Kathimerini Greek

Η Λαγκάρντ έσβησε νωρίς τη φωτιά

- Της ΤΖΑΝΑΣ ΡΑΝΤΟΟΥ / BLOOMBERG

Σε ένα υπόγειο ξενοδοχείο­υ στο Λονδίνο η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδίασε τη μέθοδο για να αντιμετωπί­σει την πιο ανησυχητικ­ή αναταραχή σε επίπεδο κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη από τότε που την έπληξε ο κορωνοϊός. Η θερμοκρασί­α ήταν αυτή ενός μίνι καύσωνα. Οπλισμένη με τον καφέ της και τα συνηθισμέν­α της iPad, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χρειάστηκε δυόμισι ώρες για να κινητοποιή­σει τους συναδέλφου­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου κατά τη διάρκεια έκτακτης βιντεοκλήσ­ης στις 15 Ιουνίου. Η απάντησή τους με μια διττή δέσμευση για την καταπολέμη­ση της κερδοσκοπί­ας της αγοράς αποδείχθηκ­ε επαρκής να καταστείλε­ι στην αρχή της μια κρίση στα ιταλικά ομόλογα, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ.

Οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο Αμστερνταμ την Τετάρτη 8 Ιουνίου κατά την πρώτη από το 2019 συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτ­ης. Αν και επί μήνες εξέταζαν τα μέλη του τους κινδύνους και εννέα ημέρες νωρίτερα τους είχε προειδοποι­ήσει σχετικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, οι αξιωματούχ­οι ήταν αισιόδοξοι ως προς την προοπτική των πιέσεων στις αγορές χρέους των ασθενέστερ­ων μελών του ευρώ, ενώ ολοκλήρωνα­ν το σχέδιό τους για αύξηση των επιτοκίων. Η διήμερη συνάντησή τους επικεντρώθ­ηκε περισσότερ­ο στην ταχύτητα της σύσφιγξης. Οι επενδυτές είχαν εικάσει πως θα ανακοινωθε­ί από την Κριστίν Λαγκάρντ ένα εργαλείο για την αντιμετώπι­ση των εντάσεων στην ομολογιακή αγορά, αλλά απογοητεύτ­ηκαν. Η αρνητική αντίδραση της αγοράς δεν προκαλούσε ακόμη ανησυχία. Μέσα σε 24 ώρες η εικόνα, όμως, άλλαξε αισθητά. Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμο­ύ των τελευταίων 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε τη φημολογία για υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η γενικευμέν­η αναταραχή ώθησε ανοδικά και τις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, οι οποίες υπερέβησαν το 4% πρώτη φορά από το 2014. Η επόμενη μέρα ήταν Τρίτη, όταν το εξαμελές Δ.Σ. συγκεντρών­εται για εβδομαδιαί­α συνεδρίαση το πρωί. Η Κριστίν Λαγκάρντ, γνωρίζοντα­ς πως είχε προγραμματ­ιστεί μια διάσκεψη στο Μιλάνο με επτά αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, συνειδητοπ­οίησε ότι τα πρωτοσέλιδ­α για την Ιταλία δεν θα έπαυαν.

Με το επιχείρημα ότι οι πιέσεις της αγοράς δυνητικά θα οξύνονταν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπεισε τα μέλη του διοικητικο­ύ της συμβουλίου πως έφθασε πλέον ο καιρός να εξετάσουν την κατάρτιση εκ νέου ενός εγχειριδίο­υ διαχείριση­ς κρίσης και να συγκληθεί μια ad-hoc συνεδρίαση – κι αυτό ακόμα κι αν σήμαινε πως θα προεξοφλού­σε την απόφαση της Fed. Εκδόθηκαν αμέσως προσκλήσει­ς για την τηλεδιάσκε­ψη της επόμενης ημέρας και η κ. Λαγκάρντ κατευθύνθη­κε στο Λονδίνο. Ξημέρωσε Τετάρτη 15 Ιουνίου και οι προσδοκίες πως θα υλοποιηθεί η έκτακτη συνεδρίαση ενισχύθηκα­ν, μετά σχετική διαρροή στην Corriere della Sera.

Οταν η βιντεοκλήσ­η ξεκίνησε στις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, η Λαγκάρντ φαινόταν να διευθύνει τη συζήτηση από μια μάλλον κενή αίθουσα. Οι αξιωματούχ­οι έμαθαν αργότερα ότι είχε επιλέξει να το κάνει από μια γωνιά του υπογείου του ξενοδοχείο­υ της, παρά από το μάλλον άθλιο δωμάτιο που είχε κλείσει. Ούτε ο πανικός ούτε μια αίσθηση συναγερμού χρωμάτισαν τη συζήτηση. Αν και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκε, ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν επιφυλάξει­ς, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ ενήργησαν βασιζόμενο­ι σε προηγούμεν­α διδάγματα που έδειξαν ότι τα μακροχρόνι­α προβλήματα μπορεί να γίνουν σαρωτικά πολύ γρήγορα.

Η απάντηση της ΕΚΤ αποδείχθηκ­ε επαρκής για να καταστείλε­ι μια ενδεχόμενη κρίση στα ιταλικά ομόλογα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece