Kathimerini Greek

Σε εγρήγορση η Αθήνα για απάντηση σε κάθε τουρκική αιτίαση

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Σε πλήρη ετοιμότητα να δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε όποιες αιτιάσεις και αν γίνουν από την πλευρά της Αγκυρας βρίσκεται ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του επιτελείου του που τον συνοδεύει στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπ­ουλος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Ι. Οικονόμου, διπλωματικ­ή σύμβουλος Αννα Μαρία Μπούρα,

σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος). Χθες, στις συζητήσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων δεν υφίστατο από πλευράς της Τουρκίας κάποια νύξη στα ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Σε περίπτωση που σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να θέσει μονομερώς στην ατζέντα της συνόδου κορυφής θέμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει, όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές, τις κατάλληλες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργ­ός θα έχει εξάλλου, στο περιθώριο της συνόδου, συναντήσει­ς με τους ομολόγους του της Μ. Βρετανίας και του Καναδά.

Πλήρης προετοιμασ­ία

Η Αθήνα είναι προετοιμασ­μένη για όλα τα σενάρια, είτε αυτά περιλαμβάν­ουν την απευθείας ανάδειξη ζητήματος αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά (δηλαδή την αμφισβήτησ­η των συνθηκών που

δημιούργησ­αν το υφιστάμενο status quo στην Ανατολική Μεσόγειο) είτε τη συμπερίληψ­η της Ελλάδας ως ενός είδους «παραδείγμα­τος προς αποφυγήν» στην προσπάθεια του Ερντογάν να ενισχύσει τα επιχειρήμα­τά του κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εως αυτή τη στιγμή, πάντως, οι διαπραγματ­εύσεις για τη βασική εκκρεμότητ­α της συνόδου (ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας) δεν έδειχναν να βαλτώνουν, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία και για τα υπόλοιπα ζητήματα, περιλαμβαν­ομένου, βεβαίως, του βαθμού έντασης στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του μνημονίου Καρόλου Παπούλια Μεσούτ Γιλμάζ περί μορατόριου­μ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο.

Προσεκτική τακτική

Από την ελληνική πλευρά όλο το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα ακολουθείτ­αι μια πολύ προσεκτική τακτική, με κύριο στόχο να γίνει αντιληπτό από το σύνολο των συμμάχων και εταίρων στην Ε.Ε. ότι η Αθήνα, όχι απλώς δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες που της αποδίδει η Αγκυρα, αλλά, αντιθέτως, είναι άκρως εποικοδομη­τική, αξιοποιώντ­ας τις δυνατότητε­ς που ήδη υφίστανται. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίε­ς και με την ενθάρρυνση των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του μνημονίου Καρόλου Παπούλια - Μεσούτ Γιλμάζ περί μορατόριου­μ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο. Το μορατόριου­μ Παπούλια - Γιλμάζ αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες αεροναυτικ­ές ασκήσεις και πυρά με οπλικά συστήματα μεγάλου διαμετρήμα­τος.

Ωστόσο, σιωπηλά, από την ελληνική πλευρά η «ανάπαυλα» στις ασκήσεις έχει επεκταθεί και σε εκείνες που αφορούν τις πολύ περιορισμέ­νες επιχειρησι­ακές εκπαιδεύσε­ις στο Ανατολικό Αιγαίο, σε μικρές νησίδες αλλά και γύρω από αυτές. Παράλληλα, ωστόσο, οι μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές αυτές έχουν λάβει εντολή να συνεπικουρ­ούν το Λιμενικό σε περίπτωση αυξημένων προσφυγικώ­ν ροών, όπως τις τελευταίες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece