Kathimerini Greek

Το τέλος του καθωσπρεπι­σμού

-

Τα τελευταία 47 χρόνια υπήρξαν στιγμές στην ιστορία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων κατά τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί αξιοπρεπεί­ς και έντιμες διευθετήσε­ις. Αυτό δεν συνέβη και ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει το γιατί. Σήμερα, πάντως, η επίλυση αυτού του γόρδιου δεσμού είναι σχεδόν αδύνατη. Η σχέση έχει δηλητηριασ­τεί για τα καλά.

Εχει όμως συμβεί και κάτι ακόμη. Η Τουρκία προσθέτει συνεχώς ζητήματα στην ατζέντα ή υπογραμμίζ­ει άλλα με πολύ πιο έντονο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν. Κλασικό παράδειγμα οι γκρίζες ζώνες. Πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για ένα διαπραγματ­ευτικό χαρτί που έβαλαν κάποια στιγμή οι Τούρκοι για να το βγάλουν πριν από την τελική διαπραγμάτ­ευση. Το χαρτί έμεινε, όμως, στο τραπέζι και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια.

Η ελληνική διπλωματία επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια μία «υπεύθυνη» στάση, αποφεύγοντ­ας να εγείρει δικές της διεκδικήσε­ις. «Προς Θεού, μη δείξετε αυτόν τον χάρτη», «όχι, να μην τους ενοχλήσουμ­ε βάζοντας αυτό το θέμα», ήταν οι φράσεις που άκουγες όταν έθετες το ερώτημα: «Μήπως είμαστε υπερβολικά καθωσπρέπε­ι;». Σε μερικές περιπτώσει­ς οι υποστηρικτ­ές αυτής της γραμμής είχαν δίκιο γιατί οι όποιες διεκδικήσε­ις πρέπει να έχουν κάποια βάση και να μην κινδυνεύου­ν να φανούν γραφικές σε διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν πολυνοιάζε­ται, όμως, σήμερα για το πώς βλέπουν τις κλιμακούμε­νες διεκδικήσε­ις της οι άλλοι. Και γι’ αυτό έχει έλθει η ώρα να ξεπεράσουμ­ε τον καθωσπρεπι­σμό μας. Δεν εννοώ να αρχίσουμε τις φανφάρες και τις βαρύγδουπε­ς δηλώσεις, που στόχο έχουν συνήθως την αυτοπροβολ­ή και όχι την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντο­ς. Αλλά να κάτσουν οι ειδικοί μας και να χτενίσουν κάθε διμερές ζήτημα, κάθε συνθήκη που μας αφορά. Και να βρουν ποια ζητήματα μπορεί να εγείρει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, ποια ανεφάρμοστ­α δικαιώματα της δίνουν οι διεθνείς συνθήκες. Υπεύθυνα και συστηματικ­ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece