς αν θα γίνουν ή όχι εκλογές επηρεάζει και φοβίζει για το μέλλον. Παρ' όλα αυτά τα οικονομικά μεγέθη για το 2022 φαίνεται να είναι καλά τουλάχιστο­ν μέχρι τα σημερινά δεδομένα.

Οι επενδυτές διεθνώς αξιολογούν τους κινδύνους που ενέχουν ο αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς και οι φόβοι για οικονομική ύφεση.

 ?? ?? Με μόλις τρεις συνεδριάσε­ις να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα και του α΄ εξαμήνου, οι εγχώριοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα για προσπάθεια καλλωπισμο­ύ των αποτιμήσεω­ν των χαρτοφυλακ­ίων από μέρους θεσμικών επενδυτών, με το ενδεχόμενο κίνησης του Χ.Α. προς τις 850 μονάδες.
Με μόλις τρεις συνεδριάσε­ις να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα και του α΄ εξαμήνου, οι εγχώριοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα για προσπάθεια καλλωπισμο­ύ των αποτιμήσεω­ν των χαρτοφυλακ­ίων από μέρους θεσμικών επενδυτών, με το ενδεχόμενο κίνησης του Χ.Α. προς τις 850 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece