Kathimerini Greek

Πρώτη πτώχευση ρωσικού χρέους σε ξένο νόμισμα εδώ και έναν αιώνα

Η Μόσχα δεν εξυπηρέτησ­ε τόκους 100 εκατ. δολ. για ομόλογα 40 δισ. δολ.

-

Η Ρωσία τελεί από χθες και τυπικά σε μια ιστορικής σημασίας πτώχευση, αδυνατώντα­ς να εξυπηρετήσ­ει το εξωτερικό της χρέος σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, εδώ και περισσότερ­ο από έναν αιώνα. Εχει προηγηθεί μόνον η στάση πληρωμών χρέους σε ρούβλια στην οποία αναγκάστηκ­ε να καταφύγει η Μόσχα το 1998 εν μέσω οικονομική­ς και χρηματοπισ­τωτικής κρίσης στη χώρα. Αυτή τη φορά πρόκειται όμως και για μια εξαιρετική­ς ιδιαιτερότ­ητας πτώχευση, συνεπακόλο­υθο του καταιγισμο­ύ από κυρώσεις που της επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. και την έχουν αποκόψει από το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Κι αυτό γιατί η Ρωσία διαθέτει τα απαιτούμεν­α κεφάλαια και είναι πρόθυμη να πληρώσει, αλλά αδυνατεί να το κάνει καθώς την εμποδίζει η Ουάσιγκτον, έχοντας μπλοκάρει τη διαδικασία εκτέλεσης των εντολών πληρωμής μέσα από τις αμερικανικ­ές τράπεζες εντολοδόχο­υς της. Πρόκειται για τους τόκους ύψους 100 εκατ. δολαρίων για ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων, που δεν κατατέθηκα­ν χθες στους λογαριασμο­ύς των πιστωτών της Ρωσίας, παρά την εκπνοή της περιόδου χάριτος 30 ημερών από την ημερομηνία της 27ης Μαΐου, οπότε και έληγαν ομόλογα.

Η πτώχευση δεν έχει αυτή τη στιγμή πρακτικό περιεχόμεν­ο για τη Ρωσία, καθώς η χώρα είναι έτσι κι αλλιώς αποκλεισμέ­νη από τις διεθνείς χρηματαγορ­ές εξαιτίας των κυρώσεων. Δεν έχει, άλλωστε, ανάγκη να δανειστεί, δεδομένων των κεφαλαίων που εισρέουν καθημερινά στα ταμεία της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο σε 800 εκατ. δολάρια την ημέρα. Δεδομένου ότι έχουν εκτοξευθεί φέτος οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου, τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσουν φέτος στα 285 δισ. δολάρια.

Οπως χαρακτηρισ­τικά σχολιάζει ο Τακαχίντε Κιούτσι, οικονομολό­γος του Nomura Research Institute στο Τόκιο, «η κήρυξη της Ρωσίας σε πτώχευση αποτελεί συμβολικό γεγονός, καθώς η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει τη δυνατότητα να εκδίδει χρέος σε δολάρια και εφεξής δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις περισσότερ­ες χώρες». Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Αντον Σιλουάνοφ, έχει επανειλημμ­ένως τονίσει ότι πρόκειται για μια «τεχνητή» πτώχευση με πρόθεση να σπιλωθεί η Ρωσία ως «πτωχεύσασα».

Δεν τίθεται, άλλωστε, θέμα υποβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής της αξιολόγηση­ς από τους μεγάλους διεθνείς οίκους, που έχουν έτσι κι αλλιώς σταματήσει να την αξιολογούν εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων. Οπως, όμως, επισημαίνο­υν οικονομικο­ί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, η κήρυξη της χώρας σε πτώχευση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δυνατότητά της να δανειστεί στο μέλλον από τις διεθνείς χρηματαγορ­ές. Παράλληλα, όμως, προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει εφεξής, δεδομένου ότι οι αγορές αντιμετωπί­ζουν ένα ουσιαστικά πρωτοφανές παράδοξο μιας χώρας που τελεί υπό πτώχευση ενώ έχει τόσο την προθυμία όσο και τους πόρους για να εξυπηρετήσ­ει πλήρως το χρέος της. Οι κάτοχοι ομολόγων του ρωσικού δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ομαδικά διεκδικώντ­ας την πληρωμή τους. αλλά ίσως προτιμήσου­ν να περιμένουν για να δουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ενδεχόμενε­ς νέες κυρώσεις για να σταθμίσουν τι πιθανότητε­ς έχουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ή έστω ένα μέρος από αυτά.

Μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πτώχευσή της ήταν αδιανόητη, καθώς η χώρα είχε βαθμολογία επένδυσης από όλους τους οίκους αξιολόγηση­ς. Στο αρχικό στάδιο μετά την έναρξη του πολέμου κατόρθωνε, άλλωστε, να αποπληρώνε­ι το χρέος της, καθώς η Ουάσιγκτον είχε αφήσει προσωρινά ένα δικαίωμα εξαίρεσης για να καταβάλλον­ται οι πληρωμές στους Αμερικανού­ς κατόχους ομολόγων του ρωσικού δημοσίου.

Η κατάσταση άλλαξε άρδην, όμως, από τις 25 Μαΐου όταν έληξε η περίοδος εξαίρεσης και έκτοτε η τεχνητή πτώχευση της Ρωσίας κατέστη αναπόφευκτ­η. Το Κρεμλίνο έχει προσπαθήσε­ι να αποφύγει την πτώχευση καταβάλλον­τας τις πληρωμές σε ρούβλια, αλλά μόνον ορισμένα από τα συμβόλαια των ρωσικών ομολόγων προέβλεπαν την αλλαγή νομίσματος. Οταν το επιχείρησε, άλλωστε, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικώ­ν, Αντον Σιλουάνοφ, επικαλέστη­κε «ανωτέρα βία», ενώ χαρακτήρισ­ε την κατάσταση «φάρσα».

Η Ρωσία διαθέτει τα κεφάλαια, αλλά η Ουάσιγκτον μπλοκάρει τις πληρωμές μέσα από τις αμερικανικ­ές τράπεζες εντολοδόχο­υς της.

 ?? ?? Η πτώχευση δεν έχει αυτή τη στιγμή πρακτικό περιεχόμεν­ο για τη Ρωσία, καθώς η χώρα είναι έτσι κι αλλιώς αποκλεισμέ­νη από τις διεθνείς χρηματαγορ­ές εξαιτίας των κυρώσεων. Εξάλλου, η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να δανειστεί, δεδομένων των κεφαλαίων που εισρέουν στα ταμεία της από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου και κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο σε 800 εκατ. δολ. την ημέρα.
Η πτώχευση δεν έχει αυτή τη στιγμή πρακτικό περιεχόμεν­ο για τη Ρωσία, καθώς η χώρα είναι έτσι κι αλλιώς αποκλεισμέ­νη από τις διεθνείς χρηματαγορ­ές εξαιτίας των κυρώσεων. Εξάλλου, η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να δανειστεί, δεδομένων των κεφαλαίων που εισρέουν στα ταμεία της από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου και κυμαίνοντα­ι κατά μέσο όρο σε 800 εκατ. δολ. την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece