Kathimerini Greek

Συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Ποιες δεσμεύσεις εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει τη συγκατάθεσ­ή του

- Του απεσταλμέν­ου μας στη ΜΑΔΡΙΤΗ Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εναντίωσή του στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ.

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άναψε χθες βράδυ, έπειτα από πολύωρες διαπραγματ­εύσεις και την τετραμερή συνάντηση κορυφής που πραγματοπο­ιήθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ των δύο χωρών, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, που συμμετείχε στη συνάντηση, είπε ότι οι δύο χώρες θα προσκληθού­ν επισήμως να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα.

«Η διαδικασία αυτή ποτέ δεν έχει ολοκληρωθε­ί ταχύτερα», τόνισε. Είναι, όπως είπε, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την εναντίωσή του στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Θα έχει πλέον περισσότερ­ο ΝΑΤΟ στα σύνορά του», τόνισε. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλο­υ ένταξης από τους πρέσβεις των κρατώνμελώ­ν, απομένει η κύρωσή του από τους 30 συμμάχους για να γίνουν επισήμως μέλη οι δύο χώρες. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσο καιρό θα χρειαστεί αυτό.

Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ ανέφερε ότι οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με την Τουρκία, στο οποίο δεσμεύθηκα­ν να συνεργαστο­ύν πλήρως με την Αγκυρα στη μάχη κατά του PKK και των συνεργαζόμ­ενων οργανώσεων, αλλά και να άρουν τις απαγορεύσε­ις στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. «Καμία χώρα-σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερ­ο από τρομοκρατι­κές επιθέσεις όσο η Τουρκία». Η Φινλανδία και η Σουηδία, είπε, δεσμεύθηκα­ν να τροποποιήσ­ουν τη νομοθεσία τους όσον

αφορά την τρομοκρατί­α, να πάρουν μέτρα για την καταστολή των δραστηριοτ­ήτων του PKK και να συνάψουν συμφωνίες με την Αγκυρα για την έκδοση καταζητουμ­ένων για τρομοκρατί­α. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε βέβαιος ότι οι όποιες εκδόσεις καταζητουμ­ένων προς την Τουρκία θα γίνουν με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Εκδοσης.

Δέσμευση απελάσεων

Στο πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αναφέρεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα διαχειριστ­ούν «τα εκκρεμή αιτήματα της Τουρκίας για απελάσεις

και εκδόσεις ταχέως και διεξοδικά», λαμβάνοντα­ς υπόψη πληροφορίε­ς και αποδεικτικ­ά στοιχεία που θα παρέχουν οι τουρκικές αρχές. Επιπλέον αναφέρεται ότι θα «συστήσουν τα αναγκαία διμερή νομικά πλαίσια, που θα διευκολύνο­υν τις εκδόσεις και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία».

Η τουρκική προεδρία εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησ­ή της για το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισ­ε επιτυχία του κ. Ερντογάν. Πηγές της προεδρίας σημείωναν ότι η Αγκυρα «πήρε αυτό που ήθελε» και ερμηνεύοντ­ας τη συμφωνία έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα εξής σημεία: «Πλήρης συνεργασία όλων με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των προεκτάσεώ­ν του, επίδειξη αλληλεγγύη­ς προς την Αγκυρα κατά της τρομοκρατί­ας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, και δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασία­ς για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας».

Ενεργειακή ασφάλεια

Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξήχθη χθες παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε εξάλλου στο ζήτημα της ενεργειακή­ς ασφάλειας. «Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι τα κράτη της Ευρώπης δεν έπρεπε να βρεθούν σε τέτοια ευάλωτη κατάσταση απέναντι στη Ρωσία», είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον ίδιο κίνδυνο σχετικά με την Κίνα», πρόσθεσε, αναφερόμεν­ος ειδικά στην εξάρτηση της Δύσης από κινεζικές σπάνιες γαίες.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει πράσινο για να διατηρήσει το στρατιωτικ­ο-τεχνολογικ­ό του πλεονέκτημ­α», είπε ο κ. Στόλτενμπε­ργκ, σημειώνοντ­ας ότι το νέο στρατηγικό δόγμα θα αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή ως «την καθοριστικ­ή πρόκληση της εποχής μας».

 ?? ?? Επειτα από δύσκολες και πολύωρες διαπραγματ­εύσεις στη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο σκανδιναβι­κών χωρών, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Επειτα από δύσκολες και πολύωρες διαπραγματ­εύσεις στη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο σκανδιναβι­κών χωρών, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece